November 2016


V 44

Hej vinterland!

Jag har typ vaknat till liv nu. Nu när jag loggade in på mailen såg jag att jag inte varit inloggad på 6 dagar. Så det har varit lite mycket ;)
Vips så kom det 40-50 cm snö?! Vi var väl inte riktigt förberedda på så här mycket snö. Men vi löste det ändå. Så jäkla bra jobbat av oss och våra anställda. Jag och min kompis Sara och några grabbar, har skött skottningen på Högskolan i Gävle. Jag och Sara med spade. Tungt som tusan "vaken" timmarna passerade ganska snabbt 24-30 timmar. Men nu har jag fått sova en stund, så nu är man på benen igen. Men man blir bra seg i efterhand. Dels i kroppen men också för lite sömn. Men nu såg det ut att vara snö fritt några dagar. Hoppas det så alla får vila upp sig lite.

Samtidigt har våran utgödsling (som automatiskt ska skrapa bort kobajset) krånglat. Så det har varit skrapning för hand i ena ladugården. Vilket också blir riktigt tungt. Så höger axeln vet att den lever nu efter snö skottning och skitskrapning ;) Men i helgen var vi faktiskt ut och åt god mat med våra anställda/samarbetspartners riktigt gott med en härlig köttbit. Tyvärr var det ju några som fick skotta snö/salta men vi får ta
en vända till efter vintern då vi garanterat kan vara allihopa.

Jag hann i alla fall få upp ett fågelbord innan backen blev stenhård. Lovis tycker det är jätte roligt uppe hos mormor och morfar när man kan mata fåglarna. Så jag köpte en liten holk så att vi kunde mata fåglarna hemma också. Jag har alltid varit lite emot det då de känns som man "serverar" katterna lättfångade fåglar. Men samtidigt så är det mysigt och jag tror bara katterna får tag på fåglar som inte är 100% pigga. Så nu kan vi sitta i köket och kolla när fåglarna pickar i sig sina frön. På bilden ser ni också hur katten Signe sitter och spanar inifrån köket ut på fågelholken ;)
En ny traktor har också anlänt till gården. Och jag var inte sen att provköra den. Visserligen bara från gården in i verkstaden. (lite bråttom att koppla på snöplogen) men den var fin. Och stooor. Är egentligen inget fan av stora maskiner tycker dom mindre är mycket roligare/bättte att köra. Har lite dålig koll i dessa monster traktorer. Nu ska jag ta och byta tvättmaskin och sen hämta upp Lovis som är hos farmor så jag och Micke kunde sova lite efter nattjobb. Ligger lite efter i hushålls sysslorna nu, så måste jobba igen lite ;) V 45 

Hej!

Söndag kväll nu. Och jag sitter ny duschad med en kopp kaffe och tända ljus i soffan. Perfekt. Ska förresten tipsa om mina fina ljuslyktor "Maja lyktan" finns på majascottage.com/sv 50% av pengarna för lyktorna går till barncancerfonden! Också finns det massor och dom är jätte fina tycker jag.
Helgen har varit lugn, i Fredags åkte vi hem till Lovis bästa kompis och blev bjudna på tacos, super gott och ungarna lekte massor. Så vi bjöd dom på lunch sen på lördagen. det blev grillad korv. Lovis älskar korv och mysigt att vara ute. Eldade i min fina eldkorg som min pappa gjort av häst skor, återbruk. Idag var jag iväg och tränade hundarna lite. Kul var ett tag sen nu. Veckor och dagar bara springer iväg. Även Ruth fick köra ett kortare pass. Hon ska ju fortfarande ta det lugnt så länge som möjligt, men en liten sväng hos fåren gjorde henne gott. Så båda hundarna ligger och är nöjda nu. Såklart fick jag se Ross och Roya en sväng. Åh så fina hundar. Tänk att min älskade Ruth är mamma till dessa. Och snart fyller dom 1 år. Tiden går ju ruskigt fort. Kanske måste åka tillbaka och knäppa en fin bild på båda två så ni får se dom.
På en bild ser ni två utav våra fina kossor. Mor och dotter. 177 ska snart få sin 8onde kalv. Har berättat lite om henne innan. Hon var rätt trög att få dräktig eftersom hon hade tydliga "mellan brunster" och visade tecken på brunst så fort någon annan kossa brunstade. Men tillslut fick jag till det med ett progesteron test och en Brown Swiss tjur. Så jag skulle bli himla lycklig om det var en kviga som tittade ut :) Också har vi 238 som väntar sin 3 kalv, en duktig ko som liksom tuffar på. Som ser gamal ut eftersom hon är lite "gråhårig"  här och var på kroppen Också ser ni lilla 236 som står och kliar huvudet mot ryktborsten, gulligt.
I veckan var jag en vända till Järbo och mjölka. Lite roligt faktiskt. Tänkte en kväll att shit nu var det länge sen jag var och mjölkade. Kanske måste ringa till Kjell och fråga om jag inte kan få komma och mjölka. Jag tycker ju det är himla mysigt ;)  Men dagen efter så ringer han och frågar så det vart ju perfekt. Jag som ändå har lite svårt att sova på kvällarna kan ju lika gärna åka och mjölka. Dom mjölkar tre gånger om dagen, så sista mjölkningen blir sent på kvällen. Nu börjar Beck strax så jag ska försöka få Lovis att somna och kolla på lite tv.


 
V 47

Hejsan!

Måndag kväll nu och Lovis har somnat. Vad har hänt här då? Ja dagarna springer förbi i alla fall. Äntligen fått lite små pyssel hemma gjort som har blivit lite bort glömt. Plockat ihop grindar sedan kossorna gick här hemma. Och såklart tog jag Avanten till hjälp. Världens bästa maskin. Grindarna är rätt tunga och skit jobbiga att bära själv. Så då är den lilla gröna perfekt hjälpreda när man är ensam.

Jobbat hela helgen nu, så ligger lite efter i julpyntandet här hemma. Men hinner nog i veckan har fått upp lite belysning ute och någon stjärna inne i alla fall. Svärfar har varit och hjälpt till i ladugården i helgen. Det finns alltid något som är trasigt ;) Så vi fixade skraporna i "gamla" mjölkdelen. Det fattades mer än en halv meter när dem ska skrapa ner skiten. Så man fick skrapa massor för hand. Men nu funkar dom som dom ska:) Och vilket blåsvädet det har varit. Man blir helt genomfrusen när man ska göra något ute. Önskar mig så ett badkar här hemma!! Tänk vad fantastiskt när man har jobbat hela dagen är genomfrusen och luktar ko!

Blåsen ska man visst passa sig för fick jag lära mig. Jag hade tappat en ensilage bal. När balarna blir lite knöliga och tunga kan det vara svårt att lyfta dem med spjutet. Så den ramlade av och gick sönder. Så bad Micke om hjälp för att lyfta bort den. Så Micke hoppar in i lastmaskin och jag hoppar in efter och hinner inte få in min hand innan dörren blåser igen mitt på min hand. Så idag har jag knappt kunnat ta på mig handskar.
Men imorgon blir det nog bättre. Men lär sig av sin egen klantighet ;) Och vi fick in den trasiga balen!

Kossorna har börjat jobba på bättre och går i roboten nästan exakt som dom ska. Någon man får säga åt att gå och mjölka lite då och då. Men mycket bättre än för några veckor sedan. Sedan vill man ju såklart alltid att dem ska mjölka lite mer!  177 har inte fått sin kalv än. Hon har gått över några dagar nu, men jag hoppas ändå att det är en kviga som tittar ut. Vissa påstår att när dem går över tiden kommer det oftast tjurar. Men vi får väl se. Jag håller tummarna för en kviga!!
I fredags var jag och fyndade lite på "Black Friday"  himla bra när man har växande små ungar. Vinter kläder kostar ju multum för barn. Men nu fick jag mycket för nästan halva priset. Super bra! Och igår kväll fyndade jag något som jag länge letat efter. En kökssoffa.. Så himla fin! Så min snälla pappa följde med mig till Söderhamn och hämtade den. Måste ändra lite på lampan i köket och så blir det nog bra :)

Också för ni en charmig bild på Ruth och Tom. Jag skulle gå upp till postlådan, som ligger precis vid vägen. Så sa åt dem att stanna. Då sätter dom sig så där och kollar på mig. Så himla härlig med hundar som lyssnar. Men nog såg dom lite roliga ut när dom satt där. Justia Ross och Roya fyllde ju 1 år häromdagen. Tänk vad tiden går fort. Jag har inte hunnit fixa något kort på dem båda tillsammans, men de kommer. Två super fina vallhundar är det!! Nu ska jag ta och kika på lite tv innan det blir sängen!


V 48

Hejsan!

Nu har jag slagit mig ner i soffan med lite kaffe. Typ första kvällen Lovis somnar i normal tid på ett tag. Hon har haft ett tag nu när hon ska vara vaken på kvällen. Vilket resulterar i att jag inte får något gjort och att jag får klä på en sovandes Lovis på morgon när vi ska till dagis. Hoppas det är återställt nu.

Nu blir det nog mest om finaste 177 Dora som äntligen kalvade. Och JA det blev en kviga. Tjoho! Jag lära kolla efter två gånger att jag såg rätt. En fin liten silver färgad kviga. Korsning Holstein (SLB)/Brown Swiss Ska bli spännande att följa henne. Trots extra pyssel vid kalvning med extra kalk och energi tillskott så fick hon kalvförlamning. Vilket innebär kalkbrist. Kossan blir liggandes och kommer inte upp på benen. Då måste veterinären komma ut och ge kalk direkt i blodet. Tre dagar i rad var veterinären tvungen att komma ut och ge henne kalk. Men skam den som ger sig. På lördag morgon såg hon piggare ut på blicken, och provade ställa sig några gånger. Men icke. Så veterinären kom igen och vi gav kalk och sondade i henne 50 liter ljummet vatten.

Under dessa dagar har det varit handmjölkning av henne. Då man inte vågar riskera att ta ner henne till roboten. Det är också viktigt att hålla kossan varm, så på med massa hästtäcken. Jag är mäkta imponerad av alla som handmjölkade förr i tiden. Efter bara 6 liter är man helt slut i händerna. Men det var rätt mys att sitta där med kinden mot en varm kossa, lyssna på lite bra musik och bara mysa. Men på söndag eftermiddag då vågade jag mig på att ta ner henne i lösdriften och mjölka henne i roboten. Vilket gick bra och skönt för henne att gå en liten vända men hon fick komma tillbaka till boxen igen efter det. Så nu håller vi tummarna för att hon kommer igång på riktigt.

På tal om musik efter lite förtvivlade samtal av min vän, tidspassning och dyra biljetter så fick vi tillslut tag på biljetter till Håkan Hellström i Gävle till sommaren. Hur underbart??? Jag är ju en gammal Håkan nörd. Tror jag gick i 7an/8an jag satte mig på bussen och åkte till en kompis i Stockholm för att gå på Håkan. Då spelade han på Annexet till Globen. Skulle inte tro att det var slutsålt. Och nu fyller han Ullevi?? Häftigt och WOW vilken energi det är på hans konserter.

Jag vart äntligen klar med mitt första par raggsockor också!! Så himla nöjd och stolt. Dom vart inte perfekta men absolut helt användbara :) Också sista bilden ser ni favorit Birk i vinter päls/sommarpäls. Han skiftar väldigt mycket i färg. Till vänster är han i Söndags och till höger från i somras. Super finaste favorit Birk ♥ Nu ska jag se om jag kan organisera lite i huset. (Alltså hur mycket grejor behöver en 2åring?)Tänk att Lovis snart fyller 2 år tiden går så ruskigt fort! Hon har leksaker/skor/overaller och mössor typ överallt. Jag vet inte riktigt hur jag ska få till det. Kanske lär bli någon vända till Ikea!