(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 Oktober 2013

V 40 

Så otroligt fint det är ute nu när hösten har tagit vid och den friska luften man andas in. Förutom kylan så gillar jag hösten! Korna är installade för vintern och dom verkar mer än nöjda. Känns skönt att ha dom inne nu. Finns ändå ingenting som växer ute nu som dom kan äta.

Nu ska jag summera ihop en text åt er så ni får veta lite som hänt. 

Söndagen vecka 30 fick vi kalvningsförlamning på 2 kor, fick ta ut veterinären och ge kalcium in i blodet. 649 var pigg och åt på kvällen när vi åkte därifrån. 1118 tog någon tugga, men var mest trött.

När vi kommer på morgonen var dom pigga och i farten. Inga fel alls på dom. När dom får kalvningsförlamning eller är inom riskzonen för detta ska man vara extremt försiktig med att mjölka ur dom för mycket för då kan denna sjukdom bryta ut. Mest risk är det för 3:e kalvare och uppåt. Men på kvällen var 649 lite skakig i musklerna, kall och tuggade lite fradga så jag och syster beslöt oss att ringa veterinären. I med en dos till kalcium i blodet, men efter det har hon hållit sig frisk!

Men sen kom vi till onsdagen. Hade haft våran veterinär ute som hjälper oss med juverhälsan på korna. Vi går igenom vad dom mjölkar, hur dom ligger i celler och vilka som ska tas prover på. Hon kikade även på 1021 som har blivit värre i benet. Hon hade tydligen troligen blivit inflammerad i benets leder så att det inte gick att göra något. Antingen var det slakt eller ett försök med penicillin. Vi bestämde oss för att ge henne en chans såklart! En trevlig ko, mjölkar bra och ska kalva om ca 2 månader. Svarade hon inte på penicillinet inom 3 dagar var det bara att låta henne somna in.

När veterinären åkt iväg och syster går ut i lösdriften för att fösa ihop korna inför kvällens mjölkning så hittar hon 589 som blev tredje kalvare dagen innan, liggandes emot väggen i liggbåset. Kommer ut och hon har vridit sig så hon ligger åt fel håll istället i liggbåset. Visar sig att hon också åkt på kalvningsförlamning. Veterinären ut igen för att ge kalcium i blodet. Efter en timme var hon på benen igen. Och sen höll hon sig frisk.

Vet ni var jag vill komma med alla dessa kalvningsförlamningar?

Jo, så här är det! För ett par veckor sedan sa jag till mamma att det är bra att vi är så noga och förbereder de kor som ska kalva in som tredje kalvare och uppåt för vi har inte haft en kalvningsförlamning sedan nyår. Tji fick jag! 3 stycken på en vecka! Ska ALDRIG säga sådär igen. ALDRIG!

Det som vägde upp de negativa sakerna som hände denna vecka var ett tankkvitto! Ja ni läser rätt! Ett litet kvitto gjorde min vecka ! Varför? Jo för att vi ligger på 99 i celltal i tanken och det är riktigt bra för oss som har en sådan stor besättning! Så himla roligt! 


En annan sak som vägde upp detta var att 1021 svarade på penicillinet och blev bättre, kommer dock ta ett tag innan hon är lika om benet igen. Men hon är piggare, äter bättre och går bra , det är huvudsaken!

Annars har det inte hänt så mycket under veckan. Mycket av tiden har gått att till att hålla koll på korna som varit dåliga. Sen händer sådana där vardagliga grejor som att kika brunster, ge kalvar, mocka, strö nytt, seminera och se till att allt flyter på.
 
V 41 & 42

Nu så ska ni få en stor updatering utav mig igen. Vardagen flyter på som vanligt och det finns alltid att göra. 

Jag kan börja med att nämna att jag blivit 23 år gammal. Gammal och gammal?
Ungdom fortfarande enligt mig.

En tråkig händelse har vi hunnit med tyvärr. 326 kalvade o fick tvillingar o kvigor var det. Tyvärr dödfödda! Fick hjälpa till att fixa till huvud o ben på den första o sedan dra ut den andra. Inga livstecken! Försökte gnugga o skaka dom, men inget hände. Så himla tråkigt sånt här, speciellt när det var två kvigor med. Kändes dock skönt att 326 klarade sig bra och kom igång helt 100 procent efter denna kalvning. Dom brukar ha en tendens när dom får tvillingar att ha svårt för att komma igång att mjölka och äta, samt att efterbörden kan sitta kvar ett bra tag.

Vi fick hem 18 dräktiga kvigor ifrån kvighotellet. Var riktigt spännande o se hur alla såg ut ! 1125 o 1135 fick komma ner till Häckle gård på en gång eftersom dom kalvar här framöver. Fina töser var det och båda har varit in i gropen och vänjts sig med det.

Dräktighetsundersökningen gick super! Nervös som vanligt var jag, är jag alltid. Även om jag har koll så vet man aldrig med korna. 18 av 21 som var dräktiga! Ruggigt skönt resultat! Ska man vara nöjd med!

På tal om dräktigheter så har vi fyllt på kärlet med kväve och sperma. Kändes bra eftersom sperman började sina nu igen. Det går åt doser vill jag lova!

Vi har haft månadens veterinär besök som bestod utav avhorningar , avlivning av en kalv med förlossningsskada samt så kollades 836 och 993 för limax. Dom tog vi veckan därpå eftersom 836 hade en förhårdnad som var infekterad. Pencillin och sen togs den bort.

En morgon hände en grej som gjorde att mjölkningen inte tog fart förrän 06.30. 686 hade troligen blivit omkull knuffad i skrapgången så hon låg i skrapgången längst emot foderbordet emot kulverten med bakdelen o skrapan under henne. Tur i oturen så hade hon bara något skrapsår o inte några värre skador. Samt fläkband på sig eftersom hon fläkte sig tidigare , men varit bra sedan dess. Fick ta lilla maskinen o lägga stroppar runtom henne o lyfta upp henne så hon kom upp på benen. Sen in i sjukbox och smärtstillande på det! De första dagarna var hon upp på benen och var pigg, men sen gick det tyvärr utför så hon avlivades dryga veckan efteråt.

Vi har flyttat en större omgång med kvigkalvar. 11 stycken fick flytta till det andra stället där vi har ungdjuren.

1016 och 683 har blivit i stort sätt lika svullen som 1021 i varsitt ben, så ringde veterinären som kom ut. In med pencillin på dessa 2 damer med och dom har svarat bra på det må jag säga!

Vi har fått ännu ett till tvillinpar, men dessa två var riktigt pigga och har klarat sig fint! 2 töser som fått namnen Glitter och Glamour! Skönt när det går bra! 659 däremot som fick dessa små varelser har haft lite svårt att komma igång, så därför har vi sondat i henne vatten och extra energi och hon har svarat bra på det!

Det är ungefär vad som hänt på dessa två veckor. Det flyter på bra annars mellan varven.
 
Vecka 43 & 44 

Kan börja med att berätta att det är dags att byta spengummin igen samt slangar och packningar. Vi gör det 3-4 gånger på året eftersom vi har så pass många kor och det blir att grejorna slits när dom används dagligen. 

Måste få skryta lite igen! Celltalen har sjunkit ännu mera i tanken! 90 ligger vi på nu! Målet har varit att ligga under 150, men att ligga på 90 är ännu bättre. Mindre celler är lika med bättre juverhälsa! Sen att korna har ökat i mjölk känns riktigt bra det med! Det man siktar på. Hög produktion med bra juverhälsa! 

Vi har en liten rolig ko att mjölka nu, eller roligt är det kanske inte. Lite mera arbete, men mjölkar gör hon. Vi får börja med att sätta på spenkopparna på alla fyra spenar, sen pyser det i en fram spene och då tar vi av den spenkoppen och slänger in en plugg i den. Därefter börjar det pysa i den andra fram spenen när mjölken tar slut, så får vi plugga den spenkoppen med en plutt. Sen mjölkar hon de bakre spenarna innan hon är klar.

Bättre sent än aldirg ! Plåten är på runtom mjölktanks utbyggnaden! Det blir så snyggt!

Kommer ni ihåg 836 som var halt och opererade bort limaxen?!

Hon har fått somna in efter ca en vecka efter operationen. Eftersom vi behandlat med salicidsyra, pencillin, smärtstillande o även opererat bort ärrvävnaden så trodde veterinären att det är någonting som gått in på klövbenet. Tyvärr fanns det inte någonting att göra åt detta. Så jag o veterinären beslutade oss för att det var bäst för 836 att hon får somna in. Sådana här beslut är aldrig roligt att ta, men det är bäst för henne för hon kommer aldrig bli frisk.

En kväll fick vi 3 stycken kvigkalvar som kom till världen. Den första var helt frisk och kry. Redgold fick hon heta. 

Sen kalvade 1311. En till fin och kry kvigkalv. Efter typ 20 min så går vattnet igen. Jaha, tvillingar på gång. Gick in för att känna o långt där inne låg en liten liten kalv. Den kändes extremt liten o magkänslan sa att den inte var vid liv o att något inte stod rätt till. Pappa gick in, fick tag i bakbenen så vi kunde dra ut den. Ut kom världens minsta o konstiga kalv jag sett!!! Hårlös o helt lealös i benen! Inte några tänder o inga ögon. Helt outvecklad. Det var en kviga, så hennes syster som kom först o var helt normal är fertil. Har aldrig fått någon sådan här missbildning på en kalv, men någon gång ska vara den första. Får man en missbildad kalv ska en rapport fyllas i och skickas iväg.1055 kalvade senare under kvällen och då fick jag och farbror hjälpas åt att dra ut den. Ännu en kvigkalv, men tyvörr missbildad den här med. Låsta leder så hon kunde inte stå upp. Hon fick somna in eftersom hon inte kan leva med en sådan missbildning.

Har klippt lite kor när jag fått tid till övers, vilket annars brukar vara svårt att få. När jag klippte 1239 så la maskinen av efter jag klippt ena sidan. Så nu springer hon runt i lösdriften halvt rakad, men verkar vara helnöjd ändå!

En morgon ringde pappa halv 8, skulle upp 8 så det gjorde inte så mycket. Han sa att farbror sett 970 börja kalva ute på åkern där vi har sinkorna. På med kläderna och i en super fart emot 970 så såg vi att inte det stod rätt till. När vi kom fram såg jag att ena klöven var framme o tungan. Det luktade något hemskt ! Typ ruttet! Man såg redan då att det inte stämde o kalven var död. Bara att gå in o känna hur kalven låg till. Inga konstigheter förutom att den var stor! Vi fick hålla på i en timme innan kalven kom ut o vi var 4 personer som drog, så ni kan ju tänka er att Den satt som sten! En tjurkalv efter S Ross, fullt utvecklad o inga missbildningar. Så himla tråkigt! 970 kalvade en månad för tidigt. Hon fick komma in i en sjukbox och få lite extra omvårdnad. Dagen efter när mamma och pappa kom till ladugården låg hon avliden i boxen. Ingen aning varför, troligen blodförgiftning eller liknande.

Oktobers provmjölkning har hunnits med! Korna ligger på 29,8 kg i snitt! Riktigt bra! Målet är 30 kg, så vi är nära! Vi var 5 personer vid provmjölkningarna dessa gånger då vi fick hjälp av min kompis Emil. Snällt av honom! Så allt flöt på bra må jag säga.

 
Annars har det inte hänt så mycket mera faktiskt förutom en ledig helg tillsammans med vänner och festligheter!

Under vecka 45 har vi bland annat dräktighetsundersökningar och besök ifrån svensk sigill !