(Klicka på bilderna för att se dem större!)
Oktober 2011

Lördag, 29 oktober 

Idag åkte jag tåg till Amsterdam där jag träffade en vän. Först cycklade jag till stationen, åkte tåg, tog trammen och promenerade tillsammans med min vän genom Amsterdam. Visst var det härligt att vara där en dag men när jag åkte hem till Hedda och mina föräldrar på kvällen var jag jätteglad att jag inte bor i Amsterdam längre. Amsterdam är jättetätt befolkat och de flesta människor har bråttom. Livet som jag har nu är på det viset mycket lungnare. Jag köpte flera presenter till Hedda. I Holland brukar vi fira en fest den 5e december. Då får alla presenter lika som i Sverige med Jul. Men jag kommer att förklara mer om det när det är dags.
 
Onsdag, 26 oktober 

Det är otroligt hur Hedda anpassar sig varje gång vi kommer någon annanstans och träffar andra nya människor. Idag åkte Hedda, mina föräldrar och jag till min moster och mormor. Mormor är 88 år gammal och tittar gärna på hur Hedda lekar och äter. Hedda var inte så intresserat i henne och lekte framförallt med min kusins leksaker. Sedan var hunden också favorit. Hon följde hunden med sin koppel och försökte ta honom. Hon ropade: Bijke, Bijke......Men hunden lyssnade inte riktigt. 
 
Tisdag, 25 oktober

Freerk har åkt hem och Hedda och jag bor nu hos mina föräldrar. Varje gång vi åker bort blir det spännande hur allt har gott på gården. Som tur är, är Semen väldigt självständig och kan ta hand om gården i flera dagar. Och när Freerk kom hem var allt lungt och under kontroll. Min mamma bokade en tid hos hudvården som var jätteskönt! Semester i Holland brukar vara roligt men kräver också mycket organisations förmåga. Den här gången hade jag bestämmt att ta det lugnt och inte försöka att träffa alla släktingar och vänner. Så för första gången kunde jag verkligen slappna av, vad skönt!! Mina föräldrar bor på en jättelugn gata trots att de bor nära centrum. Det är så härligt att vi kan promenera till stan eller handla mat i närheten. Min mamma brukar inte köra bil, utan gör allt på cyckel. De flesta männikor brukar cykla i stan och cyklarna står parkerad på särkilda parkeringsplatser. För mig känns det som en stor frihet om man kan cykla. Tyvärr är det ganska farligt
   
Söndag, 23 oktober

Tidigt på morgonen åkte Freerk tillsammans med sin far till Freerks bror, Gerrit-Piet för att titta på majsskörden. Han hade skördat en del redan en vecka innan, men på ett skifte var det mycket lös och väldigt blöt jord. Sen var det en del av ett annat skifte som också var för blöt att köra på det vanliga sättet. Så Gerrit-Piet hade bestämmt att leja en maskinstation som har en hack på band och två dumprar som också kör på band. På det sättet undvikar han att köra fast och markpackning med markskador. Mycket intressant att titta på. Efter vägen går dumprar sakta, men ut på åkrar så var de jättesmidigt. Framför allt på väntegen. Freerk och hans far tittade på i runt tre timmar i morgonkylan och kom helt nerkylda hem igen. Medan vi åt frukost tillsammans sa de hela tiden: usch, det var så kallt, har du redan känsla i händerna? Usch, vad kallt det var..... Till slut kom de överens att det var alldeles för kallt men absolut värt för att se något sådant.


På eftermiddagen var vi på besök hos Freerks moster. Hon brukar komma ungefär två gånger om året till oss och nu var det dags att besöka henne. I Holland finns jättemånga broar och ibland kan det hända att man måste vänta på en motorväg i flera minuter. Och det hände när vi körde till Freerks moster.

Efter besöket gjorde vi en liten promenad omkring en jättefin kvarn. Och precis när vi kom fram, sätta millern kvarnen igång. På bilden kan man se hur de kan flytta ett stort trä med en båt till kvarnen. Från vattnet drar de träden uppåt och in i kvarnen. Där kan de såga träden precis som de vill ha den. I Holland finns fortfarende några kvarnar som fungerar precis som de gjorde för 400 år sedan. Otroligt intressant tycker jag! 

Lördag, 22 oktober

Vädret är otroligt fint! Solen skiner och allt ser ut som det borde se ut när man åker på semester. Freerks föräldrar bor i en jättefin stad som är ganska liten. Om man sitter vid bordet eller på soffan i vardagsrumet kan man se hur båtarna kommer förbi. Hedda tycker att det är jättekul att titta genom fönstret. Hemma är fönstren för höga för att kunna titta ute själv. Så här står hon gärna framför fönstret. Och idag såg vi flera jättegamla och fina båtar.

På eftermiddagen besökte vi Freerks bror, Gerrit-Piet och hans familj. De har 5 barn och Hedda tyckte att det var jätteroligt att träffa dom. Hon var inte blyg alls och började leka på en gång! Hon tog fram alla deras kastrullar och köksredskap och var jätteglad. Freerks bror bor på deras föräldrars gård. Det vill säga att han tog över gården för 5 år sedan och att Freerks far jobbar fortfarande (nästan varje dag) på gården. Han orkar inte längre att hjälpa till med mjölkningen men han ger kalvar mjölk och gör mycket andra små grejor runt om på gården. Han pratar jättegärna med sina söner om lantbruket och om vem som har skördad redan och vem som inte har gjort det än. I Holland har de haft en väldigt blöt sommar, så för många har det varit ganska tuft! Hösten däremot har varit bättre. Freerks bror försökte tar majsen men det var för blött för en del av arealen. Och när vi var på besök på eftermiddagen berättade han att de ska göra de sista nästa dagen med en speciell majs-skörd-kedjan. Freerk och sin far bestämmde sig direkt att de ska titta tidigt på morgonen. På kvällen åkte vi på bio och det var så skönt att göra något tillsammans!
 
Fredag, 21 oktober 

Hela resan till Holland gick jättebra i går. Vi blev hämtad från flygplats Schiphol av Freerks syster, hennes man och deras dotter som är ett år äldre än Hedda. Det var drygt ett år sedan vi träffades sist så det var jättekul att vi kunde träffa varandra igen. Sedan hälsade vi alla på Freerks äldsta syster som bor i Amsterdam. Freerks föräldrar fanns också där så det blev en stor familjfest!! Vi åt jättegod mat och alla barn lekte,, så söta! Vilket varmt välkommnande! Efter maten blev alla barn jättetrötta och vi åkte tillsammans med Freerks föräldrar till Friesland (norra delen i Holland). Det tog lite tid innan Hedda förstod att det var meningen att hon skulle somna men till slut blev hon tyst.
 
Onsdag, 19 oktober 

Förra veckan fick Hedda en jättesöt klänning från Malin, som jobbar hos oss. Jag tyckte att det var otroligt snäll och Hedda blev en riktig fotomodell idag! Tack Malin!! 

Jag ser verkligen fram emot att åka till Holland. Det betyder nämligen att jag inte behöver laga mat på 2 veckor! Så idag lagade jag mat för sista gången men det blev med mycket kärlek.......;-)
 
Tisdag, 18 oktober 

Igår kväll kom jägaren med två döda vildsvin! Han berättade att de var sju stycken när han såg dem. Jag fick se de döda djuren. De var inte så stora som jag hade tänkt och jägaren sa att de var förmodligen född i våras. Jag vet ingenting om jakt men de brukar säga att vildsvin är jättesvåra att skjuta. Så vi blev jättestolt över grannen och hoppas att han har möjlighet att skjuta de andra också.... På torsdag ska vi åka till Holland!! Jag ser verkligen fram emot att åka dit, senaste gången var i februari, men jag har så mycket att förbereda innan vi åker. Först ska vi åka till Freerks föräldrar i Friesland (norra delen av Holland) och sedan ska Hedda och jag åka via Amsterdam till mina föräldrar i mitten av Holland. Så det kommer att blir en hel resa men det blir bra! 
 
Måndag, 17 oktober 

De flesta som har varit på besök hos oss har redan varit i Stockholm. Och alla tycker att Uppsala också är en jättefin stad. Staden är inte så stor så man promenerar lätt från Domkyrkan till godsmagasinet vid stationen. Så idag lämnade vi Hedda på förskolan och så åkte vi direkt till Uppsala. 
Vädret var inte så fint som igår men bra för att kunna shoppa! David var jättenöjd i bärselen och sov, blev ammad en gång, sov, sov och sov... Vilken sötnös!! Efter Uppsala hämtade vi Hedda från förskolan och så fick Nelleke en guidad visning genom alla lokaler och så pratade vi med personalen. Nästa vecka kommer David att börja på förskolan.    När vi berättade det för personalen blev de alldeles chockad! I Holland får man som mamma 16 veckors föräldraledigt och som pappa 2 dagar..... Mamma måste ta minst 4 veckor av hennes 16 veckor innan förlossningen. Det betyder att hon har 12 veckor kvar efter förlossningen om man inte tar semester där efter. Förskolor är inriktat för bebisar och de kan få mammas mjölk om hon pumpar ur på jobbet. Vilken skillnad va!! Jag realiserar mig varje gång jag pratar med mina väninnor, som nyss har blivit mamma, vilken lyx vi har här i Sverige! Nelleke kommer att ta några bilder på Förskolan i Holland så att ni har möjligheten att se hur det ser ut där! Men som sagt, det kommer senare..

Söndag, 16 oktober 

Idag skulle vi precis gå på promenad när grannen körde förbi och hade sett en av våra kor på vägen. Så vi kunde direkt visa Nelleke hur duktig Bijke är att jobba med korna. Hon blev jätteimponerad och vi med.... Han hämtade henne på ett lugnt sett och guidade henne till hagen hon kom ifrån. Sedan fick han valla alla sinkor som fortfarande går ute. Efter vallningen gjorde vi en promenad och då såg vi hur vildsvinen, som förstör våra åkrar sedan flera veckor , hade plogat gräset och jorden. Oj, det såg så hemskt ut! Det verkar vara flera, så vi hoppas att jägaren kommer att ta dem fort!

Lördag, 15 oktober 

I kväll hämtade jag våra gemensamma kompis, Nelleke, och hennes son David som bara är 9 veckor(!!!), från Arlanda. Nelleke och Freerk känner varandra sedan de gick tillsammans på universitetet och Nelleke och jag känner varandra sedan gymnasiet. Vi brukade segla flera gånger om året med varandra. Nelleke skickade mig till Sverige efter att jag hade frågat henne om hon kände någon bonde som jag kunde sommarjobba hos och resten får ni tänka ut själv..... Hon har varit här flera gånger men den här gången var förstås mycket special! 

David sov nästan hela vägen hit i flygplanet och verkade vara jättenöjd. På Arlanda fick han på sig en jättesöt björn overall. Med öron och en svans....jättesöt!!!! De stannar till tisdag så jag har mycket tid för att kunna krama David!!! Det blir skönt.

Onsdag, 12 oktober 

Sedan den här veckan kan alla som vill, ställa frågor till mig via bloggen. Något som jag tycker ska bli jätteroligt. Så jag hoppas att alla som har frågor eller funderingen skickar de till Gefleortens. Då kan bloggen blir lite mer inter-activ och jag får veta vad ni vill läsa om.
 
Tisdag, 11 oktober 

Semen, vår anställd har kommit tillbaka igen i fredags och han har högtrycktvättat hela mjölkgroppen och mjölkrummet. Och det blev så fint! Efter varje mjölkning gör vi rent allt men med högtrycktvätten blir det riktigt fint! Det var mycket jobb men efteråt brukar man njuta varje mjölkning... Anledningen att vi gjorde det var att vi hade ett studiebesök igår och idag hade vi en IP Sigill redovisning. IP Sigill redovisning brukar vi ha varje år och då tittar vi genom alla papper. Till exempel hur mycket gödsel vi använder på åkerna.... Som leverantör och medlem i Gefleortens mejeri måste man jobba enligt alla Svenskt IP Sigill krav. IP Sigill står för ”kontrollmärkningen för svensk mat och växter” ( www.svensktsigill.se). 

Bredvid alla papper blev det också en tur genom alla byggnader och en promenad ute. 

Sinkorna får varje dag en viss del mineraler. Mineraler behöver de för en bra utveckling av kalven och för att mamma mår bra medan och efter förlossningen. Korna tycker att det är gott. Och när Semen påfyllde mineralerna blev det en stor strid om vem som fick äta först. Kon som är högst upp i rang får äta först förstås! De andra väntar tålamodigt tills hon är färdig. 
 
Lördag, 8 oktober 

Igår kväll åkte jag tillsammans med en vän på bio i Uppsala. Vi tittade på ”Nader och Simin en seperation”, en film som man inte kommer att glömma direkt. Och det var så skönt att vara i stan på kvällen. I Holland brukade jag gå på bio men nu tar det så långt att åka, så vi gör det inte så ofta. Det blev en sen kväll men det var otroligt roligt! Dagen efter var jag ganska trött och det gav mig ett dåligt samvete mot Hedda men ibland får det vara så....
 
Fredag, 7 oktober 

Imorse högtrycktvättade jag gamla mjölkrummet. Innan Freerk byggde nya mjölkgropen stod mjölktanken i gamla mjölkrummet. Nu använder vi den fortfarande varje dag eftersom det finns en diskbänk där vi diskar bland annat hinkar, dushar Bijke efter vallningen, tvättar händerna och mycket mer. Dessutom förvarar vi allt där som vi inte har någon annan plats för. Så efter en stor städning tillsammans med Freerk kunde jag göra rent den. Det var länge sedan vi gjorde det. Jag tror nästan att det var jag som gjorde det sist när jag var gravid så det var minst 1,5 år sedan. Så jag blev jättenöjd med resultatet!! 

På eftermiddagen tog vi ensilage analyser. Som innebär att Freerk gick upp på korvarna tillsammans med en foderspecialist från Lantmännen. De borrade ett hål i korven med en handborr och tog ut lite ensilage. Sedan tejpade Freerk igen korvarna igen med tejp så att konserveringen inte blir skadad. 

Vädret var jättebra igen och Hedda kollade hur mycket regn vi hade fått i veckan. 

Sedan försökte Hedda att kasta en pinna till Bijke. Men han har för mycket respekt för henne att han inte vågar ta den. Han är väldigt försiktig med henne och Hedda är jätteförälskad i honom. Det enda hon kan säga nu är: Bij-ke......Bij-ke.......högerrr.........!!! Om jag hämtar henne ur sängen är det första hon säger: Bij-ke, Bij-ke.... Och när vi promenerar ropar hon: Bij-ke...höger! Tur att han inte lyssnar annars skulle han bara gå i cirklar ;-).
 
Torsdag, 6 oktober 

Varje dag med sol eller hög temperatur känns som en present och en dag mindre i mörkret. Vi vill gärna göra så mycket vi kan innan kylan och snön kommer. Jag kan inte tänka mig nu hur livet är med snö men idag blev jag påmind att det kan komma, vägverket satt upp snöpinnar på vägen. Nej, jag vill inte ha snö eller korta dagar...... Tyvärr kan jag inte påverka säsongerna annars skulle det bli vår snart! På gården försöker vi att få ordning på saker. Det vill säga att vi höststädar. Jag kommer att sakna arbetet i trädgården. Idag fick jag en jättebra tomatskörd. Titta vilka fina former och färger:
 
Onsdag, 5 oktober 

Hedda har blivit frisk igen och var på förskolan idag. Så jag kunde hjälpa Freerk med att hämta ensilage balar. Balar som innehåller mindre näring och är lämplig till sinkorna och ungdjur. Jag tycker jättemycket om att köra traktorn fast att jag inte kan det riktigt. Visst kan jag köra den men bara framåt.....att backa behöver jag hjälp och ofta är det så att Freerk får göra det. Men jag hittar oftast något sett så att jag inte behöver köra bakåt. Innan Hedda föddes jobbade vi mycket ihop och det tyckte jag om jättemycket.

Jag jobbar bättre och lättare om jag kan samarbeta än om jag behöver jobba ensam. Och idag var vädret superfint igen!! Och titta själv hur fin naturen såg ut och hur vi blev påhälsad av små rådjur.
 
Tisdag, 4 oktober 

I Sverige är det kanelbullens dag och i Holland är det djurens dag. Det vill säga att djuren får lite extra positiv uppmärksamhet och de flesta människor brukar äta vegetariskt. I år var det en stor kampanj om hur klimatsmart det är att äta mindre kött. Själv brukar vi inte äta så mycket kött. Jag har varit vegetarian i flera år men Freerk älskar kött. Men om vi äter kött då är det bara eget kött. Och även jag tycker att det smakar gott! Annars brukar jag laga något med fisk, ägg, ost eller tofu. Ikväll tittade vi på Landet Brunsås och den här gången var det om ”Den svenska mjölkpropagandan” som jag tyckte var jätteintressant. De pratade om mjölk ifrån olika vinklar och jag tycker att de var jätteduktiga i programmet. Ibland glömmer man, som bonde, varför man gör så mycket arbete och då är det intressant att se varför folk gillar mjölk.
 
Söndag, 2 oktober 

Det ser ut som Brittsommaren har tagit slut. Hela natten regnade det och vi fick 25 mm. regn. Björkarna ser helt plötsligt gula ut. Hedda har varit sjuk sen i lördags. Jag vet inte precis vad hon har men hon har i alla fall feber och är väldigt hängig. Visst är det också lite mysigt att hon bara vill sitta i knä och att jag får pussa henne så mycket jag vill utan att hon vill göra något annat. Å andra sidan tycker jag synd om henne och tycker jag att det är jobbigt att ta det så lungt. Jag mår själv mycket bättre om jag får vara ute och får mycket rörelse. Jag blir lite rastlös och hoppas att det går över snart.
 
Fredag, 1 oktober 

På eftermiddagen täckte vi halmtraven med plast. Något som jag tycker är ganska läskigt eftersom vi får klättra högt upp. Inte riktig min grej får jag väl säga. Men det är jätteviktigt att halmbalarna ligger torrt annars kan de ruttna.