(Klicka på bilderna för att se dem större!)September 2012

Vecka 36

Tänk att veckorna går som snabbt! Tiden bara susar förbi, kanske på grund utav att man själv har mycket och stå i.

Månadens veterinär besök denna vecka. Massor utav kalvar som skulle avhornas. Om jag minns rätt var det upp emot en 16-18 stycken. Så det tog lite tid, men brukar gå smidigt ändå. Kollade upp en utav korna som inte blivit bättre efter behandling. Det visade sig att det inte fanns något att göra. Eftersom det var bara jag och praktikanten i ladugården denna dag så blev jag tvungen att leda ut henne inför avlivning. Jag har nog aldrig varit så illamående.

Att hålla henne i grimskaftet, ta ett djupt andetag, hålla för öronen och blunda. Ett skott ifrån bultpistolen, känna hur grimskaftet slets ur min hand samtidigt som den livlösa kroppen ramlade ihop emot marken. Jag grät, skakade och kände skuld till att det var mitt fel och att jag tagit hennes liv ifrån henne även om jag innerst inne visste att det inte var jag. Min första avlivning där jag varit med hela tiden. Det här är en utav de hårdaste delarna utav att vara bonde och ty sig till korna som familjemedlemmar. Att behöva avliva. Men det var för hennes eget bästa. Veterinären öppnade sedan upp benet för att se vad som hänt. Ledbanden runt knäet var av och därför hade inte behandling hjälpt.

Det närmar sig med stormsteg med det nya mjölkrummet! I början av veckan började vi sätta upp taket i rummet och nu i slutet så står tanken inne. Pappa och de andra gubbarna i ladugården höll på ett par timmar innan tanken stod på plats men riktigt bra blev det! Lite större än den vi har nu. Nu har vi en tank på ca 5000 liter och den vi sätter in nu är på ca 14700 liter. Så det är en liten skillnad. Nu väntar vi bara att han ifrån De-Laval, företaget som har hant om mjölkgrejor, ska komma och koppla ihop lite grejor och sen så ska en service av tanken göras och lite el kopplas in. Ska bli riktigt skönt att få igång den!

Kan berätta om en grej som hände denna vecka. Vi hade inte många kor kvar och mjölka en morgon och det var en ko som vägrade gå ner ifrån liggbåset och in för att mjölkas. Vi visste inte vad problemet var. Hon verkade rädd i alla fall. Det hela slutade med att vi satt på henne grimma. Pappa drog henne framåt medan jag och Lollo fick knuffa på henne. När hon väl kom till gropen sprang hon in. Efter denna gång har hon gått in som vanligt. Vet inte vad det kan ha varit för problem. Höll på i 25 minuter innan hon kom in i gropen. Hua!

För övrigt körde vi upp lite sinkor till andra stället och pappa håller på och pressa de sista ensilage balarna till korna. Dom två senaste gångerna vi beställt hem sperma så har jag lyckats med att beställa hem alldeles för lite. Så det fick bli en resa på några mil och möta upp kväve bilen för att ta hem lite mer sperma i en miniatyr kväve kärl! 

Som sagt så är det full rulle här hemma på gården!
 
Vecka 37

Nu är verkligen hösten här! Det är kallt om morgonen så att jag få ha infravärmarna på i mjölkgropen. Det går segare att kliva upp på morgonen eftersom det är mörkt ute. Men men, förhoppningsvis kommer vintern snart och det blir ljusare ute.

Våran 1310 som är en korsning mellan holstein och SRB fick en tjurkalv här i veckan. En pigg och kry liten herre som var snabbt upp på benen. Hans pappa heter G Edbo. Även 854 , en första kalvare, kalvade en tjurkalv som var riktigt liten. Han har fått namnet Stig-helmer och hans pappa heter Vr London.

Ett helt gäng med kalvar hann jag vaccinera denna vecka, runt 20 stycken om jag inte minns helt fel. Det tar sin lilla tid men det får man räkna med. Vi för journaler för när varje kalv vaccineras både första och andra dosen för att hålla koll. I kvigkalvarnas kokort skriver vi också in vaccineringar.

Ni som funderar på vad ett kokort är kan se det här nedanför. Man kan säga att det är ett personbevis för en ko/kviga. Det står när hon är född, hennes stamtavla, vad hon har för index, när hon seminerades och med vilken tjur, om hon är dräktig och lite noteringar om sjukdom etc…

På detta kokort ser ni våran 1285. Hon är född 16 maj 2008 och heter Stjärna. Hon är trespent, dvs. bara tre spenar används vid mjölkning eftersom den fjärde är ur funktion. Hon är i tredje laktationen och har fått tre kalvar. Hon är seminerad de två senaste gångerna med x-vik , könssorterad sperma, och har tagit sig på första försöken. Nu är hon ännu en gång seminerad med x-vik och denna gång med tjuren D Etoto. Nu väntar vi bara på att få dräktighetsundersöka henne om ett par veckor då hon inte visat någon brunst. Så troligen har hon tagit sig denna gång med. Så man kan läsa ut mycket på kokorten.

Denna vecka har det flyttats ut kalvar ifrån ensamboxarna till de gemensamma boxarna. Så nu förbereds de ensamma boxarna för de nya kalvarna som kommer till världen här framöver. Varje gång en ny kalv ska få flytta in i en ensambox så gör vi rent den ordentligt. Vi mockar ut, använder virkon för att tvätta ur boxen ordentligt för att sedan ha på stallosan. Detta är viktigt för att minska smittor.

Vi hyr in en kille som kör ut svemm åt oss på åkermarker. Här nedan ser ni lite bilder på detta. Det är som ett långt sugrör som förs ner i bassängen med flytgödsel. Samlar upp gödseln och sprider ut denna på åkrar senare.

Vi håller på för fullt med den nya mjölktanken som snart är klar för att användas. I veckan som kommer så kommer det massa olika människor för att koppla in den rätt och då kan vi troligen använda den till veckan. Ska bli riktigt skönt!

Annars har det här varit sista veckan som praktikanten varit med oss. Tänk att fyra veckor gått så snabbt. Vi avslutade det hela på fredagen med att bjuda ut henne på ett matställe här i närheten och bara tog det lugnt och snackade. Nu önskar vi henne lycka till med skolan och framtiden!
 
Vecka 38

Veckorna går så snabbt nu för tiden. Så fort en ny vecka börjar så tar den slut lika snabbt. Man hinner inte med någonting känns det som. Ruskigt dåligt väder har det varit med, regn och grått. Sen att det blir mörkt fort om kvällarna nu och att det är mörkt när man vaknar är inte någon höjdare.

Denna vecka har vi fått igång den stora nya tanken så nu hamnar all mjölk i den. Känns riktigt skönt! Har varit el gubbar och installatörer springandes i ladugården hela veckan känns det som. Men nu är det på plats och funkar som den ska, det är huvudsaken.

748, vårtan som hon så fint kallas, kalvade en liten kvigkalv under veckan som fick namnet Lizette.

Jag har haft två stycken styrelsemöten inom LRF denna vecka, en för lokalavdelningen och en för ungdomen. Riktigt roligt och träffa människor med gemensamma intressen och som brinner för samma saker som mig.

Upptäckte att det är två kor som ömmar/haltar så dom åkte upp i verkstolen. På 993 såg det ut att det kan vara lite eksem. 780 togs upp för andra gången. Tog upp henne förra veckan och det visade sig att hon hade lite röta. Gjorde rent, skar bort rötan, tjärade på och slängde på ett bandage runt klöven. Hon går betydligt mycket bättre och är piggare så det går emot rätt håll iaf.

På tal om annat än kor så sålde vi iväg en utav våra 3 ponnyer till Finland. Tiden räcker inte till till 3 ponnyer så vi beslutade oss för att sälja Mumin. Tungt, men han får mer omtanke hos de nya ägarna. 

Fick provsvaren på mastitstrips proverna som visade att det är två till kor som har Staffauerus i juvret. Nu ska dom mjölkas sist för att inte smitta dom andra korna.

Vi har kört dräktiga kor och kvigor till ladugården för att de ska vänjas vid fodret innan de kalvar. Det är viktigt för att det inte ska bli en snabb och stor omställning precis innan kalvning. Om jag minns rätt var det 27 stycken som kördes ner. Så vi har runt 160-170 kor/kvigor inna i lösdriften nu. Vi har hunnit med september månads provmjölkning också. Dom mjölkade skapligt, är inte riktigt nöjd. Dom kan bättre. Får väll se när resultaten kommer.
 
Vecka 39

Fy! Nu börjar det bli kallt och mörkt om dygnet. Man kliver upp tidigt, då är det mörkt och kallt. Man åker hem sent och då är det mörkt och kallt med. Snart kommer snön också…

Denna vecka var det full fart vill jag lova, mer än vanligt. Mamma och pappa var med på provmjölkningen under måndag morgonen sen stack dom iväg på semester. Så det var jag och syster som fick huvudansvaret i ladugården. Farbror var med och hjälpte till han med såklart. Allt ska göras om dagarna. Det ska mockas, strös, fixas med kalvar, fodras, vattnas, kolla brunster, seminera, ta in kor för kalvning, mjölkas, fixas med papper etc… Det finns massor att stå i.

Denna vecka var det dräktighetsundersökningar igen. 16 stycken kor. Det hela slutade med att vi hade 14 dräktiga, 1 osäker dräktighet och 1 som inte var dräktig. Riktigt bra resultat! 4 kalvningar var det denna vecka med. Bla. En liten korsning. Mamman är holstein och pappan är Jersey. Det blev en liten kviga som fick namnet Jolly och hon är typ blyertsgrå till färgen. 

Provresultaten på provmjölkningen var väll helt okej. Dock har dom sjunkit en aning i produktion… ca 0,6 kg. Inte så mycket. Varit lite omställningar när vi kört dit lite nya djur. Tyvärr finns det inte så himla mycket att uppdatera om denna vecka eftersom det har gått i ett och samma sak hela tiden. Kan lova att det blir mer som händer nästa vecka.