(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 
 

Juli-Augusti 2013

Sommar sammanfattning!  

Klockan är strax elva på kvällen och jag försöker pluttra ihop ett stort sommarinlägg om vad som hänt under sommaren och vad som kommer att ske närmaste tiden. Jag hoppas alla ni som följer mig här på bloggen haft en riktigt mysig och trevlig sommar med fint väder och skön semester. Jag själv har haft det skapligt, varit sjukriven i ett par månader men är back on track nu. Eller jag är i ladugården på 50% till och börja med. Men som sagt så är jag på väg emot rätt håll.

Kan börja med att säga att vi fått in både en första och andra skörd av bra grovfoder till korna. 

Det ser bra ut, men vi väntar fortfarande på analys svaren. Anayls skickar vi på fodret för att kunna ge korna rätt mängd kraftfoder och få en bra balans i foderstaten.

I år har vi inte ensilage balar, utan vi valde i sista sekund att lägga korv. Det ser ut som en lång halv korv som ligger efter marken.

Det är en maskin som packar in det hackade gräset i korven och ensilagerar det där. Skillnaden på att lägga korv och balar är stor om man ser det arbetsmässigt. Skulle vi pressa balar , samt köra in dom skulle det ta ett par veckor. Nu när vi lagt korv så har det tagit ett par, tre dagar så har vi skörden inne! Det känns riktigt bra! I och för sig så har vi pressat någon bal, men det är på de mindre åkrarna sen på de åkrar där det är kvalitets mässigt sämre. Det med sämre kvalité, dvs. sämre näring ger vi till sinkorna. Eftersom sinkorna inte producerar mjölk och inte behöver samma näring så duger det här fodret bra åt dom.

Min först G-force avkomma kom till världen. Hade hoppats på en kviga, men det blev en tjur istället. Lika fin för det. G-force är en utländsk tjur som ska lämna lite bättre avkommor rent utseende mässigt. 

Vi har fått hem en hel drös med kvigor o någon andra kalvare under sommaren som vi köpt. Och vet ni vad? Alla var av rasen SRB, lite roligt faktiskt! Nu under augusti och september har dom börjar kalva in. Många var dräktiga med x-vik, könssorterad sperma, så en hel del kvigor har det blivit. Även många som inte varit dräktig med x-vik har kalvat kvigor. Känns riktigt bra då vi behöver dessa i framtiden. Sen är det så roligt med avel!!!! Älskar att lägga tjurar på korna som ska semineras. Kika på hur dom ser ut och är för att sedan försöka matcha ihop med en passande tjur. Men om det blev bättre eller sämre ser man inte förrän ett par år när kons kviga är dräktig och kalvat in. Förrän då ser man om jobbet man lagt ner på aveln har gett resultat. Är så himla roligt det här!

På tal om avel så har vi haft 2 dräktighetsundersökningar under sommaren. Jag var med på första, men inte andra. Första gången var det 50/50. Alltså bara hälften som var dräktiga av de som undersöktes. Andra gången var mycket bättre resultat! Då var ca 30% som inte var dräktiga och 70% som var det! Kändes mycket bättre!

Vi har tagit en tripp med hästtransporten upp till kvighotellet. Vet ni vad vi gjorde där? Vi hämtade hem våran första egen uppfödda kviga som nu har kalvat under augusti! Helt sjukt! Tänk att hon varit så liten och nu är hon inkalvad och en mjölkande ko. Blev alldeles tårögd när jag såg henne! Så otroligt vacker dam!

Våran ko 750 fick en liten kvigkalv. Bara för roligt ska ni få se bilder på 2 systrar. Visst är dom lika? Samma mamma, men olika pappor. Men i stort sätt samma drag och teckning! Så otroligt fina!

Har hunnit med ett veterinärbesök också, men med Jokk. Han har haltat på ena frambenet från och till. Ibland värre och ibland mindre. Så vi beslöt oss för att boka tid och låta han kollas. Blev att känna igenom han och ta lite röntgen bilder. Ingenting konstigt hittades. Han blev sjukskriven i ca en vecka, samt fick smärtstillande. Efter det har han inte visat några som helst symtom på hälta.

En dag under sommaren tog jag tag i att storstäda seminrummet. Där har vi kärlet med spemadoser, kokort, pärmar med utgångna djur och klövverkning. Har även sprutor , kanyler och övrig sjukutrustning. Detta är mitt favoritställe i ladugården förutom att vara bland kor och kalvar. Kan spendera timmar att bara vara här inne för att kika igenom kokort och tjurval. 

I söndags fick vi dra ut mitt i natten för att det var en person i byn som ringt till farmor och sagt att det var en ko som råmat länge och mycket. Som att hon var orolig. Åkte ner och såg att en ko kalvat ute på betet. Försökte ta tag i kalven och lägga upp henne på pickup flaket. Men kon blev så pass aggressiv att vi inte vågade. Farbror hämtade traktorn med balklämman på så vi fick köra ner den mellan kalven och kon för att komma åt kalven på det säkraste sättet. Föste in kon och gav henne kalven. Allting slutade gott. Man ska alltid vara försiktig när en ko kalvat för man vet aldrig hur hon reagerar.
 
Vad mera har hänt denna sommar?

Det har varit två dagars klövverkning av alla kor så nu har dom fina klövar. Fick lite problem med några efteråt eftersom vissa kan bli ömma, men med lite smärtstillande löste det sig. Har även rasslat till med kalvar. Nu i augusti har vi 26 kalvningar beräknade så det är fullt hus. Har lite mera att berätta om kalvarna under nästa vecka.

Ha nu en fin vecka och kom ihåg att välja rätt mejerivaror, dvs. Gelfleortens!
 
Vecka 34

Hoppas ni alla haft en trevlig vecka! 

25 augusti och hösten börjar närma sig. Imorse när jag var ut och tog in korna var det bara 3 grader ute. Brr så kallt! Men lite mysigt är det också. Står inte på förrän de färgglada löven börjar falla till marken…

Men innan dess hade vi tänkt tagit en tredje skörd åt korna. 

Kan börja med att tala om att vi fick 4 stycken kvigkalvar under en och samma dag i veckan! Riktigt roligt! Dom fick namnen Svava, Suniva, Ösp och Breezza. Alltid roligt att komma på nya namn och alltid roligt med massa kvigor som är framtiden!

På tal om kalvar så har vi gjort i ordning en ny avdelning för de som är ca en månad och äldre. 2 stycken större gemensamma boxar på djupströbädd. 8-10 stycken i varje box får det plats. När jag skriver djupströbädd menar jag att dom går på halm och vi strör bara in nytt, sen mockar vi ut det när gänget kalvar flyttat ut därifrån. Vi bestämde oss att göra det här för att få det mera lättarbetat. Riktigt skönt känns det!

Jag och mamma gjorde ett fynd i en liten vrå i veckan. Hittade gamla kokort som troligen är ifrån 1930-talet, samt 2 halsband med bjällror. Gamla slitna , men ack så fina!

Annars har jag spenderat onsdagen till fredagen hos pojkvännen. Där tröskar dom spannmål för fullt! Laddat upp batterierna då mamma och pappa åkte till Mallorca i fredags kväll. Då var det jag och syster som mjölkade det passet. Annars i helgen är det jag, syster och drängen som gått i ladugården när det mjölkats.

Första Goldchip kalven har kommit till världen. En tjur ifrån usa som jag seminerat med på de bättre korna. Tyvärr blev det en tjurkalv. Men får se det positiva i det hela, jag har seminerat flera med honom så chansen finns att det kommer en kviga ifrån honom här framöver. 

Nu laddar jag upp för en vecka med 5 mjölknings pass inplanerade! Det är jag, syster och 2 till tjejer som kommer sköta mjölkpassen. Hoppas allt flyter på tills mamma och pappa kommer hem igen, vilket blir på fredag.

Hoppas ni får en fin vecka ! Nästa vecka bör jag ha betydligt mera att skriva om eftersom jag kommer vara mera i ladugården.
 
V 35

1 September. Herregud vad tiden knallar iväg. Känns som att det var igår vi släppte ut korna på bete. Dom går faktiskt ute fortfarande för det finns lite att gnaga på ute på åkrarna. Vet inte hur länge till dom blir ute, en månad till kanske. Det beror på hur väder och vind blir. 

Mamma och pappa kom hem i fredags efter en veckas semester på Mallorca. Skönt för dom. Så denna vecka har det varit jag, syster, farbror och två tjejer till i ladugården som skött mjölkning och all skötsel därtill. Vissa pass flöt på bättre än andra, men så är det alltid. Ena dagen kan allt vara perfekt och nästa dag är det något som ska krångla. Men i det hela har det faktiskt gått bra den här veckan. 

Jag har ärligt talat inte mjölkat så mycket, utan mest myst med kalvarna och fixat med dom. Skönt att variera ibland också. Dom är riktigt mysiga att vara bland, så fridfullt.

836 har blivit jätte halt på ena bak klöven. Fick syn på att hon har fått en limax, dvs. en stor vårta mellan klöv halvorna som jag fick försöka fixa till. Jag fixade ett omslag med salicidsyra och efter några dagar är hon lite bättre. Man kan säga att syran förminskar vårtan och gör att den ömmar mindre, vilket leder till att 836 kommer gå bättre på klöven. Bara att hålla efter.

Under söndag kvällen körde vi provmjölkning! Gick mycket bättre än förväntat! Korna mjölkade på bättre än de två senaste provmjölkningarna och allt gick fint framåt. Så ett positivt resultat under kvällens prover!

Har inte så mycket mer att skriva om den här veckan faktiskt.

Under nästa vecka kommer vi ha andra delen av provmjölkningen, månadens veterinärbesök och foderrådgivning. Spännande! Men det får ni läsa mera om i bloggen nästa gång!