(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Mars 2012

V 10

Denna vecka fick vi hem 13 stycken nya betäckta kvigor som ska kalva här framöver. Både av rasen Holstein och SRB. Dom här kvigorna är vana vid att stå i uppbunden ladugård och därför när dom klev av transporten sprang dom upp på liggbåsen på en gång. Det kommer nog ta ett tag innan dom vänjer sig för det är ovant för dom att kunna gå runt. Vi köpte in dessa kvigor eftersom vi behöver flera kor om vi ska komma upp i 150 mjölkande till sommaren sen byter man ut korna vart eftersom tiden går. 

Tänkte bjuda på lite bilder ifrån när dom här skönheterna kom hem. 

För att få våra kor dräktiga så inseminerar vi dom själv. Jag, Lollo och Pappa har behörigheten till det i våran mjölkproduktion. 

När man ska seminera en ko kollar man upp vilken tjur som ska användas på henne. När man bestämt vilken tjur som ska användas plockar man upp sperma dosen ur kvävekärlet. Sperman förvaras i ett litet plaststrå där det står vilken tjur det är ifrån och en massa nummer som man ska anteckna ner och journalföra. I en dos sperma är det ca 16 miljoner spermier. Det låter som jätte mycket och att det är lätt att få en ko dräktig men så är inte fallet. Ibland är det riktigt svårt att få en ko dräktig.

När man tagit upp dosen lägger man den i vatten som är 30-35 grader varmt och tinar den i 12-15 sekunder. Därefter tar man upp dosen för att torka den torr och skriva ner nummer som står på den. Man sätter senare dosen i en pistolett, klipper av toppen på dosen och trär sen en skyddshylsa över så att dosen sitter på plats.

För att seminera kon för man in pistoletten i vaginan och ena min hand i ändtarmen. Med hjälp av handen som är i ändtarmen kan jag känna var någonstans pistoletten är och när jag är på rätt plats trycker jag av så att sperman far iväg. Det är så här en seminering går till. Varannan månad kommer kvävebilen och fyller på vårat kvävekärl med kväve samt levererar nya doser av sperma.
 
V 11

Ingen dag är sig den andra lik, likaså veckorna. Denna vecka som gått har det varit mycket krångel och tråkiga grejor som hänt tyvärr. Sen att jag har åkt på förkylning och feber gör inte saken bättre. I torsdags morgon kom en fin liten kvigkalv till världen, dock var hon väldigt svag och hade ingen ork riktigt ordentligt. Har dom inte orken så orkar dom inte dricka själv heller så därför hjälpte vi henne genom att sonda i henne råmjölk. 

Som jag skrev tidigare här på bloggen är råmjölken det som är det viktigaste kalven ska få i sig för att kunna bygga upp ett ordentligt immunsystem. På bilden här nedan ser ni hur en sond ser ut. Det rymmer två liter i flaskan och sen för man ner slangen genom matstrupen till magen på kalven. 

Fast vi sondade och pysslade om henne extra mycket dog hon under natten. Det är riktigt tråkigt sådana här gånger. Man känner sig så hjälplös när man inte mer kunde göra.

På fredags kvällen låg det en högdräktig kviga i liggbåset precis som vanligt, pigg i blicken och kikade efter en när man gick förbi för att strö i de övriga liggbåsen. Efter ett tag låg hon med ena fram benet över sidobågen som delar av liggbåsen och där efter båda fram benen. Det var något som inte stämde. Hon kröp under sidobågen med våran hjälp och när hon kom därifrån såg vi att hon inte kunde stå på bakbenen. Troligen hade hon fläkt sig. Dvs. att bakbenen har gått rätt ut åt vardera håll och muskulaturen har tagit stryk. 

Veterinären fick komma ut och ge henne smärtstillande och visa vad och hur vi skulle göra. Vi band ihop hennes bakben så att hon kunde gå som vanligt om hon skulle få för sig att stå upp, men endå så att hon inte kunde fläka sig ytligare. Vi fick upp henne på ett liggbås med massor av halm, dock var vi 6 personer som fick hjälpa till. En ko väger inte lite inte. Sen ska hon vändas ofta så att hon inte ligger på samma sida för länge eftersom det kan bli tryck och kross skador på muskulaturen. Det tråkiga med sådana här skador är att det inte är säkert att dom repar sig och måste avlivas. 

Under lördagen kom veterinären ut för att ta blodprov. Genom blodprovet kan det mätas om muskulaturen har fått mycket eller lite skador. Nu under söndagen fick vi svaret att hon hade något enormt högt värde och hon kommer aldrig kunna repa sig ifrån denna skada igen. 

Under måndagen kommer veterinären ut för att avliva henne och för att göra ett kejsarsnitt på en gång eftersom hon inte har långt kvar innan hon ska kalva. Förhoppningsvis klarar kalven sig, men det känns tungt när sådant här händer. 

Det hela gjorde det inte bättre när våran kära första kalvare 999 skulle kalva under lördagen och hade det riktigt svårt. Både Jag och syster fick hjälpa till att dra ut kalven för att hon inte klarade det själv. Det blev en fin tjurkalv som fått namnet Gert. 

Eftersom det varit en hektisk vecka med mycket svårigheter har inte det hunnits tagit bilder som jag skulle velat göra. Ska förbättra mig nu till veckan. 
 
V 12

Denna vecka åker mamma och pappa på semester i Holland på onsdag. Under måndagen var det kejsarsnittet som stod i fokus. Allt gick bra, men nog var det tråkigt och ledsamt att vi var tvungna att avliva 991. Ut kom en fin välutvecklad kvigkalv som fick namnet Glimra. 

Under tisdagen var jag och pappa lediga ifrån ladugården på morgonen och begav oss till Bollnäs på LRF:s regionstämma. LRF är organisationen Lantbrukarnas Riksförbund. Jag sitter med i LRF ungdomen gävleborgs styrelse som ledamot och pappa är ordförande i byns LRF avdelning.

På kvällen skötte jag och pappa kvällspasset bland korna som gick bra. När pappa åkte ner senare under kvällen för att kika till korna och de kvigor som ska kalva för första gången upptäckte han att det var en första kalvare som var på gång att kalva. Kruxet var dock att svansen på kalven var det som tittade ut, inte klövarna som det ska vara. Vi ringde veterinär som hjälpte till att få ut kalven och kalven kom faktiskt bakvägen, alltså inte med klövarna först. Det var en liten rackare som kom ut och eftersom hon haft svårt att få ut honom så gick veterinären in för att känna så allt låg rätt till. Men innuti låg en till kalv som vi fick hjälpa till att dra ut. Det blev alltså tvillingar. En kviga och en tjur som fick namnen Harry och Doris. Jättefina!

Under onsdagen åkte Pappa och Mamma iväg på semester till Holland så det var bara jag, syster och farbror som var hemma. Även om vi bara är tre så har det gått riktigt bra. Skönt för mamma och pappa som får lite semester. Under helgen kom det en till kalv till världen, en tjur som fått namnet Rafael. En riktigt fin och stor kalv! Vacker med dessutom! Var dock en svår kalvning där vi var tre personer för att hjälpa till med att dra ut honom. 

En tråkigt händelse har vi varit med om under helgen också. Tvillingkalven Doris somnade in under lördagen. Hon var lite svagare än hennes bror och kunde inte dricka riktigt så vi fick sonda henne en hel del. Tyvärr räckte det inte till. Det brukar bli komplikationer med tvillingar och dom brukar vara svagare än de kalvar som föds ensamma. På bilden nedan ser ni Harry.

Nu går vi in i vecka 13 och snart en ny månad. Det står inte på förrän vårbruket drar igång för detta år. Denna vecka har vi provmjölkning, veterinärbesök och dräktighetsundersökningar inplanerade. Ni ska få en stor uppdatering om dessa grejor senare till veckan!
 
Vecka 13

Det känns verkligen att vi ställt om klockorna emot ljusare tider! När mjölkningen på kvällen är slut vid 18.00 är det fortfarande ljust ute. Så himla skönt! Det står inte på förrän vi kan släppa ut korna på årets bete! Längtar till tusen!

Under måndagen hade vi besök utav en person ifrån Växa Sverige som hjälper oss en gång i månaden att kolla dräktigheter på kor som seminerats. Denna gång var det bara ett litet gäng som skulle undersökas, nämligen 5 stycken. 3 kor konstaterades vara dräktiga, en osäker som dock verkade vara dräktig och en som inte var dräktig. Så det var riktigt bra resultat denna gång.

Under tisdagen kom mamma och pappa hem igen i från en skön vistelse i Holland. Så nu är vi några flera i ladugården och kan dela upp sysslorna lite mera. Alltid skönt att vara flera och man hinner med så mycket mera.

Onsdagen bjöds på besök utav vår veterinär som kommer ut en gång i månaden. Under besöket avhornar han kalvar och kollar kor som inte mår helt okej. Denna gång blev det 18 kalvar som skulle avhornas och 5 kor att kika på. Vi fick tyvärr avliva en första kalvare med som fått ett nervfel och hade blivit som förlamad i bakbenen. Riktigt tråkigt. Fick även en genomgång om hur man ger vaccin för ringorm så att vi kan börja vaccinera här framöver.

Vi fick vi även 3 stycken kalvar. Det blev 2 tjurar och 1 kviga som kom till världen. 
På onsdag kvällen och torsdag morgon var det dags för månadens provmjölkning som gick bra faktiskt. Det är alltid spännande och se var varje enskild ko mjölkar och hur hon ligger till i alla värden. Dock är det mycket att hålla reda på så på kvällen efter allt är man skapligt trött i huvudet.

Hela fredagen var det full fart. Klövverkaren kom på besök och verkade ca 20 stycken. Dräktiga kvigor plus någon som var halt. Det tar sin tid att fösa korna och verka dom.
Lördagen fick vi 4 stycken kalvar!!! 2 kvigor och 2 tjurar. Väldigt mycket denna dag med lär jag säga. Men ibland är det sådana dagar.

Tänkte bjuda på lite bilder med!