Januari 2017


V 1


Hej 2017!!

Ja nytt år nya möjligheter, eller vad är det man säger? ;)
Ja vi har haft lite kaos, men det är bara att bita ihop och köra på! Och det fixar vi. Trots lite folk kort så fixade vi ännu ett snöfall tack vare våran grymma personal. Allt från drängar/pigor i ladugården till chaufförer på maskiner/lastbilar till barnvakt!
Ja snön funka fint. Sen kom det minusgrader, en himlans massa också. Så på torsdag(tror jag det var) morgon kommer jag tidigt till ladugården. Har jag möjlighet (läs barnvakt) åker jag gärna nån timme tidigare till ladugården. Öppnar dörren, då är det något som står och pyser. Vattenslangen tänker jag direkt, den kan haka upp sig ibland. Men nej så enkelt skulle det inte vara. Luft sprutar ut nånstans ifrån vid mjölktanken. Skit.. Och sen hör jag roboten stå och tjuta. Den larmar med ljud när något är knasigt. Springer dit och kollar. Allt är ihop fruset. Jippie! God morgon Nathalie! ;)

Ringer Danne i alla fall och då var tydligen verkstads killen på väg. Så han skulle kolla. Så jag börjar på så länge medans jag väntar, och tina upp lite vattenslangar och mata kalvar. Ja kalvar. En nyfödd sådan hittade jag också mitt upp i kaoset, såklart! Men en erfaren mamma hade kalvningen gått super så dom fick komma in i box och mysa lite medans vi försökte fixa roboten. Till slut kom Tomas och kunde hjälpa till att hämta massa värmefläktar/värmepistoler. Varmvattnet hade såklart också frusit vid roboten. Så efter massa spring fram och tillbaka, lite kaffe. Så tinade roboten och mjölktanken upp tillslut och damerna kunde äntligen börja mjölka igen! Kom ihåg till oss själva!! Kolla väderprognoser och stäng alla fönster riktigt när det kommer bli jätte kallt ;) Skaffa värmefläktar!! Jaja lätt att vara efterklok. Det löste sig ju såklart ändå!!

På fredag då var det dags för andra ladugården att frysa ihop. Vattnet och kulvertar. Värmefläktar och pyssel. Men tillslut så funkade även de. Men humöret blir lite svajigt när saker krånglar och det är -26 grader kallt ute ;) Och inte nog med det så har hela skitskraps systemet gått sönder i den andra ladugården där ungdjuren bor. Men ett nytt är på väg så hoppas vi får in det snabbt. Det är jobbigt för kroppen att handskrapa skit från så mycket djur. Också har ju våran favorit flicka fyllt år!! Tänk att Lovis redan är två år!! Så i helgen har det varit kalas med massa fika och presenter. Stora flickan. Hon pratar konstant. Långa meningar. Kan vara så att mamman också är rätt duktig på att prata ;)

Två bilder kommer också på mjölkbilen när den är hos oss och hämtar mjölken. Såg att någon önskade bilder på den på Instagram. Vill ni följa mig där heter jag NathalieBorgman mest bilder på djuren och Lovis såklart. Varannan dag kommer mjölkbilen till oss och hämtar mjölken. Kan skriva mer om det en annan gång. För nu håller batteriet på datorn att ta slut så jag lär skynda mej. Vid det här laget vet ni att datorn och jag är inte bästavänner direkt!
Ha det så bra så hörs vi om en vecka!V 2-3

Hejsan!

Nu dröjde det lite, haft lite att pyssla med och inte någon större lust att bråka med datorn. Men nu har både Micke och Lovis somnat, jag har en kopp kaffe, det brinner i pannan så jag får ta en varm dusch sen. Lite mer snöskottning har vi hunnit med, och Hörrni!! Denna gången slapp jag (nästan) spaden. Jag fick köra maskin, våran lilla Terex och hjälpa till att skotta i Åshammar. Det var kul, och jag tyckte nog att det gick rätt bra. Så klart gick det inte lika fort för mig som för grabbarna som har suttit och plogat i flera år. Men kul var det! Sen åkte jag in och handskottade lite i Sandviken på några ställen. Tung tösnö var det. Och sen vidare direkt till ladugården och damerna. Mindre kul var att skit skraporna då fortfarande var trasig hos våra ungdjur. Vilket betyder handskrapning riktigt tungt är det. Så inge styrketräning behövdes den dagen ;) Men nu är skraporna lagade så nu går det smidigt igen.
Lovis och Tom är för gulliga med varandra. Vi sitter och äter och Lovis vägrar allt. Då säger jag -"Tom vill nog smaka din mat". Lovis ropar på Tom, han infinner sig illa kvickt och får smaka. Kolla Tom gillar ju maten, prova du också Lovis säger jag. Lovis provar och sedan äter dom varannan tugga = mätt unge och nöjd hund. Kan inte bli bättre! Ruth är lite mer svår flörtad, hos henne är det mest bara matte som gäller .
😊
Sen har jag hållit på med lite pyssel inne, hittade en gammal och skitig koppar kittel nere i källaren, visste inte att den fanns så skitig var den. Och trodde absolut inte jag kunde få den kopparfärgad igen. Men jo då, beställde nå dunder medel som är till för verktyg typ. Så den har jag putsat på i några timmar och kolla vad fin den blev. Det var till och med en riktig Skultuna. Jag ska kolla om jag hittar något dunder medel speciellt för koppar kanske den går att få lite finare. När jag ändå var på G med lite pyssel inne passade jag på att gå ut i "sommarstugan"
en liten stuga som står på gården som vi har massa grejor i. Brukar gå runt typ en gång om året och kolla om jag hittar nå kul. Och jo men visst. En gunghäst till Lovis (hur jag nu hade kunnat missa den) och ännu mer Kockum grejor. Att jag missat dom också! Klantigt av mig. Så nu ska jag försöka hitta någon trevlig plats åt dem inne. Troligen med lite blommor i. Har börjat tycka det är lite roligt med blommor nu. Trots att jag missköter dem verkar dom trivas. Också har jag läst på lite att det är bra för luften inne. För alla vi tre har haft tråkig hosta på nätterna. Men nu med blommor plus en luftfuktare i sovrummet sover vi mycket bättre.
Också får ni en bild på våra söta Brown Swiss korsningar. Vet inte om det har med rasen att göra men himlans vad sociala dessa grabbar är, på gott och ont ;) Ni ser att dom är väldigt lika men ändå olika. Det är för att den till vänster är en korsning Brown Swiss/ Holstein och den till höger är korsning Brown Swiss/SRB. Tror dom kommer bli riktigt fina till sommaren med sommarpäls. Synd det är grabbar bara. Men vi har ju fått en kviga i alla fall som är Brown Swiss/ Holstein. Vi har också haft bedömning av första kalvare och en tredje kalvare. Och gjort kommande avelsplan för kossorna. Det kommer en rådgivare och hjälper oss med det. Hon har massa siffror i datorn om våra kor och om aktuella tjurar och vi har våran uppfattning om våra damer. Så på så sätt hoppas vi kunna matcha in den perfekta tjuren till varje ko för att få en så bra avkomma som möjligt. Första kalvarna var väl inte riktigt några "wow" kor denna gång. Men tredje kalvaren 238 Dora fick fina siffror. Hennes mamma 177 är ju lite av en favorit kossa så det var kul.
Och en liten mysig bild på 224 som ser pigg och glad ut, medans 270 ligger och sover riktigt djupt bakom :) Nu ska jag ta och springa ner i pannan och kolla om jag kan hoppa in i duschen. På tal om pannan. Lovis pratar ju hur mycket som helst, räknar nästan till 16-17 helt själv och sjunger blinka lilla stjärna. Så det går fort framåt nu. Men i alla fall härom dagen när jag skulle gå ner och elda. Så sa jag till Lovis att jag måste gå ner i pannan och elda, att jag kommer strax. Och när jag kommer tillbaka kollar hon konstigt på mej och ser frågande ut. Hon pekar på min panna ( i ansiktet) och då fattade jag. Hon visste ju inte att vi hade en eldnings panna nere i källaren. Så hon trodde nog jag var knäpp som skulle elda i pannan. Så jag fick mej ett gott skratt. Och nu har jag förklarat att vi måste elda i pannan i källaren för att få varmt i huset och kunna duscha. Gull ungen!

 
V 4

Hejsan!

Nu har vi haft en ganska "vanlig" vecka. Knappt så man vågar säga det, men inge värre saker som har krånglat för oss. (peppar peppar ta i trä). Förutom att kossorna hade jäklats lite med mej på lördag morgon. Dom hade lyckats öppna grinden till foderbordet och två stycken hade gått upp och lagt sig och sovit mitt i maten. Dom tänkte nog att det är ju lördag morgon så vi unnar oss lite frukost på sängen! Dock så hade ju grinden blockerat ena vägen till roboten, så det var jätte många sena kor. Men men, sånt som händer.

Jag har också förberett för kommande sinkor och kvigor som ska kalva. Vi sinade av (sluta mjölka inför kalvning) några kor, plus att ett gäng kvigor som snart ska kalva skulle komma hem från andra ladugården. Vi brukar försöka hinna med att tvätta och desinficera mellan olika "grupper" av kalvnings kor. För att hålla smittorisken så liten som möjligt. Lika så med boxarna som kossorna kalvar i.


Vi har också haft dräktighets undersökning, vilket visade sig att vara väldigt bra. Bara två kossor som inte hade tagit sig. Så bra jobbat där av oss!! Vi som tyckt ett tag att dom brunstat dåligt. Men troligen för att ett helt gäng var dräktiga, så det var ju positivt! Imorse fick jag super hjälp av favoriten 275 Dagny att ströa. Hon vickade ut hela kärran med spån. Ibland är dom för goa dessa damer ;) Tur hon är söt!! I morse hade det också kommit en liten kalv. 254, hon som vi har kuperat svansen på om ni minns. Fick en fin kvigkalv. Trodde absolut det skulle titta ut en tjur då hon har gått över tiden ett gäng med dagar. Men det blev en kviga med väldigt speciell färg. Väldigt ljus, ser ut som en korsning. Men hon är helt renrasig.

Också får ni en bild på Birk när han ligger på den nyhalmade strö bädden. Vi har ett ganska stort gäng djur som går ute året runt. Som äter ute i speciella foderhäckar. Men dom har så klart ett ställe att gå in på. En del utav våran ladugård där alla ungdjuren bor, där dem kan gå in vid dåligt väder, eller bara gå in och vila. Där ströar vi med en massa halm. Så dom går in och ut precis som dom vill. Nu ska jag ta och kolla till tvättmaskinen och sen ska jag nog sova. Känns som en förkylning är på gång. Tycker nyss jag blivit frisk, så hoppas det bara är lite sömn som behövs. Hörs nästa vecka!