September 2016


V 35

Hej!

Vilka härliga sen sommardagar vi har haft :) och regn!
Full rulle har det varit. Jag har hunnit fylla år, fick en fin bukett blommor av morfar med sambo. Och njaa inte fått någon dator av Micke än ;)
Mamma fyllde 50 i samma veva så det vart mycket tårta och kalasande!!
Nackdelen med vårat yrke är ju när vi måste sortera bort de djur som av olika anledningar inte kan vara kvar. Slaktbilen kom och hämtade 4 kossor och ett gäng med stutar.
Det är vemodigt att plocka av halsbanden och rykta dem en sista gång. Men samtidigt så är det sånt som måste ske. 3 av dessa kor hade Staff Aureus.
Dem hade mjölkat runt ett år allihopa och snart är det dags att stalla in kossorna och då blir det platsbrist. 1 utav dessa var en ko som tidigt i våras fick en missbildad kalv
för tidigt född och kom aldrig i gång att mjölka. Så hela sommaren har hon gått ute och gottat sig med sinkossorna. Hon längst till höger på bilden, syns att man blir rund och go av flera månaders semester ;)
Kossorna springer på skapligt i roboten nu. Förutom 177 som vanligt, men nu är det dags att börja sina av henne så hon hinner få lite semester innan hon ska kalva. Blir hennes 8onde kalv. Robot j*keln krånglade förra helgen. hör att en ko blir misslyckad, men tänker att det är nog bara 295 ( En tråkig första kalvare som mjölar uselt och blir misslyckad eftersom hon springer i roboten hela tiden, dessutom är hon snygg och trevlig;) Jaja fortsätter med mina sysslor när en till ko blir misslyckad, går dit och kollar. Lasern är död, då tänker man inte trevliga tankar en lördag eftermiddag. Jaja startar om roboten och lasern hoppar igång igen. En ko funka, sen samma plus massa mer som börjar krångla. Lely kom efter en timme. Startar roboten och allt funkar igen?? Sen den (peppar peppar) har den funkat. Så vi har ingen aning om vad den höll på med.
Dräktighets undersökt har vi gjort i veckan, inget topp resultat men helt okej. Bland annat våran finaste 168 Sally är dräktig med sin 9onde kalv. Så roligt! Sally kossorna är lite små favoriter hos mig 😊 Vi har även haft besök av en veterinär som kommer en gång om året och går igenom med oss som seminerar själv. Lite siffror och så. Även om det inte har känts super bra så hade vi förbättrat oss riktigt och ligger en bit över "medel" i Sverige på både dräktighets % och vi har sänkt kalvningsintervallet några snäpp.
Super roligt!
Nu ska jag rasta hundarna och förbereda lite dagis grejor till Lovis. Tröskan går mellan regnvädren, tredjeskörden med ensilage slås, Micke sådde klart höst sådden.
Det händer mycket mest hela tiden. Vi har också fått besök av en trevlig border collie kille vid namn Tom, Lovis och han vart polare på en gång 😊

 
V 37

Hejsan!

Mitten på september redan, det blir mörkt och ruggigt om kvällarna. Jag känner mig inte riktigt redo för höst än. En vecka utomlands hade suttit fint nu :)
Men vi ska ändå vara nöjda, det är varmt och skönt ute. Tredje skörden med gräs är klart, bara balarna som ska hem nu. Micke håller fortfarande på att tröska lite, men det mesta är klart. Så alla djur kommer få fin fint foder hela vintern, skönt!! Det står inte på nu förens det är dags att börja plocka in alla djur för vintern. Men några veckor till ska dem väl kunna gå ute. Vi får hoppas vädret är med oss. Det är framför allt vattnet som krånglar när det börjar frysa om nätterna. Annars har vi foderhäckar ute så alla djur får mat ute trots att det inte finns så mycket gräs kvar att äta.
Det har varit lite vallning på schemat, jag har fortfarande en till border collie hemma. Vi får se om han får flytta hit ;) Han har jag tränat med i alla fall. Ruth är fortfarande sjukskriven, vi var tillbaka till veterinären i veckan. Hon ska ta det lugnt och sim träna. Så jag håller alla tummar och tår att hon blir bra nu. Den andra hunden Tom heter han. Skötte vallningen riktigt bra, så himla kul att träna en ny hund. Han är nästan raka motsatsen till Ruth. Så för mig är det lite krångligt. Ruth är ju väldigt het och på, nyper gärna till nötterna om hon tycker det går för långsamt. Samtidigt som hennes fösning är rätt dålig. Hon vill helst hämta djur och driva dem mot mig. Medans Toms bästa är att fösa han är lugn med djuren. Och behöver pushas på av mig och få mer erfarenhet av nöt. Medan Ruth måste jag bromsa och påminna om att det går fort och att hon inte måste nypa nötterna i benen. Hur som så är det jätte kul att träna olika hundar. Lovis och Tom har också blivit riktigt bra kompisar.
Och lilla Ross då? Inte så liten längre. Han bor nu hos min tränare för tillfället. Jag kände att han var lite väl mycket hund för mig. Svårt att förklara för den som inte träffat honom. Hans energi nivå är väldigt (med betoning på väldigt;) hög. Han är intensiv och känslig på samma gång. Så han är utlånad tillsvidare. Så får vi se vad som händer :) Tur att det är nära så jag träffar honom nästan varje vecka. Också bor han ju med syster Roya!
Justia jag har ju varit ut till Järbo och mjölka en kväll också. Lika mysigt varje gång. Det var ju mörkt ute nu, så med pannlampan fick jag gå ut och leta på kossorna som var ute i hagen och betade. Men med pannlampa och ficklampa på telefonen hittade jag på alla damer.
På första bilden ser ni hur smart det är med många fingrar, när dom två sista kalvarna äter lite långsammare än resten av gruppen.
Också en fin bild på Tom när vi var och vallade en kväll. Nu ska jag tvätta lite och sen är det nog bara gå och lägga sig kvar!


 
V 38


Hejsan!

Fortfarande fint höst väder ute. Hoppas det håller i sig ett tag till! Dock blir det lite väl mörkt fort på kvällarna tycker jag.

Veckorna går fort som vanligt. Jag har grejat med lite foder analyser som skickas in på analys så vi vet innehållet i ensilaget så att vi kan göra en så perfekt foderstat som möjligt åt alla djuren. Det var ett himla bök då skruvdragare och borrmaskinerna inte var på min sida. Men efter några timmar fick jag till det och kunde skicka i väg allt. Sedan får vi hjälp av en foderrådgivare att göra foderstater åt djuren.

Veterinären var också ut och kastrerade och avhornade lite kalvar. Innan de blir 8 veckor ska kalvarna avhornas och kastreras. Då blir kalven sederad (ned sövd) får lokalbedövning av veterinär. Sedan bränner man bort hornanlagen. Lika så vid kastrering. När allt är klart får kalvarna en liten dos smärtstillande/antiinflammatoriskt.

Helgen fick vi faktiskt en del gjort hemma. Jag var till Ikea på fredagen och köpte ett gäng med bokhyllor och ett nytt skrivbord som jag skruvade ihop resten av kvällen/natten. När jag väl börjat pyssla får jag svårt att sluta, så jag slutade inte förens allt var ihop skruvat runt 03 på natten ;) Fortsatte sen att sortera upp pärmar och massa papper. Har fortfarande lite små pyssel kvar. Men så mycket lättare det kommer bli nu när vi ska hålla på med pappers göra. Det blir ett gäng med timmar varje vecka som jag och Micke pysslar på med papper.

På lördagen tog jag och Lovis med oss mormor och åkte på "klädbytar dag" och fyndade lite vinterkläder och leksaker till Lovis. Sen åt vi lunch/fika på Berglunds Bageri i Kungsgården. Senare kom Lovis kompis hit och lekte, himla kul tyckte ungarna. Och mammorna drack kaffe. Och jag hann med och träna lite vallning.
Sen hjälpte jag och Lovis Micke att ställa in harven och såmaskin för vinter förvaring.

På söndag vart det storstädning av källare och utomhus, och även stor handling av mat för min del. Bland det tråkigaste jag vet. Speciellt när man kommer hem med allt och allt på nått vis ska få plats i skafferi/frys/kylskåp. Skördade också mina planteringar från i sommras. 4 potatisar totalt, 1 morot på ca 0,5 cm. Så himla tråkigt!!
Jaja bättre lycka nästa år.

Haha och jag och Lovis hittade roliga effekter på snapchat ;) 
V 39
 

Oktober månad redan, och det märks. Minusgrader på natten och kyligt på morgon. Micke har gjort rent tröskan och ställt undan den, vilket innebär att det är färdig tröskat för i år. Så himla bra.

Vi har börjat plocka hem lite djur, vi började med tjuren och hans kvigor. Som får gå och beta det sista vid mjökko ladugården fram tills det är dags att verka klövarna.

I helgen fick 241 tvillingar, tyvärr en tjur och en kviga. Vilket innebär att kvigan till 90% är steril. Vi låter våra "tvilling tjur kvigor" gå med tjuren ändå. Nån gång kanske man träffar och får en kviga av de resterande 10% som faktiskt är fertila. Fick till en charmig bild när ena tvillingen diar medans mamma ko ligger och vilar lite. Idag har vi haft våran avelsrådgivare på plats. Vilket innebär att vi bedömer 1kalvare. idag var det bara två st. Ingen som var någon riktigt "wow" snygg. Men så är det ibland.

Hela ladugården kan ju inte vara full med snyggingar ;) Sedan sätter vi oss ner och bestämmer tjurar till varje ko. Rådgivaren har koll på sina siffror och vad kossan och tjuren kommer nedärva till nästa generation. Och vi har infon om kossan. Hur vi upplever henne. Hur duktig hon är att gå i roboten, hur hennes lynne är, hur hållbar hon är. Nu när vi har hållit på ett par år börjar ju vi även veta vilken hennes mamma och mormor är. Om det var bra kor och om det är något speciellt att tänka på vid valet av tjur. Tex på pappret kan det se ut som hon har vida spenar bak (spenarna sitter långt ifrån varandra) medans vi som ser henne varje dag kan säga att så är inte fallet nu, hon har tighta bakspenar. På så sätt hoppas vi att vi alltid får en perfekt matchning med tjurval till varje kossa.

Lovis och Micke kom till våran andra ladugård en dag medans jag jobbade. Så Micke grejade med skiten. Alltså kobajset. Man måste skrapa ut till en brunn, där det ska röras om och sedan pumpas vidare till den stora brunnen. Och senare sprids det ut på åkern. Så medan han pysslade med det, matade jag och Lovis ungdjuren och gav dem nytt strö.

Också ett tips. Jag har köpt ett flertal fina ljuslyktor från http://www.majascottage.com då skänker dem 50% till barncancer fonden. Hur bra är inte de? Det finns massor av grejor på deras hemsida! Nu blir det lite tända ljus och tvsoffan innan det är dags för sängen!