(Klicka på bilderna för att se dem större!)

 

Maj 2012

V 18

Oj så fort veckorna går! Alla dagar bara svischhhar förbi! Man planerar så mycket men hinner inte med så mycket som man velat. Men jag gillar att ha fullt upp, även om det känns att det kan bli alldeles för mycket ibland.

Denna vecka har det varit dräktighetsundersökningar. 16 styckenko undersöktes sammanlagt. 14 kor och 2 kvigor. Slutade det hela med att vi har 12 stycken dräktiga och 4 som inte var dräktiga. Riktigt fint resultat!

Det roliga är att de två korna som tagit sig med x-vik har jag seminerat! Mina första kor som tagit sig på x-vik! Hur roligt som helst ju! Känns riktigt bra!

Det har gjutits grund till det nya mjölkrummet! Det kommer bli bra det där när allt är klart! Vi kommer att bygga för omklädningsrum, toalett, dusch och fikarum på en gång.

Under veckan vaccinerades korna med igen. När man vaccinerar emot ringorm ska dom ha två doser med 10-14 dagars mellanrum. Det tog sin lilla tid att vaccinera, är ju en del kor. Men nu är det gjort så nu behöver man inte oroa sig för att dom ska få ringorm. 

Under helgen hämtade vi hem våran framtida vallhund. En Border Collie vid namn Västerängs Jokk. Jättefin hanhund med föräldrar som både gått på nötkreatur och får, samt har fina meriter i bagaget. Får hoppas Jokk ärver dessa. Han och Zeb går riktigt fint ihop!
 
Vecka 19

Tänk om det skulle vara typ 5 timmar extra på dygnet, vad mycket mera man skulle hinna med. Nu är det verkligen en hektisk period! Veterinärbesök under veckan för att gå igenom lite grejor inom mjölkhälso paketet. Lite saker vi kan förbättra för att nå våra närmaste mål inom mjölkproduktionen. Kikade även på lite kor efter detta. 

Det var 4 kor med fula flytningar som vi kikade på. Lite dinalytic till dessa så att all "skit" åker ur ifrån livmodern. Dinalytic är ett hormon som gör att livmodern får sammandragningar och skjuter ifrån sig gammal "skit" som ligger kvar efter kalvning.

När han kände på 1005 så kändes det som att de var något i den högra äggstocken. Hämtade ultraljudet och det visade sig vara en tumör. 5x10 cm stor. Han skulle ta reda på om det är något att seminera när det är dags för det eller om man bara ska låta henne gå till den dagen hon sinar ur. Men eftersom hon tog sig när hon gick med tjur och inte verkar har några problem så får vi hoppas att hon kan få några flera kalvar.

Vi kikade även på 679 som kalvat nyligen. Hon var pigg efter kalvningen och skötte kalven utmärkt. Kvällen efter verkade hon vara hängig samt åt och drack dåligt. Har fått sonda henne i flera dagar med vatten och energibalans med hopp på att hon ska bli piggare. Vår veterinären kunde inte hitta något fel som gjort att hon blivit så här. Dock börjar hon komma på bättringsvägen nu.

Vi har även tagit 12 prover på kor som haft högt celltal vid senaste provmjölkningen. Denna gång slapp jag skit över ansikte och hals iallfall. Haha!!! Man lär sig av sina misstag! Väntar nervöst på provsvaren som kommer under nästa vecka! 

Kikat på lite på kor som varit ömma och halta med. Gick fint att få upp dom i verkstolen. 

Våran fina 1231 kalvade i veckan. En kvigkalv som fått namnet Pamela! Har fått hem en ny traktor. Märket heter New Holland. Jättefin blå traktor! Allt funkar bra mellan Zeb och jokk även om det var lite spänt mellan dom i början. Nu leker dom för fullt och kommer överens bra!
 
Vecka 20 & 21

Då var det ett tag sedan jag skrev ett inlägg här och tänkte att ni ska få massor utav bilder och lite att läsa om vad som händer på gården, både roliga och mindre roliga grejor. Eftersom jorden brukas för fullt nu så är det högt tempo hela tiden. 

Farbror brukar jorden och kör ut foder åt korna. Pappa, mamma, jag och syster sköter det i ladugården. Pappa åker ut i jämna mellanrum för att bruka jorden han med. 

Förutom detta håller vi på med det nya mjölkrummet och vi är på god väg, men det tar sin tid. Korna är äntligen ute på årets bete och blev riktigt glada över att få komma ut. Så himla fint att se dom trippa runt ute på betet, göra glädjeskutt och nöjt äta det fräscha gröna gräset.

Fast innan vi kunde släppa ut dom skulle hela hagen gås igenom för att se om det var något som gått sönder som vi skulle fixa. Var någon tråd som hängde och den hade gått av på ett ställe. Plus en stolpe som var tvungen att slås ner. Bara lite småfix med andra ord. 

Så klart var Zeb med och hjälpte till på ett hörn. Helt lycklig över att få springa snabbt över åkern som ni ser på bilden nedan.

Det stora projektet inför släppet var att göra i ordning en uppsamlingsfålla. I den fållan samlas alla kor inför mjölkningen så det blir lättare att fösa upp dom till lösdriften och mjölkgropen.

De första dagarna var det svårt att få in dom ifrån betet, dom förstod inte riktigt vad dom skulle göra. Men efter några dagar börjar de förstå och det går snabbre för varje gång de ska in.

Dräktighetsundersökningar har hunnits med. 13 att undersöka varav 10 stycken var dräktiga! Hur roligt som helst! Nedan ser ni på pappret vilken nr kon har som är dräktig/ej dräktig och vilken tjur som använts. 

Har haft veterinärbesök med. Avhorningar av kalvar och kika på någon ko som inte är helt okej. Fick tyvärr avliva en kalv med. En liten tjur som brutit benet på något sätt. Så jag grät. Jag hatar verkligen när sånt här händer. Det värsta som finns inom detta yrke/livsstil. 

På bilden nedan ser ni 750 Dixie som fick en jättefin kvigkalv förra veckan. Kalven har fått namnet Foxy!

Visst är hon fint tecknad den här kalven som finns på bilden under Dixie?

Är själv helt förälskad i henne! Den första kon jag seminerade i höstas beräknas kalva den 16 juni. Det är inte långt kvar och spännande som tusan! Jag längtar som bara den! Hoppas på en kvigkalv efter våran fina 865.