(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 

September 2013

V 36 & 37

Kan börja med att påminna er hur viktigt det är för oss mjölkbönder som levererar till Gefleortens mejeri att ni väljer våra mejerivaror. Varje liten produkt ni köper gör at ni stödjer oss ännu mera. Gör ett klokt val och välj oss istället för tex. Icas grädde som kommer ifrån Österrike. En eller två kronor extra och ni är garanterad bra närproducerad mjölk ifrån oss!

September månad och nu är det verkligen höst. Herregud vad snabbt det går! Snart är det dags att stalla in korna för vintern, men än så länge får dom gå ute och vila sig.

Augustis provmjölkning har blivit klar. 27,7 kg mjölkar korna i snitt. Betydligt mycket bättre än vad dom har legat! Dock är cellerna lite högre, men troligen för att en av skraporna har krånglat från och till. Så Delaval var ut för att byta lite delar på den, sen gick den som den skulle! Skönt att slippa ha den att tänka på!

Vi har hunnit med en exteriörbedömning av de flesta första kalvare. Var en del som låg sämre till än andra. Exteriör bedömer för att veta vilken egenskap som behöver stärkas hos just den kons avkomma, så därefter lägger man tjur efter det. Riktig roligt hur det här med avel fungerar. Vi fokuserar på att korna ska vara hållbara, friska och ha bra fertillitet. Vi har bestämt med hon som bedömer korna att vi ska gå med i elit besättningen , samt bedöma tredje kalvare. Elit besättningen kan man vara med i och komma med på en lista så man ser vilka besättningar som har bättre kor i Sverige. Riktigt intressant!

Vi har fått tag på en 300 liters mjölktank som vi ska ha kalvmjölk i! Riktigt glad är jag över det. Dom är så eftertraktad, så är riktigt svåra att få tag i. Men nu äntligen! I med en doppvärmare som värmer upp mjölken och vips så går det smidigare att fodra kalvarna och få in bättre rutiner i det hela.

Dräktighetsundersökningar har gjorts med. Denna gång 80% dräktigheter! Ruggigt bra och jag är nöjd. 8 dräktiga, en osäker och en var inte dräktig. Klämde på någon som inte visat brunst med. Så denna dag var jag nöjd med! Alltid roligt när dräktigheter flyter på!

Jokk har fått åkt in akut till veterinären med. Nej nej, ingen spark av någon ko eller något sådant. Han var konstig en kväll. Åt som vanligt, men var loj och inte så pigg som han brukar bara. På morgonen när jag klev upp så var det knappt han ville ut och kissa. Mamma hittade flera spyor. Han andades tungt och snabbt. Så han fick åka in akut. Han röntgades och kikades på. Troligen har han ätit något med ben i, för på röntgen kunde man se att det fanns benbitar i magen. Med tanke på att katterna i ladugården är duktiga att dra fram det ena och det andra, plus att jag har hittat Jokk knaprandes på en sork eller råtta då och då, så är jag inte förvånad. Han fick åka hem och så skulle vi avvakta. Åka in om han blev sämre, men tur nog blev han bättre redan den kvällen. Skönt! Det gör så ont i hjärtat att se dom ha ont och att dom inte kan tala om varför.

På tal om veterinär så har vi haft månadens besök på korna. Kikade igenom de som har höga celler och kollade upp vilka som skulle behandlas med pencillin. Två stycken blev det. Detta för att minska cellerna och permanenta skador som kan sättas på juver delen. Som det ser ut så har dom blivit bättre! Avhornade lite kalvar med, samt sprutade några kor med hormon som inte kommit igång och brunstat än, samt 1006 som hade en cysta.

Annars har det flytit på som vanligt i ladugården. För någon dag sedan sinlade vi 7 kor. En utav dom är 565, en gammal ko, som ska få sin 8e kalv nu i November månad. Häftigt! Hoppas verkligen på en kviga då denna dam är världens snällaste, hållbar och mjölkar bra. Aldrig haft något problme med henne. Hon har mjölkat ca 87000 kg på sina 7 år som mjölkko dvs. ca 12100 kg varje laktation. Hon är duktig!

Eftersom jag sitter med i LRF ungdomen Gävleborgs styrelse så har vi annordnat en kräftskiva för våra medlemmar, samt varit med på jorden och skogen i stan. Jorden och skogen i stan är en aktivitet som annornas för barn i årskurs 4-6 där dom få en insikt ifrån oss inom den gröna näringen. Lärorikt och roligt att få lära ut till barn!
 
Vecka 38 & 39

Hösten är här på allvar nu. Minus en grad var det ute igår kväll. Står inte på förrän snön täcker marken.

Vad har hunnits med dessa 2 veckor sedan jag skrev sist? En hel del faktiskt.

Många semineringar har det blivit, så nu hoppas vi att i alla fall hälften kan ha tagit sig. Skulle vara riktigt roligt! 

Jag och syster har varit iväg till en bonde i närheten o köpt en mjölktank på 300 liter åt kalvarna. Under tiden vi mjölkar korna och får mjölk som inte ska gå i tanken , så tar vi den mjölken o häller i kalvarnas mjölktank. Efteråt sätter vi i en doppvärmare och värmer upp mjölken till 40 grader. Därefter får kalvarna alltid samma temperatur på mjölken och det kommer resultera i friska och pigga kalvar.

Vi har ju haft problem med diarré hos kalvar fram och tillbaka, men nu så börjar det ordna upp sig. Riktigt bra fungerar tanken i alla fall och även så kylaren på den som vi kan använda under sommaren för att mjölken inte ska bli dålig.

Sen hände det en grej. Sperman höll på att sina ut ur kärlet. Hade bara ett par sperma doser för Holstein kvar och tre stycken skulle semineras. Var bara att åka iväg till Bollnäs till växas station där och fylla på kärlet med lite sperma. Känns bra att man har god kontakt med dessa bra människor och att man alltid kan lösa det på något sätt.

Veckan därpå så hände det ytligare en grej. När man seminerar sätter man som ett plastskydd på pistoletten , den man sätter sperman i när man seminerar. Dessa skydd hade tagit slut och jag som var bombsäker på att vi hade på lager! Tur nog så hade en annan bonde i närheten sådana hemma! Som vi fick! Guldvärt! Känns bra även här när man kan ställa upp för varandra. 

Ett veterinär besök för 1021 har det hunnit blivit också. Hon hade ett ben som var riktig svullet. Veterinären kollade och tyckte bara det såg ut som en stukning. Så blev bara smärtstillande och att hålla koll på henne. 

Har även tagit upp några kor i verk stolen som inte varit helt okej i klövarna. Jag gillar att pyssla om dom, speciellt om man ser resultat och att man kan hjälpa till!

Har även fått ett par tvillingar ! 1193 kalvade dessa två små underbart fina pojkar! Skräll o Skroll har dom fått som namn. Pigga och framåt. Dock tog det på 1193. Hon blev femte kalvare och fick tvillingar. Jobbigt för henne. Men med enrgibalans, vatten, mat och kalcium blev hon på bättringsvägen. 

Även haft provmjölkning ! 29 kg i snitt per ko och dygn. Jättebra resultat! Även cellerna har gått ner, så jag är nöjd.