(Klicka på bilderna för att se dem större!)
Maj 2011

Söndag 1 maj

Efter gödselbrunnen blev omrörd, kunde vi köra ut gödseln på åkrarna. Det gjorde Thord Eriksson med sitt fina myllnings aggregrat. Eftersom vallarna hade kommit igång så fort förra veckan, så tyckte Freerk att det var bättre att mylla ner och på det sättet få renare ensilage till första skörden. 
 
Måndag 2 maj 

Mina föräldrar kom idag med bilen! Resan från Holland tar två dagar och de kom hit vid 15.30 tiden. Eftersom det var min mammas födelsedag gjorde jag en rabarberpaj. Mums!! Det var för första gången i år och rabarer skörden var inte så stor, men jättegott!!!!!! Hedda är i den åldern att hon är jättemammig men som tur får min mamma också mata henne och hon gråter inte längre när jag lämna rummet. Det känns väldigt skönt för mig att någon annan kan ta hand om henne ibland. 
 
Lördag 7 maj

Idag var det dags för Bijke att få liten extra uppmärksamhet så jag gick på nötkurs med honom.Vädret var fantastiskt! Solen sken, naturen såg väldigt fin ut och träningen var jättebra. Både jag och Bijke tyckte att det var jobbigt i början men Bijke blev lite lungnare efter ett tag. Efter varje tur belönade han sig själv med att bada i diken. Han är verkligen inte klok när han badar men han älskar det! Korna var väldigt snälla så jag hoppas att det kommer att fungera lika bra hemma med några kvigor. Både Bijke och jag har lärt oss mycket idag! Och jag tror att vi var lika trötta...... 
 
Söndag 8 maj 

Nya koplatserna är nästan färdiga. En del grindar behöver målas liten men efter det får korna komma och se vad de tycker! Och idag har ladugårdssvalorna kommit igen!! Nu händer det mycket på gården. Både katten och Bijke är glada....Bijke vallar dem gärna och katten..............äter dem gärna..... 
 
Måndag 9 maj 

Eftersom Freerk har så mycket att göra på dagen, kan jag hjälpa till lite (min mamma och Hedda har blivit jättenära och för mig känns det som jag är ledigt nu). Och ikväll gjorde vi en ny rabatt vid huset. Det går så lätt med alla maskiner vi har och jorden som vi kan hämta från en liten hög. Så efter några timmar var det klart! Nu har jag planterat några rosor som tidigare stod under en björk. Men björken tog alldeles för mycket vatten, så rosorna behövde extra mycket vatten. Nu hoppas jag att de kommer att överleva och att de sköter sig själv lite mer.
 
Tisdag 10 maj

Freerk och jag släppte ut korna till nya delen av ladugården. De var jättenyfikna när vi öppnade grinden. Och efter ett tag vågade de första korna titta. Delen där vi byggde 11 nya boxar är gamla samlingsfållan så alla gamla kor känner igen den delen. Men nu såg allt lite annorlunda ut. 

Efter den första nyfikna kon kom ännu fler nyfikna kor och efter dem kom ännu fler kor.. och till slut stod de där ungefär 40 stycken. Efter mjölkningen blev det lungare och de förstod att inget annat roligt skulle komma att hända där. Men jag tyckte att det var jätteroligt att se hur glada de blir när det händer något. Man kan bara tänka sig hur det blir på söndag när de får vara ute igen!! Det blir en riktig stor fest!! 
 
Onsdag 11 maj 

Idag är det väldigt varmt tycker jag. Jag sov inte så bra i natt och de senaste dagarna har jag lagt mig alldeles för sent. Man vill göra så mycket när vädret är så fint och nu jag har barnvakt till Hedda känns det som jag måste göra så mycket som möjligt. Men nu har energin försvunnit lite så jag hoppas att det blir lite mer sömn i natt. Trots att jag är trött blir gården renare och renare. Malin har tvättat hela mjölkgropen med högtryckstvätten och det ser väldigt fint och fräscht ut. Woow! Tack Malin!!!!!

Väderprognosen ser inte så bra ut för söndag. Hoppas att regnet kommer innan (vi behöver regn faktiskt) och att solen kommer tillbaka på söndag! Naturen blir grönare och grönare. Varje gång min mamma kommer tillbaka från att ha promenerat med Hedda berättar hon vad hon har sett. Liljekonvaljerna kommer nästan, både jag och min mamma älskar deras doft! 
 
Fredag 13 maj

Det är verkligen skönt att min mamma är här nu. Hedda är lika glad i henne som jag. Min mamma lagar mat varje dag och tar hand om Hedda om det behövs. Jag känner mig fri och det är så skönt att göra något utan att jag måste ha koll på Hedda hela tiden. Idag fixade jag stängseln i hagen där korna kommer att släppas ut på söndag. Och ikväll var Freerk och jag tillsammans på en vallhundsträning med grill efteråt. Jag känner mig bortskämd och njuter verkligen av min tillfälliga frihet!! 
 
Söndag 15 maj 

Och äntligen var det dags för stora dagen som vi har jobbat så länge för…..betessläppet! Igår kväll fick vi hjälp från Lars-Gunnar, Thomas och Annika, Thord, Ingvar och Gun-Britt. De gjorde flera saker som vi själva inte hann att göra så det var verkligen skönt att de kom! Och de hjälpte till idag igen tillsammans med flera andra. Uan deras hjälp kunde vi inte göra betessläppet och ta emot så många besökare! 

Så stor tack till alla som hjälpte till så att dagen blev så uppskattad, och tack till er alla som kom till Nyväga!!! Vi tycker att det var jättekul att vi fick så många besökare trots regnet. Vi har inte räknat hur månge besökare vi hade i år men på parkeringen såg det väldigt trångt ut. Så vi tror att vi fick även fler besökare än förra året! Vi fick också besök från en skolklass från Tierp som blev hämtad från busshålls platsen....titta vad roligt! 

Korna gjorde också deras jobb. Det var någon som filmde utgången hela tiden. Och ser själv hur galna och glada korna var.

Och lika som år 2010 och 2009 var ponnyridning också en stor succé. Många små barn stod i kö och som tur var där tre islandshästar så kön inte blev så lång som de andra åren. Jag tyckte att det var roligt att se hur koncentrerad barnen var när de satt på hästerna. En annat stor succé var smådjur. Storängens Julia och Anna tog med deras söta småkycklingar och ankor. De blev så mycket klappad att de blev tama på en gång   :-)

Själv var jag med med vallhunds uppvisningen. Det var första gången som Bijke och jag gjorde en visning. I början var jag liten nervös men det försvann snabbt eftersom Bijke gjorde det bästa han kunde! Jag blev verkligen stolt över honom. Han var jätteduktig och gjorde sitt bästa för att jobba lungt och fint. Ofta jobbar han alldeles för snabbt och då försöker han bita korna. Ibland får vallhundar bita. Det är viktig att de visa korna att hundarna är starka trots att de är mindre. 

Jag tycker att det är helt fantastiskt hur hundarna jobbade idag. Alla var så motiverada och det var roligt att folk fick information om hundarna genom en högtalare. Vi tyckte att det var viktig att alla fick se hur roligt det är med att valla på korna men att det är inte bara kul.... det behövs mycket träning och mycket tid innan en hund kan valla på får eller på kor.

Vi tittar tillbaka på en jättefin dag och det var roligt att träffa så många människor som njöt tillsammans med oss och våra kor!!!! 

Och stort tack till alla som hjälpte idag!!!!!!

Janneke, Freerk och Hedda
 
Måndag 16 maj

Parkingsplatsen som vi hade igår finns inte längre….hela åkern blev plöjd idag. Och det var bra planerat eftersom vallen blev ganska skadat efter regnvädret och parkeringen. På några andra åkrar gick plöjningen inte som planerat (vallen blev inte ordentligt nervänd). Freerk fick först köra med en hydraulburen tallriksharv, så att ytan blev lite uppbruten. Freerk var jätteglad när han satt i traktorn igen. Det var länge sedan han körde på åkrarna. Så han var lika glad som en liten pojke och tyckte att det var väldigt kul att köra med sina nyskaffade dubbelmontage. Det var ett bra köp ifjol. Man skadar åkrarna mycket mindre om traktorn är så pass bred och man har mycket mer grepp. Traktorn gör inte lika mycket djupa spår i lösjorden. Och dessutom ser det också väldigt imponerande ut......... 
 
Torsdag 19 maj

Idag åkte jag med Hedda till öppna förskolan och blev vi överraskade eftersom fröken berättade att hon hade sett oss på mjölkförpackningen. Jag visste att vi skulle komma på förpackningen men jag visst inte när och att det skulle bli en bild med. Så efter öppen förskolan åkte jag direkt till affären och köpte mjölk!!! Vi känner oss verkligen hedrade!! Och det kommer även två till som gör reklam till bloggen. Vad kul!!!! 
 
Fredag 20 maj

Efter plöjningen körde Freerk med en maskin som vi köpte i Holland. Den fungerar utmärkt för att jämna jorden igen. 

Och efter den maskinen körde han med en harv för att förbereda jorden före sådden.
 
Söndag 22 maj

Sinkorna hade ingen mat längre så idag var det dags att släppa ut dem! Och kalaset var kanske lika stor som i förra veckan! Korna tyckte också att det var dags och ville gärna följa med i djurvagnen.

När de fick komma ut var de först lite förvånad men när de insåg att där var matöverallt blev de jätteglada. Och även mjölkkorna som stod på andra sidan av vägen blev glada. Titta på bilden hur de har samlat ihop sig bakom stängslet..... Jag har aldrig sett korna så fint på en linje som idag. Det skulle inte ens 15 border collies kunna göra...... Det var jättehäftigt att ha ett privat betessläpp! Hedda tyckte också att det var kul och skrattade hela tiden när korna hoppades och sprang! Nästa år kommer hon att uppleva det riktig tror jag. 
 
Måndag 23 maj

Idag skulle såmaskinen komma och så våra första åker bönor och vårvete. Men vi fick regn inatt! Egentligen var regnet bra för jorden. Det har blåst så mycket de senaste dagarna så åkrarna var ganska torra. Så nu kommer han imorgon. 
 
Tisdag 24 maj

Åker bönorna och vårvete är sådd idag!!! 
 
Onsdag 25 maj

Idag var jag på ostkurs i Örebro. Kursen var jätterolig. Vi gjorde en blåmögel ost. Men ystning är inte lätt och man måste vara jätte noggrann annars blir det ingen ost alls. Personlig hygien är också jätteviktig. Vi tog med nytvättade kläder, rena skor och en huvudduk. Jag kände mig som en riktig bondkvinna!! Nu är det dags att försöka laga ost själv....... det blir spännande! 
 
Torsdag 26 maj 

Idag och imorgon har vi klövverkning på programmet. Det gör vi två gången om året. Varje ko blir fångad i en verkstol vilket i sin tur kan lyfta upp varje klöv så att klövverkaren kan lätt verka klöven och titta om det finns något problem. De mesta problemen som uppstår i klöven är röta, eksem och blödning. Blödning till exempel uppstår när korna får för dåligt med fiber i foderstaten eller att det har varit en stor ändring i foderstaten. Då växer klöven ojämnt vilket resulterar i blödning in i klöven. Det låter illa, men det är inte så farligt. Klöven ser ut som man har ett blåmärke. Har man mycket blödningar bland korna så är det nånting fel i foderstaten. Klövverkaren bedömde att klövhälsa var helt okej i våran besättning.
 
Måndag 30 maj 

När vi kom hem efter ett besök hos tandläkare, stod 5 kor i trädgården…. Det var tur att vi inte kom hem senare annars hade det blivit kaos tror jag. Medan jag parkerade bilen blev korna lite skrämda. Freerk sprang ur bilen och jag hämtade sedan Bijke från huset. Först förstod han inte riktig vad vi skulle göra. Men medan han kissade såg han helt plötsligt en ko framför sig. Och medan en ko dansade på trädgårdsgräset vallade Bijke och jag en annan ut ur rabatten. Till slut gick det ganska fort och snart hade vi dem på plats igen.  
  
Tisdag 31 maj

På eftermiddagen var Hedda och jag publik på en nötvalls hundtävling. Vädret var soligt men det blåste alldeles för mycket. Vi satt på en filt och Hedda var jättesöt och lekte och tittade på korna och hundarna. Jag hade skyddat henne ordenligt mot solen, men tyvärr hade jag glömt mig själv. När jag kom hem var både axlarna solbrända. Aj, det gör ont!!! Jag brukar inte sola och jag är försiktig med min hud men den här gången har vinden verkligen lurat mig :-(