Söndagsstek, picklade vinbär och gräddsås med rotfruktspuré
4 portioner

Stek:
900 g fransyska
salt och svartpeppar
50 g smör
2 vitlöksklyftor
3-4 kvistar timjan
3-4 stjälkar persilja

Picklade vinbär:
Ca 150 g vinbär
1 ½ dl vatten
1 ½ dl strösocker
½ dl ättika, 12%

Rotfruktspuré:
600 g potatis
2 palsternackor
ca ½ dl Gefleortens mjölk 3%

Gräddsås:
Skyn från köttet
3 dl Gefleortens vispgrädde
1-2 msk kalvfond
soja
salt och svartpeppar
redning

GÖR  SÅ HÄR
Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet och bind sedan ihop köttet med ett steksnöre. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet på hög värme på alla sidor så det får en fin yta. Lägg över köttet i en ugnsform. Häll över smöret från stekpannan i en skål och blanda ihop med vitlök, timjan och persilja. Pensla köttet med smöret och ställ in i ugnen i 2 timmar. Ös gärna köttet med skyn varje halvtimme.
Pickla vinbären genom att röra om vatten, ättika och socker tills allt socker löst sig. Tillsätt vinbären och låt stå i kylen i minst en timme.
Koka potatisen och palsternackorna mjuka. Mosa med en elvisp och tillsätt mjölk och smör. Vispa till en slät puré.
När köttet är klart, tag ur köttet ut formen och häll över skyn i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka upp. Smaka av såsen med kalvfond, soja, salt och peppar. Red såsen med potatismjöl eller maizena.
Skiva upp köttet och servera med rotfrukspurén, gräddsåsen och de picklade vinbären.