Somrig glasstårta
SOMRIG GLASSTÅRTA
8 bitar
4 dl blandade bär t ex hallon, jordgubbar och blåbär
3 ägg
1½ dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl Gefleortens Crème Fraiche
3 dl Gefleortens Vispgrädde
12 små cookies eller chokladkex

till dekoration:
4 dl färska bär t ex röda vinbär, blåbär, björnbär, jordgubbar, hallon

Kör bären snabbt i mixern. Knäck äggen och dela i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt med en elvisp och ställ åt sidan. Vispa äggulorna och strösocker så att det blir vitt och pösigt. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa crème fraiche så den blir fast och blanda med vaniljfrön, äggulorna och sockret och de mosade bären till en jämn smet. Vispa grädden lätt. Blanda grädden med glassmeten. Vänd ner den styva äggvitan med luftiga tag. Smula kexen i mixer och lägg smulorna i botten av en springform, ca 24 cm i diameter. Häll på smeten, täck med plastfilm och ställ in i frysen och låt frysa i minst 4 timmar. Ta ut tårtan ca 20 minuter innan servering. Lägg upp på ett tårtfat. Dekorera med färska bär.