Lyxig laxsoppa
LYXIG LAXSOPPA
4 portioner
1 bit rotselleri ca 125 g
1 morot ca 100 g
1 fänkål ca 200 g
2 msk Svenskt Smör
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vitt vin
2 dl Gefleortens vispgrädde 
1/2 krm cayennepeppar
1 msk maizenamjöl
500 g laxfilé
1/2 tsk salt
1/2 finhackad gul lök
1 dl vitt vin
1 msk svenskt smör
dill

Skala och finstrimla grönsakerna . Fräs först selleri och morot i smör i en gryta ca 3 min, lägg i fänkålen och fräs ytterligare några min. Låt tomaterna rinna av. Häll vattnet i grytan. Tillsätt buljongtärningar, vitt vin, grädde och tomatkross. Låt koka ca 10 min tills grönsakerna är mjuka. Smaksätt med salt och cayennepeppar. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Vispa ner det i soppan och låt koka upp. Skär fisken i ca 2 cm tjocka bitar och salta dem. Fräs löken i smör i en traktörpanna. Häll i vinet och lägg i fiskbitarna. Sjud under lock ca 5 min. Fördela fiskbitarna i djupa tallrikar och häll sedan den heta soppan över och garnera med dill.