INGREDIENSER
600 g oxfilé i bit
½ kruka timjan
1 msk smör olja till stekning
CHAMPINJONSTRÖSSEL
250 g champinjoner
1 msk smör salt
PARMESANGRÄDDE
1 ½ dl Gefleortens vispgrädde
1 dl riven parmesanost
salt
HARICOTS VERTSPOMMES
300 g färska haricots verts
olivolja
flingsalt
PUMPAPURÉ
1 butternutpumpa
olivolja
salt
½ dl Gefleortens vispgrädde
25 g smör
GÖR SÅ HÄR:
Oxfilé:
Sätt ugnen på 150°. Putsa filén. Hetta upp en stekpanna med smör, olja och klipp i timjan. Fräs oxfilén snabbt runt om så den får fin färg. Lägg i en ugnsfast form/plåt och stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Grädda i ca 40 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 55–60°. Låt vila i folie i 15 minuter innan servering.
Pumpapuré:
Sätt ugnen på 200° och dela ner butternut- pumpan i kuber. Släng kärnhuset. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta. Grädda i 30 minuter.
Smält smör i en kastrull och häll i grädden. Mixa pumpan slät med en stavmixer och tillsätt smörgrädden. Smaka av med salt.
Champinjonströssel:
Dela champinjonerna i tunna stänger. De ska vara väldigt fint hackade. Hetta upp en stekpanna och stek på medelvärme tills de vattnats ur. Tillsätt sedan smör och låt steka på svag värme i 20 minuter. Salta väl. Parmesangrädde: Vispa grädde fluffigt. Rör i riven parmesan och smaka av med salt.
Haricots vertspommes:
Sätt ugnen på 200°. Strö ut haricots verts på en ugnsfast form/plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Grädda i 10 minuter eller tills de fått färg och spänst.
Servera med purén i botten, en stor skiva oxfile, strössel av champinjoner, haricots verts- pommes, parmesangrädde och timjankvist.
|