Mars 2017V 9-10
    

Hejsan!

Nu har jag nästan återhämtat mig, tror ni inte jag åkte på magsjuka i helgen? Eller nått liknande. Det är nästan min värsta mardröm. Och  ja hua ligen. Jag tror jag låg på soffan i nästan 10 timmar i sträck. Det var ungefär hundra år sedan sist. Shit vad sliten man blir i kroppen och orken är ju mer än bortblåst. Men nu hoppas jag att det börjar ordna upp sig igen.

 
Vad har jag gjort då? Jag och Lovis har planterat massa fröer. Och vad använder man då? Jo urdruckna mjölkförpackningar så klart!! Vi åt fruktsallad också sparade vi alla kärnor och fröer. Så vi har provar sått de mesta. Tomat (inte i fruktsalladen då;), kiwi, äpple, päron, mango och massa spännande. Det har redan kommit upp lite grönt på tomaterna. Ni ska få en ny bild nästa vecka så ska ni få se. Spännande tycker både jag och Lovis.
 

Ja värsta snö vädret kom ju också. Så två nätter har jag spenderat i våran lilla Wille som skottar snö inne på Högskolan i Gävle.
Skönt att slippa spaden. Den är ju himla smidig den där lilla Willen. Så axeln klarade sig ganska bra när man slapp spaden.
Men tydligen kan man få träningsvärk av att köra maskin också ;) i handleden på högerhanden. Den handen man använder för
att höja/sänka byta vinklar på plogbladet med. Men kul att göra något annat :)  Första natten fick jag med mej pappa som
handskottare, men eftersom det började snöa så sent på natten så hann vi inte klart tills på morgonen. Så vi gick ut på kvällen sen
igen och körde allt och snyggade till. Då var det fler handskottare bland annat Sara. Så typ tre fyra flugor i en smäll. Far och Dotter
tid plus bästa kompis tid på arbetstid, det kan ju inte bli bättre ;)
 

Och äntligen kalvade våran 240 "köttbulle" Stina. Efter att ha gått över några dagar så tittade en söt liten tjurkalv ut. 240 är rund
och go alla dagar om året, så vi brukar kalla henne lilla köttbullen. Förhoppnings vis ärver han hennes gener på att bli rund och go :) Sen ser ni också hur vi matar kossorna med våran lilla gröna Avant. Bästa maskin. När kossorna nästan ätit upp allt som ligger på foderbordet. Då sopas det också kör vi på mer foder med Avanten. Det gör vi två gånger om dagen hos mjölkkorna och en gång om dagen hos alla ungdjur. Mjölkkorna äter ju nu mera mixat  foder som jag skrivit lite om innan. Och det har bara blivit positivt sen vi började mixa foder. Kossorna mjölkar mer, vi har fortfarande någon liter kvar till vårat första mål i mjölkmängd per ko och dygn. Kalvar/Ungdjur 
får också mixat foder så förhoppnings vis kommer även dom att börja växa bättre nu.  
 

I helgen medans snön fortfarande låg kvar, passade jag och Lovis på att ploga våran lilla skogsväg också, så att jag kan gå med hundarna någonstans. Och lite för att Lovis vägrar sova sin middagslur när vi är hemma. Så jag tänkte att hon måste ju somna om vi åker traktor. Och japp, hon somnade på tre minuter ;) Också var jag lite sugen  på att köra nya traktorn. Visst är den snygg? Det luktar till och med fortfarande ny traktor i den. Så man lär väl passa på, för det står inte på så är det vårbruk och massa skitkörning.

Nä nu ska jag ta och kolla lite på tv innan det är läggdags. Denna vecka händer det en rolig sak, som ni kommer få läsa om nästa vecka. :) Förresten vi söker en ny medarbetare inom trädgårdsskötsel/snöröjning. Klicka in på länken om ni vill läsa mer om den tjänsten!
 

http://gronajobb.se/jobb/gavleborgs-lan/tradganlagg-park-gronytor/medarbetare-tradgardsskotsel-snorojning__mida-lantbruk-entreprenadV11 

 

Hejsan!

Det känns nästan som våren är här nu. Ett bakslag med vädret och det tok snöade hela dagen. Men smälte sen framåt eftermiddagen. Vi var upp till Bollnäs en vända förra veckan på LRFs stämma. Grabbarna hade vunnit ett pris som dom fick ta emot där uppe.
 
Vi har provar en ny grej nu. Man sätter en "mojängen" typ ett band på kossans svans. Det är en aktivitets mätare. Som man sätter på svansen ungefär ett dygn innan man tror kossan/kvigan ska kalva. Och sedan skickar den både sms/mail när det är dags för kalv. Och faktiskt den fungerade. Vi har använt den  nu på två kvigor som kalvat. Och den har haft rätt och skickat sms när det varit dags. Och telefonen muar när det är dags. Det är för att vi lättare ska få in kossorna i kalvningsbox i tid. Dels att vi inte ställer dit henne för tidigt, då det är tungt och tidskrävande att ha henne stå i en box. Då vi mockar för hand och med skottkärra.
 
Vi har också skickat ett gäng på slakt. Som vanligt det tråkiga med att jobba med djur. Det är alltid jobbigt att skicka sina kompisar. Samtidigt som man vet att nån gång kommer den tiden för varje individ. Jag hade hjälp av drängen och våran praktikant att sortera ut vilka stutar som skulle få åka. Och nu var tiden inne för min finaste Birk. Han började bli för gammal och skulle inte växa något mer. Det gäller att ha bra vikter på djuren som får åka på slakt. Så när jag ändå hade praktikanten med passade jag på att få henne att knäppa lite bilder. Visst var han väl super fin lilla Birken? En till favorit bland mjölkkorna fick också åka. 275 Dagny, hon som alltid ställde upp på en selfie. Hon var jämt social och var gärna med om det hände något spännande. Men hon hade den där dumma bakterien i sin spene. 

 
I Tisdags hade vi en trevlig middag här hemma.  Jag bjöd på grekiskpytt, brukar jag kalla det. Med potatis, morötter, lök, broccoli, kyckling, fläskfilé och feta ost. Till det har man såklart Gefleortens  vitlöks Creme Fraise :)   Vi var ett helt gäng. Och till och med en gammal gymnasie kompis kom förbi. Lappen kallar vi honom. Dom första åren vi bodde här var han ofta hos oss och hälsade på. Men nu var det ett gäng mer år sedan vi träffades sist. Så det var super kul att han kunde komma. Så nu hoppas vi att det inte dröjer flera år igen innan vi ses.
Nu tror jag inte det har hänt så mycket mer. Nu ska jag ta och kolla på Gåsmamman innan det är dags att sova.


 
V 12-13

Hejsan!

Fy skämmes på mej nu har jag verkligen slarvat med att skriva till er. Känns som det redan är massor att göra, och då har inte vårbruket börjat än. Jaja bättre sent än aldrig ;)

Vad har vi gjort då? Jo massor såklart. Men jag ska försöka förkorta allt. Vi har bestämt att hålla betessläpp i år med Gefleortens. Så den 14 maj kl 10 är ni välkommen till oss på MIDA Lantbruk och kolla när våra kossor springer ut på sommarbete. Kl 11 öppnar vi grinden så damerna kan traska ut på bete. Vi har också fått en del kalvar, och våran gröna lilla mannick vi sätter på svansen på kossan. Har faktiskt fungerat bra! Den skickar sms till oss när det är dags för kalvning.

Fick en fin bild på 270 när hon står och väntar i solen på att få bli mjölkad. 270 är väl inte direkt någon favorit. Men hon är väldigt fin och har super snygg kropp. Dock är hon lite av det nervösare slaget, som hon har ärvt av sin hel galna mamma 204. Ända kossan vi slagit ut pga. lynnet, tack och lov. Vi har väldigt snälla kossor. Men 204 var speciell, och på slutet kunde bara "vi" som jobbade mjölka henne. Kom en ny person eller man råkade göra något i fel ordning då sparkade hon hej vilt.

Och en morgon i veckan tog jag morgon kaffet på Avanten på väg till andra ladugården. Eller egentligen typ 4e koppen kaffe för dagen. Jag är värsta kaffe älskaren. Dricker minst två koppar innan jag ens börjar dagen :) Justia 1 april firade vi 5 år som mjölkbönder, snacka om att tiden går fort. Det firades såklart med tårta. Det har vi gjort sen vi firade 1 året. Mycket har hänt på 5 år. Vi började 4 st med 28 mjölkande kor. Nu är vi ca 10 st 42 mjölkande kor och en himlans massa maskiner/lastbilar.

Nu har vi kört sandupptagning för fulla muggar. Så någon dag har jag varit med in på Högskolan i Gävle och pysslat runt lite. Ogräset börjar växa så det måste rensas och hållas snyggt och fint. Och det står inte på förens vårbruket dras igång för fullt. Och med våren kommer vallningen. Två helger i rad har jag varit iväg och tränat hundarna. Nu sist här gick Tom riktigt fint, så jag hoppas jag kan slipa till även denna diamant.

Också får ni se hur mycket mina små planteringar vuxit. Det börjar bli trångt på byrån. Och jag börjar fundera hur jag ska få plats med allt. Men jag har någon ide på att göra lite odlingar ute i pallkragar. Nä nu vill hundarna gå ut en vända. Vi hörs! Om inte annat kanske vi ses, på torsdag eftermiddag kommer jag stå på Ica i Storvik och bjuda på något smaskigt från Gefleortens. Då kan ni titta förbi och gärna ställa några frågor om kossor, traktorer eller vad som helst :)