Maj  2015


V 18
Hejsan!

Nu är maj månad här, underbart!

Veckan har sprungit iväg som vanligt. Sista april firade jag och Lovis hemma hos min kompis Sara som bjöd på grillat och efterrätt, super gott. Micke satt i traktorn och sådde för fullt. På första bilden ser ni traktorn och såmaskinen, jag hjälpte Micke fylla på såmaskinen och när jag vänder mig om säger det "braak" så hade en säck med 700kg ärtor gått sönder så vi fick stå och skotta ärtor. Är man bonde så behöver man inte betala för att gå på gym ;)

Första maj bjöd på kyla, blåst och vallhundstävling. Roligt att se duktiga hundar det var en IK2 tävling vilket är en ganska svår klass på tävling. Banan var svår och fåren var inte alltid så sammarbets villiga. Men då är det kul att kolla för då gäller det för hundarna att ha tålamod och lugn. Vi hann inte se alla tävlande kossorna ville ju ha mat och omvårdnad. Min kompis Veronica var med så efter ladugården åkte vi hem iskalla efter att ha varit ute hela dagen lagade mat och snacka skit hela kvällen. I lördags hann vi åka ännu en sväng på tävling och kolla. Banan var omgjord och fåren var lite mer med på noterna denna dag. Kul och inspirerande att kolla på vallning. Vi hann bara kolla en snabbis innan det var dags att sköta kossorna.
Denna eftermiddag var jag ensam i ladugården, Lovis var hos mormor, så är det så himla mysigt att tex klia 267 lite extra länge eller skölja lite extra rent nere vid roboten. Gillar sådana dagar!!

Kossorna har brunstat på nu, så vi hoppas att dem tar sig nu då några är seminerade några gånger. På fjärde bilden ser ni hur tjurarna förvaras i strån som ligger i ett kärl med kväve. Väldigt lättskötta tjurar som inte behöver mat ;) Sedan tinar man upp stråt i ca 33 grader varmt vatten innan man seminerar kossan. På bilden längst ner ser ni hur två brunstiga kor kan se ut. Dem rider på varandra under brunst också ska man då klura ur i vilken tidpunkt det är bäst att seminera. Det är klurigt för det är ju också individuellt för kossorna, som tex den svarta kossan på bilden 551 hade väldigt knepiga brunster förra laktationen. Ja nog pratat om brunster det är en hel vetenskap och man lär sig något nytt varje dag :) Nu ska jag ta och byta om och åka till Sandviken för att besikta bilen och handla. Måste börja baka lite bullar till vårat betes släpp i helgen.
Och på lördag missar ni väl inte Gefleortens betessläpp ute hos Ingemar i Storvik sen på söndag släpper vi ut våra damer! Ska bli så härligt.V 19

Hej god morgon måndag!

En intensiv vecka har gått. Och vi hann klart med allt innan betessläppet! Vi har krånglat lite med en ko som fått kalvningsförlamning, det innebär att kossan lägger sig och blir liggandes och behöver få kalk intravenöst av veterinären. Och för att krångla till det lite extra la hon sig i roboten. Så vi fick skruva bort inredning och 5 personer för att dra ut henne. Men tillslut fick vi ut henne och kunde ringa veterinären. Morgonen efter stod hon upp på benen och var hyffsat pigg, men sen på eftermiddagen lade hon sig ner igen. Men peppar peppar nu har hon mått bra i några dagar hon får fortfarande bo i box för säkerhets skull. Vi håller tummarna för henne!

Lite vallhundträning har vi också hunnit med, jag var lite stressad och det vart för svårt för Ruth vi hade försökt delat av flocken och skulle träna hämt, men Ruth ville ha med alla får så hon hämtade båda flockarna. Men men det är bara på´t igen!! I lördags var det dags för det årliga betessläppet ute hos Ingemar i Storvik. Jag, Sara och Lovis stod och sålde fika. En hel drös med folk kom det, och vi sålde slut på bullarna ganska på en gång. Hörde aldrig någon siffra om hur mycket folk det var, men alla gånger var det runt 1500 pers. Direkt efter det var det våra kossor som gällde, alla vanliga sysslor och lite extra städning.

Söndag var det dags för våra fantastiska damer att komma ut. Klev upp tidigt åkte och lämnade Lovis hos mormor och morfar för att åka ner till ladugården och skynda klart med allt. Fixa med kaffe och fika bröd, jag har bakat nästan varje kväll i en vecka men mina kanelbullar slog allt dom vart riktigt goda, har aldrig ätit godare bullar :) Trots dåligt väder så kom det ett helt gäng med folk och kollade, kul! Micke och Johan var det som i år fick äran att öppna grinden. Våran stora 221 var först ut i år!
Kossorna vart glada trots regn och små kyligt i luften. När allt folk hade åkt var det dags att börja med eftermiddags sysslorna. Kalvarna var helt slut efter att alla människor stått och klappat och gosa med dem :) Jag och Anna traskade ut i hagen och skulle hämta de kor som vi vet inte går själv i roboten, men då tyckte hela gänget att det var nog och följde med in i ladugården och åt lite ensilage och la sig och vila.

På kvällen åkte vi in till Sandviken till Mickes syster Anna som har fyllt år, där blev vi bjudna på god mat!
Så en bra helg, Lovis har sovit sig igenom två betessläpp och vi är nöjda att allt gått bra!V 20

Hej!

Första betes veckan avklarad :) Riktigt tråkigt väder har det varit hela veckan blåsigt och kallt med några ljusglimtar. Tappade bort drängen en dag i veckan, hittade honom ute bland kossorna ;) Nä skämt åtsido, vi skulle gå ut och ta in damerna som inte ville gå in själv till roboten. Betes säsong och robot kan variera varje dag hur mycket vi får att göra vissa dagar går kossorna in och mjölkar sig som dem ska och vissa dagar är det bara några få som har varit in under dagen/natten och mjölkat.

Vi har hunnit med att börja tvätta ladugården, det blir så fint när man tvättar. Tänk vad mycket lort det hinner samlas under vintern. Ser ni vem det är på tredje bilden?? Det är Birk älskade fina lilla Birk han har fått sån himla häftig färg, och vad jag saknar min Ronja!! Usch tänk att en ko kan sätta sådana spår. Ronja hade älskat att få komma ut på bete hon som var så aktiv. Birk är alltså Ronjas kalv. Snart, närmare bestämt 15 juni fyller Birk ett år. Birk går hemma hos mej på bete nu med ett gäng kompisar, skönt att få ut små djuren också. Ruth blev också nöjd att få hem lite mer djur. Förhoppnings vis kan vi komma igång med lite nöt vallning nu. Synd att dygnet har begränsat med tid så man hinner inte allt man vill
på en dag!

Jag har fått ett par nya jobbarkompisar, ett par hörselskydd som man kan prata i telefon i och lyssna på musik! Toppen bra. Så nu har jag blivit modern och skaffat Spotify vilken smart grej. Jag har alltid varit för snål för det, men satt och krånglade i flera timmar med att försöka få musik från min Ipod till min telefon men jag blir tokig datorn hittar inte min Iphone så jag skaffade spotify i stället, enkelt!

Jag har hunnit börjat rensa lite ogräs i trädgården, men fy vad det är tråkigt. Blommor ska bo i krukor helt enkelt ;) men det blir ju fint sen när dem blommar såklart. Har min stora hallonhäck kvar, den är inte kul. Dem är så stickiga och det ser ut som man slagits med ett gäng kattor innan man är klar. Men så goda hallon man får. Och snart är det dags för årets första rabarber paj. Jag tror mina rabarber växer med en decimeter per dygn minst ;)

Nu vaknar Lovis från sin förmiddags vila så nu ska vi ta och klä på oss och gå ut och kolla så att vi har alla djur kvar i hagen!


v21

Hej!

Äntligen verkar vi ha fått lite fint väder dock lite för mycket regn, lite värme nu och gräset kommer  växa som bara den!

Jag hoppas att ni kollade på uppdrag granskning i veckan, om inte kolla på Svt play. Riktigt bra program om mjölkkrisen!
Sorgligt minst sagt. På tio år har mer än hälften av Sveriges mjölkproducenter försvunnit. I December 2014 fanns det runt 4300 mjölkproducenter för 30 år sedan fanns det 37 000! Ni hör ju själva, om folk inte får upp ögonen inom en ganska snart framtid så kommer det inte finnas bönder kvar. Sorgligt och sant!

Inte ens vanliga hederliga Bregott innehåller svensk mjölk, endast deras Ekologiska Bregott. I veckan var jag in på Ica och läste etiketter, dem är svårtolkade och borde märkas upp bättre vad som är svenskt och inte. Det enklaste hade varit att göra allt själv. Nån gång ska jag ta och prova, men jag måste hitta på en separator (tror jag det heter) som separerar grädden från mjölken. Skulle vara kul! Av grädde kan man ganska enkelt göra eget smör :) Jag får ut på någon loppis och se om jag hittar någon!

Ja vad har hänt i veckan då. Ruth har varit jätte duktig och hjälpt till att ta in kossorna från betet så snart börjar nog kossorna förstå att det är bäst att gå in när hunden kommer. Många utav dem är ju mest nyfiken på vem Ruth är som kommer och springer i deras hage liksom? I helgen har jag fått hjälp av pappa att fixa till mitt fårstängsel och få till riktigt med ström på tråden så att dem inte rymmer och förhoppningsvis håller andra djur utanför deras hage. Vi har ju både varg, lo och björn springer här. Och jag skulle bli riktigt arg/ledsen om mina får skulle bli deras kvällsmat! Så nu är fåren ute på bete, skönt! Äntligen lite större ytor att träna vallning på! Som tack för hjälpen bjöd jag på mat, sjömansbiff och rabarber paj!

Alltså hur fin är inte Birk? Stor risk för att han får ta över Ronjas plats nu på alla bilder! Visste ni förresten att Jersey har svart/blåa tungor? Idag hann jag med att ta en liten ridtur på kvällskvisten, så mysigt att filosofera med min kompis ute i skogen. När jag kom tillbaka hade Lovis vaknat! ( Hon var kvar i stallet med mormor) Så då fick hon en presentation av alla hästarna. Och tog en lite diskussion med Vargen :) Nä nu ska jag ta och börja göra kväller här hemma!V 22

Hej och välkommen Juni!!

Tänk att det redan är Juni märks inte på vädret, känns som det har regnat konstant i typ 4 dagar. Hoppas värmen kommer snart, gräset måste ha lite värme för att växa riktigt. Tiden går så fort om två dagar blir Lovis hela 5 månader, samtidigt känns det som hon alltid har varit med oss :)

Veckan har varit ganska lugn, i Torsdags var jag och Anna upp till Regnsjö på Lely träff. Ett gäng med bönder som har Lely robotar samlades och fick lite information av VDn med personal. Det var trevligt att komma ifrån en dag och träffa lite folk. Sen har de en himla fin ladugård där vi var. Endast röda kor med två robotar och ett helt fantastiskt kalvstall. Vi var där i höstas också på studiebesök. Så på våran önskelista nu står en ny ladugård och ett nytt kalvstall ;) vi får väl se vad våra grabbar tycker om det. Vi har lyckas tvätta hela lösdriften med högtryckstvätten så nu är det bara taket kvar, blir så ljust och fint när man tvättar, så då hinner vi tvätta av en gång till innan vi tar in damerna inför vintern.

Och äntligen kalvade våran fina kviga som vi har väntat på riktigt länge, en stor och rejäl tjur kalv vart det. Riktigt fin och mysig kviga, hennes mamma 224 är lite av en favorit ko så hoppas hon blir lika duktig som mamma ko. Dock så kom hon på att man kunde pressa sig ut genom roboten. Då har vi sågat till en bräda som vi sätter för så grinden inte går att öppna. Då brukar dem förstå på 2-3 mjölkningar att dem inte får upp grinden längre så det är lika bra att bli färdig mjölkad och äta lite kraftfoder.

Både lördag och söndag så har regnet öst ner, vissa damer är smart och går in istället men som ni ser på bilden är inte alla lika smart. Här står ett gäng precis utanför dörren in. Men så fort jag kom och sa åt dem att de faktiskt kan gå in så gick dem in. Åkte upp och skulle kolla till fåren, hittar dem inte. Hade bara vanliga tränings skor på mig så genomblöt om fötterna hittar jag dem tillslut ihop tryckta under en gran. Tur att dem är smart nog att ta skydd från regnet! I Lördags åkte jag in en vända med mamma till Valbo, köpte två hyllor till köket. Vart himla bra men jag har inte riktigt kommit på vad jag ska ha på dem, kommer antagligen gå och flytta runt grejorna 100 gånger innan jag blir nöjd :)

Nu ska jag ta en till kopp med kaffe och sätta mig i soffan och hoppas att det slutar regna :)