Köttbullar
KÖTTBULLAR
Serveras med rotfruktsstomp, gräddsås och lingon
4 portioner
Rotfruktsstomp:
500 g potatis
2 morötter
½ rotselleri
2 msk smör
salt och peppar

Rårörda lingon:
2 dl lingon 
2 msk strösocker

Köttbullar:
1 gul lök
1 dl ströbröd
2 dl Gefleortens Matlagningsgrädde
400 g blandfärs
1 ägg
salt och peppar
smör till stekning

Gräddsås:
2 dl vatten
1 msk vetemjöl
2 dl Gefleortens Vispgrädde
2 msk kalvfond
salt och peppar

Till dekoration: 2 msk finhackad persilja

Skala potatis och rotfrukter och skär i bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa grovt. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar. Rör lingon och strösocker tills sockret löst sig. Hacka löken och fräs glansig i lite smör, låt svalna. Blanda ströbröd och grädde, låt stå och svälla en liten stund. Lägg i lök, färs och ägg, knåda till en jämn smet. Salta och peppra. Rulla till köttbullar och stek gyllene i smör. Lägg upp på ett fat och håll varma. Vispa ur pannan med vatten till såsen. Pudra över lite vetemjöl, tillsätt vispgrädde och fond och låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera köttbullarna med gräddsås, rotfruktsstomp och lingon. Strö över persilja.