November 2015


V 45
Hej!

En fullt upp vecka har passerat. I Söndags hade vi dop för Lovis så veckan har bestått av massa förberedelser. Micke skulle ha nya kläder, kavaj och skjorta. Lovis skulle ha efter dopet klänning. Jag skulle ha en tröja. Så två vänder i Valbo och en vända på stan i Sandviken, efter ladugården och kossorna så klart. Fika skulle fixas också har jag hunnit med två kvällsmjölkningar hos mina KOlegor i Järbo.

När vi ändå var i Valbo passade vi på att åka in till Gävle med Anna och Johan (Mickes syster med sambo) och äta på Churchstreet massor utav mat och goda drinkar med geléhallon. Jag tror vi var mätta i ett dygn efteråt. Dopet gick som smort, trots en liten halv trött Lovis så höll hon skenet uppe och inget skrik och gnäll i kyrkan. De fina tårtorna som vi fick hugga in på efter kyrkan har min fantastiska kompis Sara gjort, visst var de helt underbara? Med smak av hallon och Dumlefluff. Och prästen sa rätt namn ;) så allt gick enligt planerna!

Och nu då? Något spännande som jag lovade förra veckan!!

Ruth ska få valpar!! Nu har jag börjat se tydliga tecken på att hon är dräktig. Det ska bli så spännande!! Jag har aldrig tidigare haft valpar. Kalvar, kattungar, föl och lamm har jag haft men aldrig valpar. Det började med att jag kände att jag lär ha en till hund, då det är så himla smidigt och bekvämt att ha en duktig hund som kan hämta in kossorna och hjälpa till. Och det tar tid och träning innan man har en hund som är användbar. Och istället för att köpa en till bestämde jag mig för att para Ruth eftersom jag är så nöjd med henne och hon gör ett riktigt bra jobb med kossorna och fåren. Då var det en passande hane som skulle hittas, inte lätt. Men jag hade en i åtanke. Myre Gårds Darcy, jag har sett honom sedan han var unghund, jag har sett hans föräldrar mycket. Och jag gillar honom mycket. En stark hund som kan jobba på länge när det behövs, koppla av när det inte är arbete som gäller. Och han jobbar mycket bra på nöt. Darcy har även tävlat i lydnad och är utbildad i special sök. Darcy jobbar också på en besättning på över 200 tackor. Hans tävlings meriter är bl.a. tävlat IK2, startat CK, NN1 och tävlat kvarts SM får. Den 27 november är valparna beräknad till. Så om någon är intresserad av en riktigt bra vallhund
går det bra att höra av sig till mig på: Natt1s@hotmail.com Frågor om Darcy eller Ruth går också bra att maila så ska jag svara på dessa. Så klart är både Ruth och Darcy ögonlysta och höftleds röntgade med A höfter. Och valparna blir såklart registrerade i SKK.

Det ska bli jättespännande så räkna med ur gulliga valpbilder framöver :)

Nu vaknade Lovis så nu lär jag avrunda lite snabbt, Hörs!!


V 46


Hej!

Mitten på november, det spöregnar ute, Lovis sover och Micke är ute och håller på med någon lastmaskin. Jag sitter i soffan dricker kaffe och äter frukt. Ganska mysigt ändå trots regnet. I veckan har våran avelsrådgivare varit till oss bedömt kvigor och valt tjurar till våra damer. Vi bedömde bara tre kvigor denna gång bla våran fin fina 275 Dagny, ni vet hon som hade en tvilling syster som tyvärr dog i en olycka som liten kalv. Trots att vi pratade mycket gott om Dagny så var det 272 som fick den högsta bedömningen denna gång runt 80 poäng om jag minns rätt. Dagny har ni på bilden med den väldigt närgångna svarta kossan ;) Den andra närgångna ser ni nog vem det är, världens bästa Birk han har sån läcker färg om ändrar sig efter årstiderna nu är han väldigt mörk över hela kroppen.

Micke har fortsatt med plöjningen och jag var och tittade till så att det såg bra ut. Också försökte jag få en bild på Ruth, hon börjar bli lite rund nu. Men hon ogillar kommandot "stå" därför ser hon lite skamsen ut. För det första tog det typ huuur lång tid som helst för mig att lära henne kommandot. Hon är ju annars väldigt lätt lärd, men just stå är inte henne grej riktigt. Ligg passar henne bättre. Ruth har jag inte alls tränat så mycket annat än vallning med. Bara lite smått vardags grejor och några konster.

Har jag berättat om min fösta hund Gösta? Kanske inte, jag måste gå tillbaka och kolla annars ska jag berätta om honom. Mer än två år har gått sedan han lämnade mig, och det gör fortfarande ont bara av att tänka på honom. Han var min bästa vän. Kanske det blir ett inlägg om min vän som är enormt saknad. Men då måste jag ställa in mig mer psykiskt för han är så enormt saknad. Han var i alla fall var mer tränad lydnads mässigt och kunde massor av roliga tricks :)

Två vändor har jag varit till damerna i Järbo och mjölkat denna vecka, så roligt att variera lite och få ställa sig i gropen och mjölka damerna. Justja i onsdags var två kompisar hit, vi lagade mat, gjorde fruktsallad pratade och myste hela kvällen. Så mysigt och roligt att hänga med lite kompisar jag måste försöka bli bättre på att planera in lite kompis tid :)

Nu ska jag ta och fylla på kaffekoppen en vända och kolla lite på TV innan det är dags att krypa ner i sängen!


 
V 47

Hej!

Slutet av november närmar sig och folk har börjat sätta upp advents stakar och belysning. Är inte det lite fusk? Första advent är väl inte förens till helgen?? Jag måste inhandla lite ny julbelysning får se om det hinns med till veckan. Kallt har det blivit, igår kväll hade vi 12 minus här hemma. Men ingen snö än så länge, inte mig emot :)

Veckan då? Jo äntligen lite kvigkalvar. Finaste 221 Dora fick tvilling kvigor som en super duper trevlig julklapp vi som har fått så himla mycket tjurar nu så behövdes det verkligen lite kvigor. Och sen att det var en utav de bättre kossorna som 221 som får tvillingar är ju bara underbart. Och pappan är dessutom Balisto som ska vara en toppen tjur som ger avkommor som ska mjölka mycket. Så nu hoppas vi att allt kommer gå bra med dess små flickor. Skickade med en gammal bild på 221 hon är våran största kossa i besättningen och väldigt väldigt snäll :)

Sen har jag också hunnit med och klippt hälften av fåren, träningsvärken dagen efter vill jag inte ens prata om. Shit alltså jag kom knappt upp ur sängen, stå böjd över dessa små lurvtussar var ingen höjdare. Fåret på bilden är lilla napp Maja hon som jag fick som napplamm förra sommaren. Hon vart hel svart när jag klippte henne. Får se om hon blir brun igen till sommaren :) Ska försöka hinna med och klippa resten i veckan. Mycket ull blir det synd att man inte har tiden att ta tillvara på all ull. Ull är ju en fantastiskt produkt egentligen både till garn och tovning.

Ruth då? Hon blir bara rundare och rundare. Hon är tröttare än vanligt och hungrig :) Nu är det inte många dagar kvar tills det är dags för valparna att komma. Så spännande och mysigt. Så känner ni någon som är ute efter en trevlig vallhund eller kanske en grym lydnads/agillity hund får ni gärna höra av er. Valparna blir såklart registrerade i SKK (Svenska kennel klubben)

Nu håller Lovis på vaknar efter sin FM vila så nu ska vi hitta på något! Ha det gott så hörs vi nästa vecka! Då borde det bli valpbilder om allt går som det ska :)
 
v 48

Hej!

Första advent har nu varit. Tiden går så fort och veckan har varit full späckad! Jag och två kompisar har börjat med "middag" en gång i veckan. Inget speciellt mest bara för att träffas. Så i måndags bjöds det på rotsaks pytt och skit snack. Hur trevligt som helst. Jag hoppas vi håller i det här nu. Så trevligt att dra på sig något annat en koskits kläder och prata annat än jobb :)

I onsdags var det dags för medlems möte på mejeriet vi fick reda på lite kommande nyheter som  jag tror ni kommer uppskatta :) Också såklart prat om framtiden. Det är bara att hoppas att alla konsumenter stöttar svenskt lantbruk annars är vi bönder snart ett minne blott. Jag hoppas verkligen att allt kommer ändras så vi kan få betalt för allt vårat jobb.
Innan vi åkte var Ruth lite orolig jag tänkte stanna hemma, men tänkte att hon kanske ville ha lite lugn och ro. När vi kom hem på kvällen var det dags för valp nr 1 allt gick bra men sen kom en lååång natt både jag och Ruth små slummrade lite emellan åt. Sedan kom valp nr 2 kl 06.30. Och då var hon visst färdig. Jag var lite orolig att det var fler kvar så jag ringde veterinären och stämde av lite, men eftersom Ruth var pigg åt och drack så var det ingen ide att åka in. Och det var rätt det var bara två små valpar och alla tre mår bra och jag är glad. Det vart en tik och en hane. Dem små växer så det knakar och Ruth sköter allt jätte fint. Just nu äter dem mest och sover. Men om någon vecka är det antagligen full rulle här hemma :)

Höst upp på min önskelista har det stått en 4-hjuls driven bil bra länge nu. När man bor som man gör och verkligen måste komma iväg. Jag menar kossorna måste ju ha mat trots att det har kommit en halv meter snö så kan man inte riktigt lita på en två hjulsdriven gammal Saab ;) Så äntligen tog vi tag i saken och åkte och köpte en ny bil. Än så länge känns det bra men mest spännande ska det bli i vinter och se hur bra den tar sig fram. Men det sägs att Subaru ska vara riktigt bra vinter bilar så jag hoppas det. Nu ska jag bara införskaffa mig en riktig hund bur som båda hundarna kommer få plats i.

Kossorna sköter sig också bra i ladugården. Stod nere vid roboten tidigare och väntade på att en ko skulle bli färdigmjölkad. Stod och kollade på 268  (på bilden)  antingen ser man en svart vit ko. Eller så börjar man klura på om man ser något roligt mönster. Nu hittade jag inget just på henne, men det är roligt att gå runt och kolla efter mönster och figurer. Vi har ju 214 Sally med döskallen i pannan sedan har vi 211 hon har ett hjärta på skuldran 247 har en blixt på manken :)

Nu börjar klockan bli sent och jag ska ta och gå och lägga mig och läsa. Har kommit in i en period då jag läser böcker så måste alltid läsa en timme innan jag somnar. Så klockan blir mycket vissa kvällar om det är spännande i boken :) Och nu har jag suttit och letat namn till valparna jag har ingen aning om vad de små ska heta, jag får klura på det!
God natt!