(Klicka på bilderna för att se dem större!)
Mars 2013

Vecka 9 & 10

Har haft en hel del att stå i så därför får ni ett stort inlägg om vecka 9 och 10 istället! Hoppas det finns lite att läsa i alla fall. Andra tvilling paret för detta år kom till världen. 1263 fick en kviga och en tjur. Tråkigt när man hoppats på en kviga efter en bra tjur. Men nu blev det en kviga och en tjur, det betyder att kvigan nästan är helt säkert steril. Pojken är den vita kalven, riktigt lik sin far Bismark som nästan är helt vit han med.

1263 blev lite hängig efter kalvningen. Kom inte igång ordentligt , vilket kan vara svårt för vissa kor då att få ett tvillingpar tar på krafterna ordentligt. Vi sondade i henne vatten och energibalans för att försöka få igång henne med lite energi.

9 stycken kor har vi börjat lagt i sin under dessa veckor med. Blir en hel del som ska läggas i sin nu, så antalet mjölkade har minskat. Men om 2 månader är dom tillbaka igen.

Har haft 3 olika grejor inom LRF under dessa 2 veckor. Ett styrelsemöte med LRF Ungdomen Gävleborg , ett styrelsemöte med lokalavdelningen , samt Gävleborgs Regionstämma. Så det har varit en hel del som hänt på LRF fronten. Mycket nytt och mycket som ska ske. Riktigt roligt att kunna sitta med i styrelser och kunna påverka inom den gröna näringen! Bjuder på lite bilder sedan dessa dagar.

296 bestämde sig för att kalva en kväll. Det tog sin lilla tid innan hon la sig ner för att börja krysta. Hon krystade o ingenting hände. Krystade igen o inget hände. Det tog ett bra tag o sen visade det sig att hon hade en svans som stack ut istället för klövar!
Kalven låg i sätesbjudning.

Hämtade tvål o vatten o glidmedel. Tog tag i saken genom att försöka trycka tillbaka kalven för att kunna få bak bakbenen, men lyckades inte. Hon hade för intensiva o täta värkar. Efter att ha försökt så ringde vi veterinären. Visade sig att hon inte skulle vara hos oss på två timmar. Vad ska man göra liksom? Jag fortsatte att försöka , men var helt slut i armar o händer. Oskar var med mig hela tiden. Till slut frågade han om han inte skulle försöka hjälpa till på något vis. 

Han försökte trycka in kalven medan jag försökte lägga benen till rätta. Omöjligt. Oskar gick in själv med ett rep o efter ett tag hade han fått det runt om ena bak benet. Vi hjälptes åt att dra ut den lilla. En liten tjur. Jättefin. Som tyvärr var död. Helt plötsligt kom det ut två till klövar. Tvillingar! Tredje tvilling paret för i år! Drog ur den andra lilla. En kviga. En svag tjej. Vi torkade o gnugga henne torr. Skakade henne. Hon råmade o verkade piggna på sig. Där hade vi fel. Hon dog efter ca 15 min. Jag grät. Var arg. Kunde jag gjort det annorlunda? Så himla tråkigt! Alltid riktigt tråkigt sånt här när man kämpar och kämpar och sliter och sen så gick det inte ändå.

Men 296 är pigg efter tvilling födseln i alla fall. Hon fick i sig extra kalcium eftersom det var en svår kalvning.
 
Vecka 11 
Veckan började med månadens veterinär besök. Avhorningar av kalvar blev det inte så många utav. Vi kikade på 839 som fått en stor svullnad på högra bak låret. Veterinären kände och klämde och trodde att det skulle finnas var inuti. Så han satte in en spruta och drog ur innehållet och som han sa så var det var fyllt. Han gjorde i ordning för att skära upp och dränera ur innehållet. Troligen har hon fått in en liten sticka eller något som sedan blivit inflammerat och visat sig genom denna svullnad. Allt gick riktigt bra. Bedövade henne och satte in dränering som vi sedan skulle sköta ett par, tre dagar och sedan ta bort.

Vi kollade även 1263 som fick tvillingarna. Hon har inte varit helt okej efter kalvningen. Visade sig att hon hade en förstorad livmoder som är vanligt efter tvilling födsel, samt juverinflammation i en spene. Penicillin och smärtstillande fick hon för att kunna bli bättre. Kollade även in 717 som jag trodde kastat sitt foster. Han gick in med ultraljud och det såg ut som hon var dräktig men kunde inte tydligt se något levande foster. Vi skulle kika på henne vid dräktighetsundersökningarna under nästa vecka.

Vissa dagar krånglar mer än andra. Under Tisdags morgonen kom vi ner till ladugården och upptäckte att skrapan i skrapgången emot foderbordet gått av. Var bara att flytta skrapan ifrån innersta skrapgången för att få bort skiten som låg i skrapgången där inte skrapan fungerade. Viktigast var ju att få den gången skrapan eftersom det är där korna kommer ut efter mjölkningen och spenderar den mesta tiden vid foderbordet. 

Vi har i stort sett alltid med oss hundarna i ladugården och det är många som frågar om dom inte blir skitiga. Tänkte att ni ska få ett par bilder här så kan ni se hur skitig Jokk kan bli. Ändå är inte detta det värsta som han sett ut… Bjuder även på en bild på Zeb som är lite renare och slappnar av efter en sovmorgon! 

Helgen denna vecka var jag ledig så kan tyvärr inte uppdatera er om något särskilt då.
 
Vecka 12
Måndagen började med att veterinären kom ut och tog blodprover på vissa kalvar för att se om dom fått i sig tillräckligt med antikroppar genom råmjölks giva de får första 3-4 dagarna i sitt liv. Dom har haft problem med diarré och blivit dåliga vissa utav dom. Så nu vill vi ha ordning på det här och bestämde att vi skulle ta prover och se om dom har tillräckligt med antikroppar eller om det är något virus som spökar. Man måste börja ifrån någon ände… 
 
Senare på dagen blev det dräktighetsundersökningar! 15 av 17 var dräktiga vilket är otroligt bra resultat. Och vet ni vad? 717 som jag trodde kastat var dräktig och hade inte bara en i sig, utan två små kalvar!!!! Man såg på ultraljudet två små krabater där inne som sprattlade runt. Häftig upplevelse och allt är fångat på video med! 

Hygien bland mjölkanläggningen är viktig! Att veta hur och när det ska sköljas med vilket diskmedel och temperaturer. Vad man ska tänka på och när det ska servas. Jag och mamma gick en informationskurs i detta under tisdagen och begav oss hemåt på eftermiddagen för att mjölka. 

Blev ett veterinärbesök ett par dagar efter 1014 kalvat. Hon hade åkt på juverinflammation i höger fram. Veterinären satt in penicillin och smärtstillande. Visade sig att det var ecoli som enligt min egen erfarenhet är en svår bakterie. Det är svårt att få ordning på dessa kor som åker på detta. Vi får se hur det blir med henne. Blir hon inte bättre får hon somna in. Helgen har gått snabbt. Har sammanlagt lagt 14 stycken kor i sin. Så det har minskat ner betydligt i lösdriften med ko antalet. Går mycket snabbare att mjölka nu. Har inte så mycket mera att skriva om förutom att det har kommit en hel del snö ännu en gång. Förhoppningsvis den sista för denna vår. Det har även körts ut en hel del skit på åkrarna eftersom det blivit nästan fullt i brunnen på gården.
 
Vecka 13
Sista veckan i mars månad. Känns inte som om våren riktigt kommit till skott än. Snön täcker alltför mycket ute på åkrarna… 

En ”normal” vecka för min del. Inte något särskilt dom hänt egentligen ärligt talat. Tog en förmiddag och skurade rent och snyggade till väggarna runtom mjölkgropen lite extra. Blev riktigt fint !

Annars har det flutit på för fullt med kalvar, kor, semineringar och allmän skötsel. 

En del av helgen spenderade jag i Stockholm med pojkvännen och två av hans bästa vänner. Riktigt skönt att komma ifrån allt ett tag, men insåg snabbt att det inte var något för mig.

Söndag kvällen var det provmjölkning på schemat!