Rebecca Åstrand, processoperatör

Efter 12 år på Gefleortens laboratorium såg Rebecca Åstrand att företaget sökte en processoperatör och tog chansen att byta jobb.
– Nu arbetar jag verkligen i hjärtat av mejeriet. Det är vi som tar emot mjölken från tankbilarna i ena änden och ser till att den körs genom alla olika processer för att komma ut som färdiga produkter i andra änden.

Rebecca arbetar skift och sitter framför dataskärmar i kontrollrummet.
– Jag har precis gått färdigt i upplärning här som processoperatör, men det tar nog ytterligare några år innan jag är färdigutbildad. Jag trivs jättebra! Det händer hela tiden saker som man måste hålla koll på i processen.
– Vi kör flera olika linjer där vi tillverkar dryckesmjölk, filmjölk, yoghurt, crème fraiche och vi håller noggrann kontroll på alla steg. Det är mycket ansvar i jobbet och det gillar jag.

– Jag tycker det passar mig jättebra att arbeta skift, mycket bättre än 7–16. Vi har ett väldigt bra schema med stor variation och friveckorna ger mig möjlighet att vara mer med min hund som behöver träning. Jag är en friluftsmänniska som gärna är ute och rör mig.

Att kunna byta arbete inom ett företag där man trivs så bra, tycker Rebecca har varit toppen.
– Gefleortens är ju inte så stort mejeri om man jämför med många av de andra. Därför kan jag också känna stoltheten när jag ser våra produkter ute i butiken. Jag vet att jag har varit med och kört filmjölken i den förpackningen.
– Jag kom in som processoperatör samtidigt som mejeriet bytte sitt styrsystem, vilket var en lite speciell situation. Det var mycket som skulle klaffa i övergången.

Av Gefleortens alla produkter gillar Rebecca mellanmjölken bäst.
– Jag borde kanske vara lite less efter alla år på mejeriet, men ett glas kall mellanmjölk är svårslaget, skrattar hon.
 
Namn: Rebecca Åstrand
Ålder: 36 år
Familj: Sambo och hund
Fritidsintressen: Träna med hunden
Alternativt yrke: Konditor, jag gillar att baka tårtor.