September


V 37

 

Hej!

Maten intagen, ungen sover och ljusen är tända! Är hösten här nu? Imorse åkte vinterjackan på. Jag är inte riktigt klar
med sommaren än. Det mysiga är ju att man får tända ljus. Är så förtjust i mina Maja lyktor.
 
Jag har varit väldigt dålig i sommar på att träna hundarna. Men häromdagen vart jag sugen. Det hade regnat väldigt mycket. Men men. Så i dimman och leran var jag ut och tränade en sväng. Ruth löper så Tom är rätt dryg. Så tänkte det skulle bli lite lugnare om dom var riktigt trötta. Och visst han tassar runt lite och piper. Men ändå lär jag säga att det går över förväntan att ha en tik och hane under samma tak. Men jag är ju noga att inte lämna dom ensamma tillsammans. Ibland kör jag båda hundarna samtidigt med oftast får den ena sitta och vänta på sin tur. Efter som dom är så olika så använder jag olika röstlägen. Te.x Ruth som är väldigt "het" och "på" säger jag bara "fram" eller två tysta smackningar när hon ska fösa kossorna. Just för att om jag skulle använda höga smackningar eller kommandon skulle hon flyga i väg som en kanonkula och allt skulle gå väldigt fort. Medans Tom säger jag "Framfram" "Ja kom igen nu Tom" "Bra duktig kille"  ja ni fattar. Tom behöver pepp och stöttning för att "orka" flytta djuren. Och han hanterar dom lite snyggare än vad Ruth gör. Medans Ruth är praktisk när det kommer till trökiga djur som vägrar gå. Ruth får fart på dom ;) Så nöjda och skitiga hundar var det på kvällen!

 
Vädret har ju varit sisådär men lite tredje skörd har grabbarna kört och lite tröskning. Men vi hoppas nu att det kan torka upp lite så vi kan få in fina skördar. Det är bara att be till vädergudarna. I helgen när jag jobbade i ladugården så började morgonen med lite kaos. Börjar som vanligt att hämta mjölk till kalvarna. Det tar lite tid att värma den. Kalvarna vill ju att deras mjölk är runt 40 grader och i mjölkttanken är mjöken strax över 3 grader så har man 50 liter att värma så tar det ju en stund. Sedan gick jag in till datorn för att kolla hur damerna hade skött sig under natten. Och sen gick jag ner och började fösa några sena kor till roboten. Och ett helt gäng kor börjar råma och går längst upp i ladugården. Jaja det är väl någon som är brunstig tänkte jag. Men efter en stund förstod jag att det var något annat. Jo då kalvar på rymmen! Tre st stod på foderboret inne i "mjölkladugården". Så jag springer och stänger portar och dörrar så att dom inte rymmer ut på gården. Och tillslut så får jag in dom tillbaka i sin box. Räknar dom och inser att en fattas. Skit då är en ute på gården ändå. Men icke jag hittade henne i en kulvert (en nersänkning i golvet som transporterar ut skiten till plattan/brunnen) tack och lov var kulverten tom på skit. Efter lite mekandes och j*vlar anamma så lyckades jag få upp henne igen. Så hon hade en himla tur att hon inte gjorde illa sig mer. Alltid bjuder djuren på något spännande ;)
 
Eftersom vi jobbar på helger så har vi fantastiska mor/far föräldrar som ställer upp och är barnvakt. Dagis har ju stängt på helger;) Och i helgen så hängde vi lite i stallet när jag hade jobbat klart. Och Lovis var med och borstade alla hästar. Hon har varit lite skeptisk till hästarna och inte velat hålla på något alls med dom. Så jag vart förvånad och glad när hon vela vara med. Vill ju egentligen att hon ska bli en ponnytjej. Självklart får hon göra precis (nästan) vad hon vill. Men förstå vad gulligt med en liten Welsh eller nått i stallet. Som kan har söta grimmor och täcken. Men först måste det bli en ridbana. De hade varit drömmen!
 
Idag tog jag in mina ute blommor. Jag ska försöka övervintra dom inne. Ser ni den fina med röda blommor. Den har varit fantastisk hela sommaren. Tror jag köpte den slutet av maj eller början på Juni. Den är så stor och fin  så jag hoppas jag lyckas. Också har jag jätte fina murgrönor som växt som ogräs ute. Får se om jag lyckas få dom att trivas inne. Ska googla lite på vart jag ska ställa dom. Nä nu är det tv som gäller en stund innan sängen kallar! Ha det så bra så länge!!

V 39
 

Hejsan!

Regn och rusk mest hela tiden! De bästa är ju ändå att man får tända ljus. Drog i väg till Vallsta en dag här och hjälpte till på vallhunds tävling. Det var så kallat Vallhundsprov. Vilket inte är en tävling riktigt. Utan mer att man får ett godkänt eller ett icke godkänt på sin hund. Där man kollar alla vallnings egenskaper och hur hunden hanterar djur. Så man går som en vanlig tävlings bana. För att få använda border collien i avel så måste den ha en godkänt vallhundsprov. Så det är super bra. Är väl i princip ända hundrasen som avlas på prestation istället för utseende. Det var kul att träffa lite vall folk och roligt att se det nya vallhundsprovet som började gälla i år.
 
I år provar vi en ny grej. Krossa spannmål och lägga i korv. Det är de ni ser på bilden, den långa vita korven. Manicken på bilden krossar spannmålet och packar ihop det. Då kan vi senare i vinter ta spannmål med skopan och tippa direkt i mixern när vi mixar foder till kossorna. Ska bli spännande och se hur det fungerar.
 
Och trots skit väder och ett två dygns haveri/stopp på tröskan. Så har vi tröskat färdigt allt spannmål. Super skönt nu när det började regna som tusan igen. Micke jagade delar och postnord som en tok och tillslut kom delen hem och dom kunde skruva ihop tröskan igen. Och som tur var hade vi Helge till hjälp som körde med sin tröska också. Helge har ju Berglunds bageri i Kungsgården. Där måste ni stanna och fika om ni har vägarna förbi. Och passa på att köpa deras egna mjöl och även mannagryn brukar jag köpa. Och för att inte tala om deras egna müsli som är gudomligt god. Grymt jobbat av alla pojkar som fixat allt. Med vagnar/flak/tröskor/tork/pressa halm/köra balar.

 
Mörkt och blött på kvällarna och betet börjar ta slut till kossorna. Så nu lär vi börja fodra ute. Så härom kvällen när vi skulle köra ut en ensilage bal här hemma. Så med ficklampa och stor stövlar skickar jag i väg Ruth för att ta in grabbarna i en fålla bredvid. Mycket enklare att köra in och fixa med foder om man slipper ha 18 stutar i nacken och hälften rymmer ut. Ja tacka vet jag hund. På 3 minuter var dom instängda. Tyckte hon skötte det super med tanke på att det var kolsvart ute och fick med hela gänget.
 
Nä nu hoppas jag att det har slutat regna så ska jag ut med hundarna en sista vända. Och sen sova. Man blir ju liksom inte direkt påfylld med energi utav det här vädret. Tycker man gäspar sig igenom hela dagarna ;)