S

 Oktober 2015


V 41
Hej!

Ännu en kall höst vecka har passerat. Och nu börjar det bli dags att leta rätt på långkalsongerna :)

Veckan har gått fort som vanligt. Nu tänker jag vara lite negativ... I tisdags när jag kom upp till fåren räknade jag 1,2,3....
Ett får borta, japp död och uppäten... 2 st utav mina tackor har nu på 6 veckor blivit dödad och uppätna. Och då blir jag arg!! Ett får som förvinner det kan jag leva med. Men två st då blir jag arg.. Länsstyrelsen var hit men kunde inte säga vad som dödat fåret. Så det var synd. Jag vet att det finns både varg, björn och lodjur här. Så nu har jag städat lite i ladugården här hemma där fåren bor på vintern också ska fåren hem så fort som möjligt. 

Två kalvar har kommit under helgen 205 fick en super stor svart tjurkalv. Tror inte jag har sett en sådan hög och lång kalv tidigare. Och hon klarade kalvningen helt själv pigg och glad efteråt så det var toppen.

Idag har vi fixat och grejat iordning för imorgon är det klövverkning på schemat. Tjuren (som ni ser på bilden) är på tillfälligt besök nu i ladugården för att få fötterna fixade. Sedan ska han vidare till sin vinterbostad där han ska få några nya kvigor att betäcka. 2 gånger om året kommer en utbildad klövvårdare och fixar fötterna på alla våra kossor. Så morgon dagen blir det fullt upp, man brukar vara ganska mör i kroppen när allt är klart.  Men det brukar gå smidigt och bra. Vi har tack och lov inga problem med klövarna på våra djur så inga kossor brukar behöva få skor och bandage och sådant :)

Jag var iväg och inhandlade lite fina vinterblommor också som jag har planterat. Så nu är det lite hemtrevligt runt ytterdörren.
Så nu väntar jag på att Micke ska komma hem med lite mjölk så vi kan fika innan det är dags för sängen. Japp tänka sig att mjölkbonden har slut på mjölk i kylskåpet ;) 


 
V 42

Hejsan!

Vilket fint höst väder vi har, dock kallt på nätterna. Men inget regn än så länge men det kommer väl.

Som sagt i veckan körde vi på klövverkning. Det gick super smidigt, vi verkade nog runt 58 djur på 6 timmar inklusive fika paus och lite ombyggnationer av fållan. Vi började med tjuren och hans kvigor. Sedan tog vi sinkor och dräktiga kvigor och sist alla mjölkande kor. Vi verkar alla djuren två gånger om året och om det behövs tar vi några där emellan. Verka betyder att vi filar ner deras klövar så att de kan gå riktigt utan att ha ont. Blir klövarna för långa så får kossorna ont i fötterna och en ko som har ont i fötterna hon äter för lite och vill inte gå och bli mjölkad. Så klövverkningen är viktig.

Sedan kom Carina en kväll och hjälpte mig få hem fåren, så nu går de i tryggt förvar inne i ladugården. Jag behövde lite extra förstärkning av duktiga vallhundar eftersom fåren har blivit skrämda av något i skogen som åt upp deras kompisar. Carina har 4 duktiga vallhundar och det är hon som jag mest har tränat Ruth för.

Vi har också gjort en liten operation på 247. Veterinären kom ut och vi avhornade och kastrerade alla kalvar också sövde vi ner 247 för att operera bort en spene. Vissa kvigor föds med extra spenar, det kommer ingen mjölk ur dem för de har ingen mjölkkanal. Oftast tar vi bort dem samtidigt som vi avhornar. Men 247 hade det missats på. För det mesta funkade hon klockrent i roboten men ibland hände det att roboten tog fel spene och försökte mjölka. Så vi passade på nu när hon ska ha sin semester och inte producera mjölk. Det var intressant och gick fint till. Så nu har hon några stygn på juvret som kommer försvinna av sig själv. 247 är en riktig kanon första kalvare så vi hoppas hon får en liten kvigkalv när det är dags att kalva.
Vi har bara fått tjurkalvar nu hur länge som helst så snart måste det vända och komma lite kvigor :)

Och på sista bilden ser ni finaste Birk som njuter av höstsolen innan det är dags att flytta in för vintern. Nu ska jag ta och plocka fram lite kläder till Lovis så vi blir redo för denna dag :)

 
V 43
 
Hej hallå!!

Slutet av oktober nu och vi har fortfarande bra väder, skönt. Förutom att det blir så mörkt fort nu när vi ställt om klockan. Inget speciellt har väl riktigt hänt i veckan. På första bilden ser ni hur det kan gå med två brunstiga kor. 252 och 205 var brunstiga. Och jag skulle ha 252 till roboten och mjölka. Men hon ville inte riktigt lämna sin brunstiga kompis, så hon hoppar över inredningen och fastnar. Men hon kom lös ganska enkelt tack och lov. När kossorna brunstar ska man vara vaksam för vissa blir riktigt tokiga dem vill såklart inget illa men stora djur som far runt och ska rida på varandra kan bli farligt.

I helgen var jag iväg och köpte lite flera får, en barndoms kompis föräldrar som skulle sluta helt med får, så jag köpte deras sista tackor som dem hade kvar. Så nu har jag en lagom grupp igen. Nu ska alla bara klippas, men det ska nog gå bra. Jag är ju inte lika snabb som en erfaren fårklippare som klipper ett får på några minuter. Men har man lite hjälp så går det smidigt!
Och självklart skulle datorn göra någon livsviktig uppdatering precis nu. Alltså datorer är inte min grej inte var det så här krångligt med datorer förr. Tacka vet jag Iphone och ipad. Jag kommer inte riktigt överens med det här nya Windows. Nästa gång blir det nog en Apple dator. För mina två senaste Iphones vägrar också samarbeta med den här datorn. 
Och vet ni, i fredags kom en härlig försäljare med två stora chokladkakor, snacka om räddaren i nöden så helgen i ladugården har gått som en dans ;) Lite choklad kan verkligen göra allt mycket enklare!! Det är också honom man ska kontakta om man vill ha världens skönaste arbetsbyxor PROMAN!! Nu har jag ändvänt byxorna i ca 2,5 månader inklusive några tvättar såklart. Dem håller sig snygga trots att man inte arbetar i de renaste miljöerna. Också har man stretch över rumpa och knän. Så man kan sitta på huk vid roboten och klättra inne hos kalvarna utan bekymmer. Dessa kan jag varmt rekommendera. :) Tack för chokladen PROMAN ;) Nä nu ska jag ta och leka lite med Lovis innan det är dags för lunch! :)
 
V 44
Hej hallå!

November redan klagar inte direkt på värmen ute men mörkret. Fy vad det är tråkigt när klockan blir halv fem och det är mörkt. Det känns som man inte hinner med något. Också samma visa varje år, alla människor som "glömmer" bort över sommaren att det finns reflexer. Hur svårt ska det var att ta på sig en reflex väst när man är ute och går? Man blir så rädd varje gång men upptäcker en människa utan reflexer, livsfarligt.

Vad har hänt i veckan då? inget speciellt riktigt damerna mjölkar på och sköter sig. Jag har gått några vändor och pysslat om dem med ryktborste och sax. Vissa älskar att bli ryktade och vissa gillar det inte alls. Te.x våran 270 som är lite halv nervös men en dag låg hon och vilade så då passade jag på och rykta henne medans hon låg ner och då gick det bra, hon tyckte till och med det var mysigt :) När damerna gillar att bli kliade/ryktade sträcker de mulen rätt upp, dregglet rinner och vissa "tuggar" i luften. Då är det lite svårt att gå därifrån när man ser hur de njuter.

Kvällarna är så mörka nu så det går åt mycket värmeljus, snart är det nog dags att plocka in lite ved och börja elda i kakelugnen också. Finns väl inget mysigare än en sprakande brasa. Var upp en kväll och klippte min fina Frippe också. Nu när han är lite äldre och inte tränas för fullt fick han en "halv" klippning. Så han fick behålla vinterpälsen på rumpan för värmens skull. Hästar klipper man för att om de blir svettiga/blöta ska de torka fort så de inte står och blir kalla.

Har varit upp till Järbo och mjölkat en kväll, två koppar kaffe och man är pigg trots sen kväll. Då är det mysig att stå och lyssna på lite musik nere i gropen och mjölka damerna. Tur att jag får komma dit ibland och mjölka lite, man saknar det faktiskt när man har robot :) Frågade Micke vad jag skulle blogga om idag då jag hade lite ide torka. Han skulle i alla fall börja plöja lite.Och nu tänkte jag förklara varför man plöjer, meen insåg ganska snart att det är en hel vetenskap. Men lite enkelt sett man myllrar upp jorden för att skörde rester enklare ska förmultna och förbereder för sådd framåt våren. Jag har i alla fall plöjt med häst på gymnasiet, det var roligt. Vi gick en kurs typ "arbets hästar" där vi fick köra timmer i skogen, plöja, harva och så.Kul och mycket jobb bakom att få hästen så snäll, stark och samarbetsvillig. Tänk förr då var hästarna dagens traktorer.

Ja nu ska jag kolla på lite tv innan sängen, nästa vecka ska ni få reda på en rolig grej ;)