(Klicka på bilderna för att se dem större!)Juli-Augusti 2012

Slutet av augusti månad är nära och jag hoppas alla ni som följer mig och korna här på Gefleortens blogg har haft en super bra sommar och semestertid, trots vädret som inte har varit det bästa. Jag själv har haft en relativt bra sommar och ingen semster utan bara något enstaka pass som jag varit ledig. Men det är en av grejorna med att vara bonde. Att man har ett ansvar 24 timmar om dygnet och har fullt upp i princip hela tiden. Sommaren har gått alldeles för snabbt. Det var inte längesedan man tyckte det bara var i slutet av maj månad och att man hade hela långa sommaren framför sig. Men vips så var denna sommar som bortblåst också.

Vecka 26

Leverans av 5 stycken mjölkande kor denna vecka. Snälla och trevliga kor, men svåra att få in i mjölkgropen eftersom dom varit uppstallad i en uppbunden ladugård. Då kan det ta lite tid i början innan dom lär sig hur man ska ställa sig och vad som händer och sker. Det viktigaste är att man är lugn och försiktigt med korna så att dom inte känner sig stressade över att gå in i gropen. För när korna mjölkas så ska det vara en lugn miljö. Då trivs dom som bäst.

Provmjölkning stod på schemat denna vecka. Som sagt så har vi detta en gång i månaden för att se hur korna ligger till i halter på mjölken och hur mycket dom mjölkar på ett dygn. Denna gång hade korna sjunkit mycket i mjölkmängd och vi funderade på varför. Dom fick samma fodermängd som vanlig och samma kvalité på ensilaget. Men med lite prat med våran foderrådgivare insåg vi ganska så snart att de 5 kor som kommit hem dragit med sig någon slags smitta så många av våra kor åkte på någon slags magsjuka/diarre. Därför kunde de inte ta upp näringen ur fodret och på så vis sjönk de i produktionen utav mjölken. Vi hade tur ändå för enligt andra som är lite mer erfaren än vad vi är så kan korna dö i sådana här smittor. Tråkigt nog dog 2 stycken kvigkalvar av denna smitta istället. Tyvärr så får man räkna med att när man håller på och bygga upp en besättning och köper in djur ifrån olika gårdar så är det lätt hänt att det följer med lite olika smittor. Ändå har vi haft tur med detta. 

Dräktighetsundersökningar av bara 5 kor denna vecka. Vi brukar vanligtvis ha runt 10-15 stycken som ska undersökas, men denna gång var det bara några. Det var inte den vanliga som brukar undersöka våra kor som var på besök denna gång. Detta pga. semestertider. Så vi fick se ett nytt ansikte bland de som åker runt och seminerar och dräktighetsundersöker. Det konstaterades att 4 av 5 var dräktiga. Mindre osäkert var det på våran 664 som kanske kunde vara dräktig men svårt att se. Det beställdes hem sperma som vi gör varannan månad. Det blir bra många doser som beställs hem eftersom vi har en hel del kor som ska semineras och alla tar sig inte på första försöket. Vissa kor är krångliga att få dräktiga.

Vi tog första svängen med ensilage. Lite sent skördat, men eftersom vädret varit riktigt dåligt blev det så. Dock är det bra ändå bra kvalité och korna mumsar glatt i sig fodret. 
 
Vecka 27

Denna vecka fick vi hem prov resultaten efter förra veckans provmjölkning. Som sagt så var det mycket sämre resultat än de föregående provningarna. Men det hade vi räknat med pga. smittan. Varje gång vi får prov resultaten kikar vi på vilka kor som ligger högst i celltal dvs. de kor som har högst med vita blodkroppar i mjölken. Då tar vi prover på dessa och skickar iväg för att se om det är någon ko som har någon speciellt bakterie i juvret. Det tar ca en vecka och få svar på proverna. Kan tillägga här att de bakterier som kan finnas i juvret hos vissa inte är någon fara för oss människor.

Foderrådgivaren var på besök denna vecka. Vi diskuterade lite om magsjukan och hon tyckte det var bra att korna repat på sig så snabbt som dom gjort. Hon pratade lite om fodret och skörden och annat inom foder. Vi brukar även kika på brunster och dräktigheter och hur vi ligger till i semineringar. Där brukar vi ligga riktigt bra till! Hon kikade även lite på kalvarna för och se hur dom såg ut i hullet och i övrigt. Allt såg fint ut. 

Vecka 28

En av de varmaste veckorna på hela sommaren. Jag sprang runt i arbetsbyxor och bikini överdel i ladugården och bland korna. Korna har fri tillgång till att gå ute när de känner för det och denna vecka gick de hellre inne än ute pga. hettan. Det är förståligt!

Denna vecka hände en riktigt tråkig händelse. En utav våra bruna kor, 488, som vi precis köpt in gjorde illa sitt ben så hon fick ett skapligt stort sår. Vi skötte om såret och höll det rent. Men till slut blev hon ännu mera svullen och fick svårt att gå. Hade henne i sjukbox och ringde veterinären. Hon fick penicillin och smärtstillande.

Det är inte bara roliga grejor som händer i min vardag, tyvärr. Vi höll verkligen tummarna för att hon skulle bli bra eftersom hon bara hade 3 veckor kvar till kalvning. 

Vecka 29

I början av veckan hade vi veterinär besök som vi har en gång i månaden för att kika på kor som kanske inte mår riktigt bra samt avhorningar av kalvar. Samtidigt har vi möjlighet att prata och fråga veterinären om vi har frågor. Vi fick ta upp 2 kor i verkstolen pga. hälta. Visade sig att båda hade limax som är som en stor vårta mellan klöv halvorna som inte är så bekväm för kon. Så vi opererade bort dessa. 

Tyvärr blev inte 488 bättre och trots bara ett par veckor kvar till kalvning fick hon avlivas pga. ben skadan. Det är sådana här gånger som gör att man känner sig så maktlös och hjälplös. Så jag grät. Hatar när djuren inte mår bra eller behöver avlivas, speciellt när det finns ett liv innuti. Men vi gjorde det för hennes bästa. 
 
Vecka 30

Dräktighetsundersökningar igen och denna gång flera kor på listan. 11 stycken undersöktes och 9 stycken var dräktiga. Bra resultat! 

Bl.a. Våran ko 296 som har högt index var dräktig med en tjur som heter Ullimulli. Verkar som det kommer bli en bra kombination. Klövverkaren var här under 2 dagar och verkade alla kor och sinkor. Även om det är grymt mycket med jobb och tar tid så är det en lättnad senare när alla djur är fixade och har fina klövar. Dom såg så nöjda ut. Dock kan det hända att dom lätt blir ömma i klövarna och lite halta efter en klövverkning. Men för det mesta går det bra. Tjurkalvar hämtades för att levereras till han som fortsätter att föda upp dom till slakt. Kvigkalvar skickades upp till ljusdal till kvighotellet.

Om jag minns rätt var det 20 stycken kvigor på 4-9 månader. 587 kalvade denna vecka! Hon fick två stycken tvilling kalvar och lyckligtvis nog blev det två kvigor som fått namnen Andrea och Andra. Väldigt lika varandra och pigga är dom. Annars brukar det kunna bli komplikationer. Även 587 är pigg och kry. Alltid roligt när det går bra vid sådana här tillfällen. Nu ser vi fram emot flera kalvar efter denna dam.

Vecka 31 

Provmjölkning på schemat igen! Det är en ganska stor process det här med att provmjölka. Man ska ta prover från varje ko, mjölka dom och märka mjölkmängden. Det tar sin lilla tid. Korna mjölkade mycket bättre än förra gången och verkade ha repat sig efter magsjukan. Skönt att dom börjarde komma igång så pass snabbt efteråt. Vi blev lite oroliga där ett tag. 
 
Vecka 32

Denna vecka var det tänkt att jag skulle ner på vallhundskurs i Eskilstuna med Zeb, närmare bestämt till hon som fött upp Jokk. Men eftersom det var för få anmälningar blev det inte av. Blir troligtvis en sväng dit till hösten istället. 

Så jag blev hemma istället bland kor och kalvar. Finns ju att göra här hemma så det räcker och blir över. På tal om hundarna så kan jag tala om att Jokk börjar vara med mer och mer ute i ladugården med oss. De kor som ska mjölkas sist hjälper han till och ta ner ifrån båsen. Han börjar greppa det hela lite mer. Roligt och se hur han utvecklas.
 
Vecka 33

Andra skörden av ensilage är igång! Blev lite sen denna skörd också just på grund utav vädret. Regn, regn och åter regn. Men till slut fick vi till det! Dock är inte allt klart än, men det kommer. 

Jag sitter med i LRFU Gävleborgs styrelse. Dvs. Lantbrukarnas riksförbunds ungdoms styrelse här i Gävleborg. Vi fixar med aktiviteter för ungdomar upp till 35 år, åker runt och informerar lite om Lrf, är med på mässor osv.. Denna helg var det Mittia mässan uppe i Ljusdal, man kan säga ett slags mini elmia där det fanns utställare ifrån olika företag och förbund. Lrf var såklart där och vi i ungdomen fick en egen liten hörna med en låtsas ko. Denna ko kunde barnen som gick förbi provmjölka och klarade dom det fick dom ett diplom över att de kunda mjlölka ”Friggolita” som kon så fint hette. Det var så roligt att se hur barnen försöka och blev över lyckliga över ochklara det!

Annars har jag bara varit hemma bland korna och jobbat. Alla vardagliga sysslor som tex. Mjölka, mocka, strö, ge kalvar mjölk, seminera, kolla brunster, fodra, laga grejor. Det nya mjölkrummet börjar ta riktigt med fart. Inom en månad ska det vara klart och 14 kubiks tanken ska vara inne och installeras. Ni ska få bilder på det nästa vecka!
 
Vecka 34

Har nog varit en utav de mest regnigaste veckorna på hela sommaren. Det har regnat, regnat och åter regnat. Det har varit hur blött och geggigt som helst i hagarna så korna har fått gått inne. I och för sig så hade dom inte gått ut i vilket fall som helst. Dom ligger hellre inne och myser än går ut i regnvädret.

Denna vecka fick vi en extra person i ladugården. En praktikant vid namn Carolina som ska praktisera hos oss i 4 veckor. Vi har lite gemensamt genom att hon går på samma gymnasiet som jag gjorde, Jällaskolan i Uppsala. Hon ska vara hos oss måndagar till fredagar, antingen morgon eller kvälls passet. Roligt att ha med nya människor så här som praktikanter. Det finns alltid och lära ut och man kan lära sig mycket utav dom med.

Under en eftermiddag denna vecka blev det stopp i kulverten. För er som inte vet vad en kulvert är så är det en ränna där all skit hamnar när skraporna skrapar rent i gångarna där korna går. Så det var bara att slänga på sig stövlar, ta med sig lite redskap och krypa ner bland skiten. Det gäller att inte vara kinkig. Till slut, efter många om och men, fick vi loss stoppet och allt fungerade som vanligt igen.

Under lördagen var jag helt ledig ifrån ladugården och djuren. Lite tomt, men ändå skönt. Tog bilen och drog ner till Uppsala där några nära bekanta bor som också har kor och håller på att bygga en lösdrift och ska ha precis samma mjölkgrop som oss. Riktigt trevligt att komma iväg och prata med nära som också vet vad man lever för livsstil.
 
Vecka 35

Dräktighetsundersökningar denna vecka, med mycket bra resultat! Undersökte 8 stycken kor varav 7 konstaterades vara dräktiga! Hur bra som helst!

Vi hade en ko som vi kallade för tanten som vi tyvärr fick avliva. Hon hade sammanlagt fått 9 kalvar och var 11 år gammal själv. När hon kalvade fick hon livmoder framfall dvs. livmodern ramlar ur kon. Veterinär tillkallades och vi prövade att stoppa tillbaka den och satt in behandling. Det hjälpte inte och vi beslutade att hon fick somna in. Det bästa för henne. Hon lämnade sig efter en fin tjurkalv.

Tisdagen denna vecka var den första gången som jag fått skrapa rutorna på bilen innan jag begav mig till ladugården. Nu är verkligen sommaren över och hösten är här. Hade till och med infravärmarna på i mjölkgropen för det var så kallt.

Provmjölkningen denna vecka gick galant och nu ligger vi på ett snitt på 30,1 kg per ko. Det vill säga att snittet på varje ko är att dom mjölkar 30,1 kg per dygn.

Det nya mjölkrummet börjar ta sin form! Golvet har lagts in och vi har börjat kakla väggarna. Grått golv med vita väggar och en grå borde runt om på mitten av väggarna. Riktigt snyggt!

Körde massa djur under denna vecka med. De kor som läggs i sin dvs. har semester ifrån att mjölkas från och med 2 månader innan beräknad kalvning får åka upp till vårat andra ställe som ligger ca 3 km ifrån ladugården. Där går dom på bete med en lösdrift där dom kan lägga sig i en halm bädd om det skulle vara dåligt väder ute. Hade foderrådgivaren på besök och allt såg bra ut i foder delen. Skönt det. Lite klurigt sånt där med foder ibland för korna är så pass känsliga.