(Klicka på bilderna för att se dem större!)Tidigare 2010

Måndag 17 Maj 2010

På vårt betessläpp den 16 maj kunde alla ge ett namnförslag till kalv 1046. Vi tyckte att kalven behövde ett riktigt namn och vi fick hjälp från många av er! Tack för hjälpen! 

Juryn tyckte jättemycket om namnet: ”Majblomma” och har därför valt att döpa kalven till det. Majblomma ger oss en känsla av förhoppning och växt. För bönderna är maj en jätteviktig månad. Det händer mycket i naturen. Foder till kossorna växer och alla är nyfiken på hur växtperioden kommer att se ut. Hur mycket foder får vi det här året till kossorna? Samma sak tänker vi när en kalv är född. Hur ska kalven få växa och hur mycket mjölk ska den ge efter att den har fått en kalv själv? Det finns mycket på en gård som man kan påverka, men man är också jätte beroende av naturen! 

I framtiden kommer vi att uppdatera er om hur det går med Majblomma! 

Det var två personer som hade föreslagit namnet Majblomma det var Helena och Maria från Gävle som föreslog det fina namnet. Stort tack till er båda!
 
Onsdag 15 September 2010
 

Vår lilla Majblomma har blivit större nu. Efter att hon har bott hos oss de första 8 veckor, har hon flyttat till ett av våra tre kvig-hotell. Hon flyttade tillsammans med sex andra kalvar. Nu går hon ute på bete och får mat en gång om dagen. Hon äter gräs, kraftfoder och dricker vatten. 

Bonden, Bernice, som skötar kalvarna, får hjälp av Valle. Valle är en mycket erfaren vallhund som hjälper och driver kalvarna från hage till hage när det behövs. Det är jättebra att kalvarna får kontakt med en vallhund när de är så små. Om de flyttar tillbaka till gården blir de också vallad av våran vallhund. Det är mycket lättare för honom om kalvarna och kossorna är vana med hundar.
 
Måndag 29 November 2010

Oj, vad mycket snö vi har fått!! 

Vintern har börjat på riktigt nu. Jag tar hand om snön på trappan, Freerk skottar mycket snö från backen så mjölktankbilen kan komma fram på vägen även i mörkret. Freerks pappa isolerar villavagnen (där Freerks föräldrar bor den här veckan när de hälsar på) Först tyckte vi att han inte var klok, men efter några timmar var det redan varmare i villavagnen. Själva villavagnen köpte vi för drygt ett år sedan den fungerar som en gäststuga. Ibland är det familjen eller kompisar som bor där men oftast praktikanter eller medarbetare. Det är jättefint att alla har en egen plats.