(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Juni 2012

V22-23

Äntligen har vi gått in i Juni månad, men inte riktigt känns det som sommar inte. Vädret har varit hur dåligt som helst. Mycket regn. Så mycket regn att korna fick vara inne i några dagar för annars trampar de ner marken och det blir som ett enda bad med gegga och gyttja. Det är inte trevligt för korna och inte heller bra för marken för den delen.

Enligt lag ska korna våra vara ute minst 6 timmar på dygnet i minst 2 månader under sommar halvåret. Vi har så att vi har öppet dygnet runt så att de själva kan välja om de vill vara ute eller inne. Det funkar riktigt bra lär jag säga.

En utav de kor jag seminerade för första gångerna har kalvat! Det var kära 313 som kalvade en liten kvigkalv som fått namnet Swinga. Detta för att tjuren jag seminerade med hette Swing. Därför blev det Swinga. Jättefin liten pigg dam som är en korning mellan holstein och SRB. Riktigt häftig känsla när egna seminerade kor som börjar kalva! Nu väntar jag spännande 865 som jag skrev i tidigare inlägg… En av mina favoriter bland alla kor.

Nu till vecka 24 är det två pojkar som kommer och sprider lite skit på åkrarna och så börjar vi slå gräs och sedan pressa ensilage. Så det kommer vara full rulle nu här framöver. Det är viktigt att ensilaget tas i tid för att det ska bli bra foder åt korna. Bra foder = att de mjölkar och mår bra.

Kan även berätta att min kära syster har tagit studenten och det firades stort! Vi hade världens finaste flak bakpå pickupen och en stor fest på kvällen för henne!

Tyvärr har jag varit dålig med bilder men håller på att ladda upp med bilder till vecka 24 och 25. Kameran i högsta hugg!
 
Vecka 24-25

Nu får ni en stor uppdatering om vad som hänt under vecka 24 och 25. Det känns skönt att syster är hemma nu på gården mera nu när hon tagit studenten. Det hela flyter på mycket bättre och nu när sommaren inom jordbruket är igång så är det mycket som ska göras.

Mycket med skörden och maskiner. Jag har hunnit med och varit grymt förkyld, med feber. Låg hemma bara i 2 dagar och bara sov. Kände mig riktigt onyttig och fick ångest över att inte kunna vara nere i ladugården. Men inte så mycket att göra åt. 

9 stycken tjurkalvar som är avvanda ifrån mjölk har hämtas och åkt till nya hem. Bl.a. Harry. Tvillingen som kom till världen för ett par, tre månader sedan. Ni ser på bilderna vilken skillnad det är i storleken på honom.
 
Vi har fått hem 8 nya kor. 4 som mjölkar och 4 i sin som ska kalva här framöver. Dom har stått uppbundna så i början var det svårt att få in dom i mjölkgropen. Men det gick till slut. Sista kvigan som gick för tjur förra året har kalvat. En riktigt svår kalvning som jag och syster fick hjälpa till med och dra ut kalven. Brukar vara så att första gången dom kalvar så är det svårare. Man måste ha mera koll på dom utifall dom behöver hjälp. Det blev i alla fall en kviga som fått namnet Beata. 

Vi har haft månadens veterinärbesök där vi kikade på ett par halta kor, några kor med fula flytningar efter kalvning och avhorningar av kalvar. Blev ca 15 kalvar att avhorna. Vi fick även ta bort våran första kalvare 700 som har haft problem med ett svullet ben som senare visade sig vara en böld. Varken vi eller veterinären vet vad det kom ifrån. Kan vara ett ormbett. Hon svarade inte på penicillin eller behandling och blev bara värre. Hon fick till slut somna in. En av mina favoriter. Så jag grät. Fy.

Dräktighetsundersökningar har gjorts med. Inte samma person som vi brukar ha, men det gick galant ändå. 5 stycken undersöktes. 4 konstaterades vara dräktiga, men den 5e skrev vi ett frågetecken på. Kollade både med ultraljud och kände, men är fortfarande osäker. Hon ska kikas på nästa gång det undersöks igen. Det har pressats ensilage för fulla muggar. Har två pojkar som slår gräs åt oss och sen så pressar vi balarna själva. Pressen gick sönder ett tag så vi fick leja in grannen till att göra det. Men nu går den igen för oss.

Nu tar jag lite sommarlov från bloggen. Återkommer på sen sommaren och uppdaterar er då vad som har hänt hät på gården.

Hoppas ni alla får en härlig sommar!

Lina