Oktober 2016


V 40

Hej!

Ja en liten mera höstig och grå vecka har passerat. Blåsigt har det varit vissa dagar.Det har inte hänt så himla mycket mer än "det vanliga".  Fösa kor, skrapa skit, ströa, mata kalvar, mata kossor, valla lite, hämta och lämna på dagis, sortera papper.
Idag har vi förberett lite inför imorgon då kommer klövverkaren och alla damer och tjuren ska bli fin om fötterna. Så innan sängen kallar ska jag gå och leta på långkalonger och ragg sockor. Känns som det kommer bli kallt att stå ute hela dagen. Men vi håller tummarna för att solen tittar fram en sväng.Och att allt flyter på så att vi blir klar i tid.
På tal om raggsockor så har jag stickat min första raggsocka. De trodde jag aldrig skull ske!! Min kompis var här i helgen så hon visade mig. Tänkte som bra avkoppling i soffan stället för att ligga och kolla på Paddan. Har börjat på nr två nu. Så jag hoppas Lovis hinner få dem tills vintern kommer ;) Min första raggsocka påbörjade jag för 7 år sedan... och den vart aldrig klar ;) Det här med tålamod är inte riktigt min grej. Men nått att träna på.
Och nu har jag bestämt mig. Tom hunden som har varit här. Han kommer stanna. Jag köper honom. Ska bli kul och jag ser fram emot att lära känna varandra mer över vintern och sen börja träna riktigt i vår. Tom är tre år och är grundtränad på både får och nöt i vallning. Tom och Ruth är väldigt olika. Så jag har mycket att lära i vallhagen. Ruth är ju het och tuff, bra på hämt och balans. Medans Tom får jag peppa och stötta mer. Också har han mycket lättare för att fösa djur. Det som Ruth har lite svårt med. Väldigt lärorikt för mig att ha två så olika hundar. Tom och Lovis är också bra kompisar vilket är båda viktigt och roligt. Ruth är inte så mycket för att bli klappad och inte så leksugen. Men det är Tom så de gillar Lovis. Det är Tom ni ser på bilden som står och väntar ut min "napp Maja" att hon ska gå till resten av flocken får. Han har is i magen och väntade fint på att hon bytte håll och gick till resten.
Också får ni en bild på våran bästa maskin Avanten. Jag skulle ha med en skottkärra till Herrgården där alla ungdjur bor. Eller ja alla är inte inne en men några just nu. Och de gick ju klockrent att ta den i gripen. Oftast tar jag med en hund när jag åker emellan ladugårdarna. Så får dom motionera lite på samma gång. Avanten går inte så fort, det är precis trav tempo för hundarna.
Nä nu ska jag leta på lite varma kläder och sedan blir det soffan och sticka på socka nr 2 ;)

 
V 41 - 42

Hejsan!

Nu har det gått en stund. Det har varit rätt mycket och internet krånglar för mig. Det slutade funka på söndagen, på torsdagen tidigast kunde Telia skicka en tekniker. Alltså 4 dagar?? Jaja dom var hit och bytte modemet. Vart ju lite bättre, MEN nu slutade det funka igen, och jag har plats 44 i telefon kö. Suck! Nu är man ju ganska väldigt beroende av internet. Men men jag hoppas jag får igång det snart.

Vi har hunnit med och gjort höstens klövverkning. Vilket gick bra. 58 st totalt blev det. Vi kör allihopa tjuren med sina kvigor och sin kossorna. Så det blir ett gäng. Efter hälften gick vi in i ladugården och fikade/lunchade. Tills ena drängen kommer och säger att kossorna har rymt. Så alvarligt trodde vi ju inte att det var. Men vips så var nästan alla mjölkkor på väg mot kyrkan i Kungsgården. Som tur var gick de flesta in i en beteshage där kalvarna gick i sommras. Men nä då då vänder dom och går ut igen. Så en dräng tog bilen för att åka runt och stoppa dom. Man måste åka en ganska lång väg runt. Men annan bilist hade stannat vid vägen och stoppat upp. Tack och lov. Så vi klarade oss från att hämta kossorna ända nere på byn ;) Och vi kunde fortsätta att verka klövar. Halvdåligt väder fick vi så fram på eftermiddagen vart det rätt kallt och stå ute. Men tillslut vart vi klar. Fryssen och lite mör i kroppen efter att ha motat in alla kossorna. Men skönt att det är gjort. Och vi hoppas att alla håller sig fina om fötterna fram tills i vår när det är dags igen.

Våran foderrådgivare har också varit förbi och räknat nya foderstater åt kossorna och ungdjuren. Eftersom det är "ny säsong" på ensilaget så lär man räkna om efter hur värderna ser ut på årets ensilage skörd. Datorn håller koll på hur mycket mat varje kossa ska få i roboten. Det beror på hur mycket hon mjölkar och hur länge hon har mjölkat. Och om hon är dräktig eller inte. Också har vi hunnit med att ta in alla ungdjur från bete. Dom som har gått hemma hos mig hela sommaren. Så nu är "vinter ladugårde rutinerna" igång igen. Det är skönt att plocka in dom. Likasom det är skönt att släppa ut dom på våren. Så nu har vi lite sinkor och tjuren med kvigorna kvar ute. Dom ska in vilken dag som helst nu.

Sen har vi ju hunnit varit på jobbresa/semester. Alltså hur härligt?? Sist jag och Micke var iväg och sov borta var nog 3-4 år sedan minns inte riktigt. Jag, Micke, Danne och Anna åkte en bussresa ner till Jönköping och gick på Elmia mässan. Lite studie besök på lite spannmålsgårdar. Vi åkte torsdag morgon. Kom fram till hotellet runt halv sju på kvällen. Då vankades det 4 rätters middag på hotellet. Det var spännande, första gången för mig.  Det serverades ox kind, torsk, lamm och efterrätt. Helt ärligt så var det ingen höjdare ;) Små portioner och de godaste var potatismoset, haha. Sen vet jag att det är svårt att få mig nöjd när det gäller mat ;) Men nä. Jaja det var ju roligt att prova. Sedan sov vi en natt på hotellet. Som var ett slott, med häftiga rum. Och frukosten den får 5/5 den var super. Så direkt efter frukost rullade vi sista biten mot Jönköping och lantbruksmässa. Där vi gick runt i närmare 6 timmar och kollade på nya traktorer, maskiner och allt som finns i ett lantbruk.

Vi hann också med att se lite ko utställning. Fina djur. Mest köttraser men också lite mjölkkor. En fin SRB som faktiskt hade fått en kalv
(eller om hon var dräktig) med VR Flip. Om ni minns min favorit ko Prinsa hos dem i Järbo som jag brukar mjölka hos. Hennes tjurkalv såldes

ju till Viking och har gått i avel ett tag nu. Fast nu är han utbytt mot "yngre förmågor". En väldigt fin avant fanns också på mässan, den var rosa.
Super söt. Våran avant är bästa maskinen på hela gården. Man kan ha den till massor av olika saker. Och vet ni det bästa??
ÄNTLIGEN fick jag och Anna våran önskan i genom. En elektisk ko borste är beställd!! Åhh vad våra damer kommer bli glada och mjölka
mängder när den blir installerad ;) Det kommer bilder på hur en sådann ser ut sen när vi fått hem den.

Så vi hade två trevliga dagar. Kom hem sent fredag kväll. Och upp till kossorna igen på lördag morgon. Drängarna och våra praktikanter hade
skött kossorna medans vi var borta. :) Och i lördags väntade mer festligheter. Vi var på Småstadsliv i Gävle. Med båda Mickes syskon med

respektive. Super rolig show. Efter gick vi och käka mat på Interpol äntligen en god köttbit. Nu ska jag sätta mig och jobba med lite papper
medans Telia "uppdaterar routern" så får vi se om internet fungerar efter det. Antagligen inte men men.

Vi hörs nästa vecka :)


 

V 43

Hejsan!

Såklart valde datorn att inte samarbeta med min telefon. Men då kom jag på en ide att vi kör en "tillbaka blick" har massa bilder som är  10-15 år gamla ;)
 
På första bilden ser ni en traktor som pressar småbalar med hö. Från 30 juni 2011. Om jag minns rätt så måste det ha varit andra året vi bodde på gården och tog in hö i småbalar. Nästan allt såldes som häst hö. Även fåren fick en del. Då hade vi ett ganska stort gäng med får. Ca 25 lammande tackor. Vilket gav runt 40 lamm. Inga kossor fanns i bilden och inte i närheten av så mycket maskiner som idag. Nu tar vi inte in några små balar alls utan pressar allt i stora runda balar.

Sen en bild på min häst Frippe i Årsunda det var också 2011 och vi höll på att bygga stallet uppe i Hagmuren. Och jag fick någon hel tokig ide att rida Frippe från kungsgården till Årsunda. Vilket är någon mil. Har för mig det tog 5 timmar. Mycket asfalt så det blev mest skritt. Och jag fick skapligt ont i rumpan ;) Trots att jag hoppade av och gick flera gånger. Jaja det är lätt att vara efterklok det var ju rätt kul så här i efterhand.

Sen har vi 7 januari 2012. Då flyttade Ruth hem till oss runt 12 veckor gammal. Min andra hund Gösta var inte 'jätte imponerad över valpen jag hade släpat med hem. Men såklart vart dom mycket goda vänner efter ett tag. Sen sista bilden är från mitt första mjölkpass i våran ladugård. 31 mars 2012. Då fick kossorna stå kvar och äta fint lös hö när man hade mjölkat klart. Det var väldigt spännande hade i princip inte träffat kossor sen vi hade en kurs på Nytorp lantbruksskola typ 2006/2007 någon gång. Så man kan ju säga att det var massor att ta in och lära sig.  Har för mig att det var mellan 25-30 kor som mjölkade då. Nu ligger vi nästan jämt över 40 mjölkande. Så på dom här 4,5 åren hade det hänt massor. Allt har ökat i rasande fart. Allt från kossor, mark och maskiner. 

Ja en liten tillbaka blick. Men var har hänt i veckan då? Vi har haft två praktikanter hos oss i två veckor. Väldigt kul två intresserade tjejer som inte var rädd att ta i. Vi har kastrerat/avhornat kalvar och dräktighets undersökt. Så det var kul att praktikanterna fick vara med och se det.Dräktigheterna var väl inte toppen den här gången. Men så är det ibland. Lovis har varit sjuk nästan hela veckan. Så synd om henne. Jag har varit rätt dålig jag med men värre för dom små. Så vi har hostat i kapp på kvällarna och försökt bli friska. Ätit massa frukt och C-vitamin. Så idag fick hon åka till dagis som vanligt. Hoppas hon håller sig frisk nu. Nu ska jag ta och packa mig iväg och åka till ladugården. Vi hörs nästa vecka :)