September 2014

V 36

Hallå!
Veckan har passerat och vi har hunnit med en del :) I början på veckan bytte vi kvigor till tjuren. Vi har en SRB tjur som betäcker kvigorna. För så som det ser ut nu har vi ingen möjlighet att seminera kvigorna varken inne eller ute på betet, tyvärr. Nackdelen med tjur är att man vet inte så mycket om honom, seminerar man så är ju tjurarna avels värderade, med massa olika siffror och man kan passa ihop rätt tjur med rätt ko/kviga. Sen gillar inte jag tjurar, för dem kan vara så oberäkneliga falska typer. Så jag går helst inte in i hagen till honom. Fördelen med tjur är väl, mindre jobb ingen brunst passning och han har ca 99% dräktighet. 

Två utav våra kor åkte på slakt och en kviga, det är nackdelen med att ha djur, de lever inte lika länge som oss. Så det står i våran makt att se till att de får avsluta sitt liv i tid och på rätt sätt. Ena kossan hade den där Auerus bakterien och den andra kossan har varit lite stapplig. Vi "räddade" henne i vintras en gång med en rasslig klöv, så klövverkan kom ut och vi höll på greja och hon fick en fin sko och bandage och en vecka i box så vart hon bra och började mjölka på bra igen. Hon har mått gött hela sommaren men nu började hon mjölka mindre och bli lite stapplig igen. Så dessa två damer fick lämna oss plus en kviga som inte vart dräktig.

September månad så har vi många kor som ska i sin och få sin semester, så en del har vi sinat av, några håller vi på med. Det är mina och Annas första semineringar som vill i sin nu :) Tidigare var det Danne som seminerade, men eftersom han för det mesta var ute och körde traktor/lastbil så funkade det inge vidare. Så i Februari var vi iväg ner till Uppsala på Semin kurs. Så nu är det vi som seminerar, Danne får rycka in utifall det är en ko vi har seminerat några gång men inte verkar ta sig.
Allt som har med brunster/semin är klurig och svårt men kul :) Mycket erfarenhet behöver man samla på sig. Och vi är på gång. 224 är min första dräktiga ko, så det ska bli riktigt spännande när hon ska till och kalva. I slutet på veckan var jag och Ruth med och tröskade klart det sista, så nu börjas det med plöjning, sådd och harvning igen. En fördel med att fylla år är ju att man får massa blommor, det är så fint att ha inne, synd att dem bara håller en vecka. Nu dör snart datorn, så jag ska nog ta att gå ut en vända nu och se vad jag hittar på :)
 
V37-38

Hej!
Nu är jag hemma igen, borta bra men hemma är alltid bäst! Vi har haft en bra vecka på Kreta, vi fick ett special rum så vi hade 3 steg till egen pool och 10 steg till havet. Maten var ingen höjdare, men jag antar att det är jag som är alldeles för kräsen. Så i går gjorde jag lövbiff, på eget kött så klart med klyftpotatis och bea. Det satt riktigt fint med en kött bit när man ätit vegetariskt i typ en vecka. Så nu har jag vilat i en vecka, hunnit läst 4 böcker, när man är "bonde" så är det ingen 4 veckors semester på sommaren som alla andra. Så lediga dagar är väldigt uppskattat. Oftast gör vi så att vi har en ledig dag i veckan.

Eftersom jag har varit ledig har jag ingen aning om hur damerna har skött sig i ladugården, men jag antar att de har skött sig :) Gick faktiskt och tänkte på det när jag vandrade runt i lösdriften innan jag åkte, vi har fantastiskt snälla kossor, allihopa. Visst har man ett extra öga på någon kviga som man inte riktigt lärt känna än och när de är brunstiga för då kan det slå slint i huvudet på de flesta. Men det har bara hänt en gång att jag behövde hjälp när jag hade en brunstig ko flåsandes i nacken, kossorna rider på varandra när de är brunstig, och har man otur så tar de människan som objekt. Och det är ju ingen höjdare att ha några hundra kilo ko över sig.Vi hade en ko som var knäpp, hon har gått på slakt nu. Gjorde allt rutin mässigt och om man inte rörde henne på något annat ställe än juvret skötte hon sig ypperligt, det var när vi mjölkade med tunnorna. Men så fort man bröt mönstret, eller någon annan skulle mjölka som glömt att hon var "speciell" så smällde det, och hon bara stod och studsade och det var omöjligt att hänga på henne mjölk organet. Såklart så var hon en duktig kossa och mjölkade på riktigt bra. Men till slut sparkade hon en människa för mycket.

Tänkte jag skulle presentera några maskiner nu när jag inte har så mycket att säga om kossorna. Den lilla gröna maskinen på bilden, de är den bästa vi har! Den räddade oss förra hösten, vi skaffade en till ladugård då för att få plats med alla ungdjur.Kan ta den historian en annan gång, men fy tusan vad vi slet i den ladugården i vintras. Det är i alla fall en liten Avant som vi använder till att mata kossorna med, det är som en krokodil skopa fram så man nyper med sig ensilage och kör upp på foderbordet och tippar av, hur smidigt som helst. Tidigare körde vi ensilaget genom en hack på skullen, så först skulle man lyfta upp en tung ensilage bal i ett livsfarligt lin spel i taket, genom hacken, ner i batteridriven "truck" det tog lång tid att hålla på med och man skulle komma ihåg att ladda batteriet på trucken varje dag. Med Avanten tar det ca 20-30 min att mata kossorna. Plus att man kan göra en miljon andra grejor med den, och den är så liten och smidig så den kommer fram och får plats överallt. Perfekta maskinen! Sen längst ner på bilden är "arbets" traktorerna. En New Holland 7070 och en T7 de är de som sköter alla stora redskap tex slåtter krossar, skit tunnor, såmaskin m.m. Sedan har vi lite små traktorer och några lastmaskiner. Jag är väl ingen traktor förare, men köra dem det kan jag och tex lyfta lite ensilage balar, betes putsa och betes harva. Men de stora grejerna blir det lite för mycket knappar och grejor att hålla reda på ;) Trivs bäst med att sköta djuren, så traktor jobben får pojkarna fixa! Nu ska jag ta och åka till Ikea en snabbis och kolla på tvättkorg och köpa lite Ikea påsar, kanske världens bästa påse!! Bära, hö, ved, tvätt i!!
 
V 39

Hallå!
Hösten närmar sig med stormsteg verkligen. Mycket som ska pysslas med innan vintern. Vi hade 10 minus en natt här i veckan, så när jag vaknade hade vi 13.9 grader inne, då är det dags att stänga av elpatronen och börja elda. Det måste vara de tråkigaste med ett bo i ett stort hus, ved eldning!! Är man hemma hela dagarna funkar det väl, men jag tycker att vi lär elda tame tusan hela tiden för att ha någorlunda hygglig inne, man ska inte vara förvånad om man kommer hit och hälsar på om det är 15 grader inne ;) Huset är ju så stort också så det tar någon timme innan det har hunnit blivit varmt. Men vi har i alla fall toppen fin ved i år :)

Idag är det måndag och jag har nästan precis klivit upp för andra gången idag. Första gången ringde klockan 03.45 och Järbo damerna ville bli mjölkad :) De har börjat mjölka lite tidigare där ute nu, så när klockan var 05.40 slog jag av vaccumet då var alla damerna mjölkade och gropen avspolad :) Sen hade vi bara lite kvar att göra, mata lite kalvar och strö. Så före sju var jag hemma så då kröp jag ner och sov en timma till så jag orkar vara vaken resten av  dagen. Veckan och helgen har gått i ett. Våra damer har börjat sköta sig riktigt bra i roboten, inte så många som man måste fösa på så det känns toppen, vi hoppas att alla som kalvar nu i oktober börjar sköta sig lika bra. Vi har ett stort gäng med kalvningar nu fram över. Finaste stor kossan 221, hon som står baklänges i liggbåsen har kommit igång riktigt och mjölkar runt 50 liter per dygn, det är inte allt för ofta våra kor kommer upp i den mängden. Krav kor mjölkar lite mindre än konventionella eftersom de inte får samma eller lika mycket kraftfoder.

I lördags vad jag på 25 år kalas för en kompis, hon bakar väldigt mycket (tårtan på bilden) den smakade toppen gott, det var passions frukt mousse och lemoncurd i den. Jag var ledig i lördags så jag och Ruth han fixa med fåren och hämta massa grindar som jag hade i sommar hagen och bygga en vinter hage till dem bakom ladugården. Jag sålde ju nästan alla min gotlandfår, eftersom de rymde hela tiden. Så i veckan köpte jag två nya. Så nu har jag en salig blanding av 5 st. Benny min kastrerade bagge, mina två flask lamm och de två nya. Har två gotlans lamm kvar som ska på slakt, kommer att bli jätte fin skinn av dessa två. Ska kastrera det vita flasklammet också, så inga mer lamm blir det. Jag har inte riktigt tid, också lönar det sig absolut inget alls, lamm kött får man pinsamt dåligt betalt för. Det var väl 3-4 år sen när jag hade mycket lamm och skickade till slakteri första gången, när jag fick avräkningen visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Så köpt svenskt kött! Inte bara kött så mycket svenskt det bara går!

Och i går, söndag. Hade jag ladugården hela dagen, mjölkbils dag. Så vid tolv åkte jag därifrån, han precis hem och byta om sen var vi bjudna på dop i Järbo. Våran dräng döpte sin lilla dotter. Bjudna på smörgåstårta och tårta, super gott. Nu ska jag ta och åka ner till Åshammar och kolla om de finns morötter där, vi har en liten affär här faktiskt :) Så ska jag laga en höstig korvgryta, receptet hänger kvar sen vi hade hemkunskap på högstadiet, så ruggit gott!