November 2014


V 45
 Hej!

En snabb vecka har gått. Och jag hade ett roligt inlägg på G MEN glömde så klart knäppa kort. Så nästa vecka då ska ni få höra lite om min favorit ko i Järbo där jag mjölkar!  Vad har vi gjort denna vecka då, ja fort har det gått. Vi har haft en praktikant med i ladugården, så lite dräktiga kvigor och kor har fått blivit klippta, en nyklippt kviga ser ni på bilden längst ner. De blir så fina när man rakar av den lurviga pälsen. Vi klipper kossorna minst en gång om året, ibland två om det behövs.
Mest för att de håller sig rena, och sen kan det bli rätt varmt och fuktigt inne i ladugården så det är skönt för dem att bli av med pälsen. Nu när vi har robot är juvren viktigast att klippa. Eftersom den letar spenarna med hjälp av laser, så är kon långhårig eller har för lång svans kan roboten inte hitta hennes spenar.

Vi har flyttat lite sin kor och kalvar. Sin kossorna bor inackorderade en bit bort där de får gå på fin ströbädd och ha de gött på deras semester. Och kalvarna får flytta till våran stora ungdjursladugård när de har blivit avvanda från att dricka mjölk och vuxit på sig lite. Så nu har vi plats till alla nya kalvar som kommer att komma här framöver, eller de som redan har börjat komma :) På första bilden har ni Ruth när hon åker Avant med mej. Vi kör den lilla Avanten mellan mjölk ladugården och ladugården med ungdjuren. Och där det kommer bilar så får Ruth antingen springa i koppel eller ligga under mina ben. Annars springer hon lös bredvid. På andra bilden ser ni våra äldsta stutar (kastrerade tjurar) som går på ströbädd, de har en hage utanför så dem väljer om de vill vara inne eller ute.

Också tredje bilden är fina 224 som är min första ko som jag fått dräktig hon har ett litet tag kvar till kalvning så hon får
gå med mjölkkossorna. Det ska bli så spännande när hon ska kalva, tänk att liksom jag har fixat så att den kalven kom
till världen, hoppas det blir en kvig kalv. Igår lördag hade jag hel dag i ladugården. Fina 218 var intagen i box för kalvning, hon har gått över tiden en ca en vecka. Och direkt när jag öppnade dörren hörde jag ljudet, kossorna "pratar" på ett speciellt vis när de har kalvat. Så jag tänkt äntligen har hon kalvat. Så jag skyndade mig byta om. Och japp en kalv, en stor tyvärr död tjurkalv, usch så tråkigt för henne. Men sen hade en kviga också kalvat, en liten tjur. Så jag drog fram kalven till henne så hon skulle börja tvätta och torka den lilla, men då ni. Den där lilla ville hon inte veta av, hon skrek, hoppa och studsa. Så jag fick skyndade undan med kalven, vissa kor speciellt kvigor kan regera så när de får se sin kalv. Hjärnan har väl inte riktigt kopplat att det är deras kalv. Så jag tog kalven direkt till en liten box och gnuggade den torr med halm och bäddade med mycket halm så den fick det mysigt. 

Då var det dags för det spännande, lära kvigan att gå i roboten, det kan sluta hur som helst. 218 hade gått i roboten tidigare så med henne var det inga problem. Och tack och lov så tog det inte allt för länge innan jag övertalat kvigan om att roboten är inge farlig och det finns god mat i den. Tyvärr mjölkade kvigan blod på alla spenar. Vissa kvigor blir det så på, även kor ifall de kanske har blivit stångad eller liknande under sin tiden. Men som tur var hade 218 fin råmjölk som den lilla kalven kunde få. Råmjölken är viktig för kalven den innehåller massa antikroppar och kickar igång hela kalven kan man säga. Råmjölk får man inte skicka till mejeriet såklart, så den separeras i roboten och hamnar i ett spann på sidan så den får kalvarna dricka. Man måste även se till att ha ett lager i frysen med råmjölk ifall man får en kalv som i detta fall, att mamman inte har någon bra råmjölk. Så den bästa råmjölken fryser man in. Resten får kalvarna. Och såklart får man inte skicka mjölk som är blodblandad heller, så den separeras också i roboten direkt ner i avloppet. Därefter gör roboten en disk efter att en sån ko har blivit mjölkad. Så ingen risk att det hamnar på mejeriet. Oftast slutar de mjölka blod inom några mjölkningar.
 
Så även denna lördag slutade gott med nöjda nykalvade och nöjd liten kalv. Lite sorg med 218s kalv men tyvärr sånt som händer emellan åt. Så med lite extra pyssel för mig vart den en lång dag i ladugården, så på kvällen var det inga problem att sova :) Söndag bjöd på ledigt och sovmorgon, skönt! Har varit en sväng till Valbo med mammsen, och såklart gett en present
till pappsen när det är farsdag. Nu ska vi snart gå över till svärföräldrarna och få mat. Så inte ens lagat mat
har jag gjort på min lediga dag :) 

Hörs!


V 46

Hejsan!

Veckan har varit lite grå och tråkigt. Tycker mycket energi försvinner när det är kolsvart ute kl 16 på eftermiddagen. Men snart kommer det väl lite snö och lyser upp, det är ju redan mitten på november.

Men jag ska ju presentera min favorit ko i Järbo, jag har ju varit och mjölkat där i ca 1,5 år. Såklart har jag fått några favoriter :) Men en speciell dam har vi på första bilden. Hon heter Prinsa. Prinsa traskade in i ladugården förra hösten som kviga (de bor i lösdriften brevid ladugården som ungdjur/sin ko/dräktig kviga) så kommer de in i mjölk ladugården någon vecka innan kalvning. Prinsa charmade mig rejält från första stund, ja ni ser ju hur otroligt söt hon är. Väldigt vaken och rolig ko 28/11-13 kom hennes första kalv, en tjur efter Filip. Men det är nu det roliga kommer, Viking Genetics var intresserad av honom. Viking är alltså en stort företag med fyra tjurstationer i Sverige med ca 2000 tjurar. Och de är den största leverantören av sperma doser i Sverige, runt 4 miljoner doser säljs varje år. Så först får man brev om att de är intresserad av kalven, sedan får man ta ett DNA prov på kalven och skicka in. Så gör de massa tester, och här sållas många bort. Men Prinsas tjur var de fortfarande intresserad utav, så när kalven vuxit på sig kom de ut och kollade på tjuren och även på Prinsa. Och de köpte honom så när han var runt 6 månader har jag för mig kom de och hämtade honom så han fick flytta till en utav stationerna.

Nu när han snart fyller 1år ska han gå igenom "stor" bedömning där det bestäms om han ska sättas in som ungtjur eller inte. Alla avelstjurar kommer in som ungtjur först, sedan klättrar vissa uppåt till olika klasser, men såklart slås många ut efter vägen. Så nu håller vi tummarna för Prinsas lilla pojk, det vore super häftigt om han kom in som ungtjur, då börjar det säljas doser utav honom. Så för att få sälja en tjur till Viking, gäller det att ha bra avel och duktiga kossor. Prinsas pappa heter Ypry en finsk tjur, mamma till Prinsa hette Piruette och var också tjurmoder, men födde aldrig någon lämplig tjurkalv som var av intresse. Nu har Prinsa sin semester och ska få sin andra kalv runt nyår. :)  Så allt som har med avel att göra, är klurigt, lurigt och spännande!  Alla bönder prioriterar olika så det måste finnas mycket olika tjurar att välja på.

Jag hittade äntligen lussebullar på affären, det är lycka! Kanske det bästa i ät väg med vinter och jul. Idag är det söndag och jag har varit ledig, så min kompis Sara har varit här hela dagen, vi har klippt några av mina får, druckit kaffe och ätit mat. Väldigt trevligt! Fick rapport från ladugården, 224 hade fått en kvig kalv. Så kul! Det är första kossan som jag seminerade, så "min" första kalv har nu kommit kul att det blev en kviga också. Jag känner mej nästan lite stolt, trots att 224 har gjort det största jobbet :) Så nu på kvällen blev jag lite sugen på choklad, så då lära jag svänga förbi ladugården och kolla in den lilla :) Vet inte om jag var mest sugen på titta på "min" lilla kalv eller på choklad egentligen ;) Så på bilden längst ner har ni "min"
lilla kalv och duktiga 224. Kalven är efter VH Miracle. 
V 47


Hej och god morgon!
 
Idag blir det ett måndags inlägg. Jag har haft ladugården hela helgen så i går kväll när jag äntligen hade duschat och landat i soffan hemma så somnade jag på en gång! Och i morse var jag till Järbo och mjölkade, gick riktigt snabbt och smidigt trots att det är fullt i ladugården med mjölkande kor. Så strax efter sju var jag hemma igen, så jag kröp ner och sov två timmar till :) Det får man göra när alarmet ringde 03.40 !
 
Vad har vi gjort i veckan då? Vi har dräktighets undersökt 10 st ALLA var dräktiga, så jäkla bra jag och Anna. Några krångel kossor som har fått blivit seminerade flera gånger så det var skönt att de äntligen var dräktiga. Så på fredagen tyckte jag att vi skulle fira med tårta! När man dräktighets undersöker kommer en husdjurstekniker ut och stoppar in armen och känner på kossan om hon är dräktig, det krävs en massa erfarenhet för att känna det. Vi har haft babyboom senaste tre veckorna i ladugården, så det har varit mycket pyssel med kalvar och mjölka in kvigor i roboten. Men det har gått bra ändå lär jag säga. De har avlöst varandra i kalvnings boxarna. Samtidigt har resten av damerna varit i någon svacka och inte velat gå som de ska i roboten så det har varit mycket kor som vi har fått fösa ner till roboten. Men nu tycks de har släppt lite och det är mest de nykalvade som man får hjälpa in i roboten. Skönt hoppas de lär sig gå själv allihopa.
 
På första bilden ser ni hur det kan se ut när en ko är brunstig, de rider på varandra. Då gäller det att lista ut vem utav dem som är brunstiga. Står hon kvar medans en annan ko rider så är det oftast hon som står som är brunstig. Eller om man vet att en utav dem är dräktiga. Så man får gå och hålla lite koll när de håller på härjar runt. Också seminerar man senare. Tex hittar man en brunstig ko på morgon då seminerar man på eftermiddagen, då de har störst chans att bli dräktig ju senare i brunsten man seminerar, dock innan de får blodflytning. Så på bilden var det 221 som var brunstig den svarta kossan, så igår eftermiddag seminerade jag henne. Hon är störst i ladugården så det var på gränsen att jag behövde en pall att stå på för att nå ;) Hon är en bra och fin kossa så hon fick en import tjur, Balisto som ska ge högmjölkande avkommor. Så hoppas nu att hon tog sig.
 
På tredje bilden har ni två första kalvare, min lilla Ronja och en holstein. Ser så lustigt ut storleks mässigt. De stod och myste med varandra. Vet faktiskt inte om det har med rang ordning eller liknande att göra när de står och slickar på varandra? Det ska jag försöka ta reda på. För på bilden står Ronja och slickar på 247. Eller om det bara är en vänskaps grej.
Nu ska jag ta och laga någon mat på en fläskfilé som jag har haft i kylskåpet någon dag men inte hunnit med att laga till. Får se vad det blir. Det är riktigt närproducerad och en gris som har gått ute i stor hage hela sommaren i alla fall. Annars kan jag lika gärna äta nöt, är inte speciellt förtjust i gris kött. Visst kan det vara gott med bacon ibland men inte för ofta ;)  
 

 
V 48

Hejsan!
 
Nu är det söndag eftermiddag, och jag har varit ledig idag :) Första advent, redan. Så jag har jul stökat, bytt lite gardiner satt upp stjärnor och stakar och gjort en advents ljusstake. Nu hade det faktiskt fått komma lite snö så man hade fått lite stämning, men 5 cm hade räckt. Men nått efterlängtat kom i veckan SOLEN!! Det var himla underbart att kunna gå ut och suga i sig lite D-vitamin äntligen, så jag och Ruth tog genast en promenad i skogen. Nått mer jag har väntat på kom i torsdags min Iphone 6, har inte hunnit kolla så mycket men jag hoppas på bättre bilder. Den hade inbyggd steg räknare så det ska bli spännande att se hur mycket man går på en dag, men det gäller att man har telefon på sig hela tiden. Men igår två ladugårds pass var över 12 000 steg som motsvarade ca 9 km.
 
I veckan kalvade sista kvigan i våran "babyboom" så nu har vi lugnt och bara 4 kalvningar i December. Som sagt har det kommit mycket kalvar, så när sista kvigan kalvade fick jag improvisera lite och bygga en egen box till den kalven, men det vart ju bra det med. Veterinären kom i veckan och avhornade och kastrerade alla kalvar. Vi var uppe i 14 st, så det tog en stund. Så jag passade på att kastrera min bagge också, som jag tror ska heta Bertil, veterinären fick vara med och bestämma
namn. Så nu har jag min perfekta grupp med får 5 st med två kastrerade baggar, inga mera lamm utan bara till för hobby och träning av Ruth :) Bertil är ju mitt lilla flask lamm som jag fick i sommras så jag ville ha honom kvar.
 
När man kastrerar och avhornar kalvarna så får de först en sederings spruta så att de somnar, sedan läggs bedövning
runt hornen och pungen. Sedan rakar man där hornen är, skär av en horn snutt och sedan bränner man. Hornen har
oftast inte kommit upp så mycket och är mjuka. Kastreringen går till att man nyper av pungen med en speciell tång, klipper av påsen och låter tången sitta kvar en stund så att det inte börjar blöda. När allt är klart får kalvarna en spruta med lite smärtstillande och antiinflammatoriskt som sitter i ca två dagar. Allt går lugnt till och kalvarna sover hela tiden. Efter ett tag piggnar kalvarna till och är pigga när eftermiddags mjölken ska serveras :) Eftersom vi sparar våra tjur kalvar så har vi valt att kastrera dem, då kallas de stutar. Så att de blir lättare att hantera. Jag skulle inte vilja hantera ett gäng med 10-20 tjurar i samma hage/box. Tjurar är ofta lömska varelser och brukar inte bli speciellt trevliga när de blir äldre. Så helt enkelt av säkerhets skäl för oss själva. Lika så med avhorning enklare och säkrare att hantera djur utan horn. Både för oss skötare och deras kompisar. 
 
I torsdags var vi alla in på medlemsmöte på mejeriet, de bjöd på smörgåstårta, riktigt gott. Jag hoppas att alla häri kring gynnar oss lokala bönder och köper Gefleortens produkter.  Det gör såklart jag. Finns inget bättre än Bollnäs fil vanilj till frukost. Lite synd tycker jag att det är att det inte finns några lokala leverantörer av ost och smör, hoppas att det kommer i framtiden! Det är mycket prat om både mjölk och kött nu på sociala medier, inget som vi ska diskutera nu ;)
MEN kött och mjölk är nyttigt, svenska djur har det bra!! Nu ska jag hoppa in i duschen och fixa lite mat innan det blir söndags mys i soffan!