Nyårsmeny - 3 förrätter skaldjurssoppa, räkcoktail och laxsnitt
4 portioner

INGREDIENSER
Skaldjurssoppan
skal från 200 g räkor
1 morot
2 schalottenlökar olja  till  stekning
1  tsk  tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl Gefleortens vispgrädde
2  tsk hummerfond
salt
1msk dill, hackad

GÖR SÅ HÄR:
Skala räkorna och ställ in dem i kylen. Skala och finhacka morot och  schalottenlök.
Fräs mjukt tillsammans med räkskalen i en kastrull med lite olja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Slå över vitt vin och låt reduceras tills ca hälften  återstår.
Sila av skalen och grönsakerna. Slå på vatten och grädde och låt koka  upp.
Smaka av med hummerfond, salt och dill.



Räkcoktail
2 dl Gefleortens gräddfil
1 avokado
1 vitlöksklyfta
½ citron, saft och skal salt
200 g räkor med skal
½ rödlök,
finhackad krasse, till garnering

GÖR SÅ HÄR:
Mixa ¾ av avokadon med gräddfil och vitlök. Smaka av med lite citronsaft och  salt.
Lägg krämen i botten av ett serveringsglas eller liten skål, toppa med skalade räkor och  rödlök. Garnera med resten av avokadon, citronskal och krasse



Laxsnitt
1 medelstor baguette
olivolja
1 dl Gefleortens crème fraiche
½ citron, skal och safftt 1 msk dill, hackad salt
50 g gravad lax krasse, till garnering

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200°.
Skiva baguetten och pensla med lite olivolja. Rosta till gyllene färg i ugnen.
Rör samman crème fraiche, citronsaft, citronskal, dill och salt. Bred på brödskivorna och toppa med lax och krasse.