Januari 2016


V 53

Hej!

Nytt år och nya möjligheter ;) eller hur är det man säger. Det här året har gått så ruskigt fort. Tänk att i söndags firade vi Lovis ett års dag. Det är helt galet. Så vi hade full rulle hela dagen med ballonger, serpentiner och tårta. Massor utav fina presenter fick hon också. Och en Babblarna tårta såklart som min kompis Sara fixade till så fint.

Nyår firade vi hemma bara vi tre, Lovis var super trött och somnade tidigt. Så vid nio skålade jag och Micke i Pommac och spelade kort. Vi brukar hamna i en period varje vinter med kort spel. Kom på att jag måste nog skaffa något trevlig sällskaps spel, Mycket trevligare att sitta och spela en kväll än att hamna i soffan i varsitt hörn med en varsin padda.

Hunnit med och träna en vända med Ruth har jag också gjort, gissa om hon vart nöjd. Hon gick faktiskt riktigt bra trots dåligt med träning ett tag nu. Våren ska bli rolig när man kan komma igång och träna mer regelbundet igen. Nån gång i sommar är det ju även dags att börja på lite smått med valpen också. Nu har de två fått namn, det har inte varit lätt men nu har jag bestämt mig till 95% i alla fall. Tiken ska heta Roya och hanen ska heta Ross. R kommer såklart efter Ruth.

I Ladugården har allt flutit på som vanligt kossorna har sprungit på riktigt bra i roboten nu på slutet så det är skönt. Kvigorna som har kalvat har lärt sig att gå till roboten, det är en som behöver lite hjälp ibland.  Jag har rakat ett gäng med sin-kor. Så nu ska en del mjölkkor klippas igen och speciellt lite juver. Vi klipper korna minst en gång per år, man börjar på hösten efter betet. Så nu är det ett gäng som har blivit lurviga igen. Man klipper dem dels för att dem ska hålla sig rena. Också för att roboten lättare ska hitta spenarna. Roboten söker av juvret med laser för att hitta spenarna och då kan det ställa till det om kossan har lurvigt juver där det har fastnat massa spån i, då hittar han inte rätt. Roboten kan också tro att svansen är en spene om den inte är riktigt klippt. Trots att det är kallt ute så kan det bli väldigt varmt och fuktigt i ladugården då är det också skönt för damerna om de är klippta.

Jag har också varit tvungen att möblera om lite här, köpt nya hyllor till Lovis rum så att hon fick plats med sina leksaker som hon fått i julklapp/födelsedags present. Så akvariet fick flytta in till vardagsrummet, vart rätt nöjd. Dock är det ganska tomt det är bara en fisk där i ;) Får ta och köpa några nya snart. För ett par år sedan var jag riktigt noggrann med mina akvarium tror jag som mest hade 6 st igång. Det största på 300 liter som var super fint, kan sakna det i bland, akvarium med fiskar är fint att se på. Men kräver också mycket tid och pengar så jag sålde av dem faktiskt. Men man vet aldrig nån gång kanske jag investerar i ett nytt fint akvarium. :)

Nu börjar batteriet i datorn ta slut. Hoppas ni alla hade ett bra nyår och god fortsättning!V 1
 Hej!!

Nu har jag hunnit vilat lite efter all snö, så nu ska ni få en rapport om vad vi sysslat med :) Vädret har varit kaos från 20 minus till plusgrader och nu 23 minus igen. Och ca 1 meter snö sen sist vi hördes.

Som ni vet kör vi mycket på entreprenad vilket innebär snöröjning och saltning/sandning. Tror det är ungefär 10 maskiner/lastbilar som går på snöröjning. Så man kan säga att det har varit fullt upp nu. Alla har jobbat så mycket som möjligt och lite till. Jag har varit ute ett gäng med nätter och skottat snö inne i Gävle på Högskolan. Det är mycket som inte går att skotta med maskin så jag min kompis Sara och några fler har skottat med spade och snö slunga. Snacka om bra träning, man blir helt slut i rygg/axel av att skotta snö. Tar väl ungefär 9-11 timmar och gå ett varv och skotta. Så ett tag fick jag så ont i axeln så jag bytte med en kille och hoppade in och körde vår lilla Wille. Precis lagom storlek på maskin tycker jag att köra, väldig smidig och kommer åt på många ställen så man slipper skotta med spade. Ena natten blåste det och snön vräkte ner då var det ganska tröstlöst att skotta när det blåste igen lika snabbt igen. Så det har varit lite fullt upp nu. Skotta snö, hem och sova någon timme och sen ta hand om kossorna som vanligt. Så en himla tur att mormor/farmor och faster har kunnat varit barnvakt åt Lovis.

Såklart ska det krångla lite också med väder, våran panna gick sönder. Som tur var det under dagarna det var plusgrader så svärfar fixade och beställde en ny grej ( en liten låda som håller koll på draget så det inte blir för hett i pannan så det börjar koka) så nu funkar det igen tack och lov. Annars hade jag nog knappt haft plusgrader inomhus nu. Skit skraporna krånglade hos mjölkkorna så vi fick skrapa någon vända för hand = jobbigt och mycket kobajs. Alla som har träffat en ko vet hur mycket hon kan bajsa ;) Skraporna går automatiskt var 40-50 minut i vanliga fall. Men nu ska även det funka igen så vi håller alla tummar på att det inte krånglar igen.

Guld värt har också varit att kunna tina upp bilen inne i våran varma verkstad här hemma på gården. Fantastiskt att sätta sig i en varm och snö fri bil :) Och nu har nya bilen fått visa vad den går för också. Och jag har nog den att tacka att jag ens har kommit hem ifrån dessa dagar. Trots 50 cm snö så har jag inte kört fast. Toppen bra!!

Slaktbilen var också här häromdagen och hämtade ett gäng med kor och två stutar. Så dagen innan hade jag lite extra mys med 229 Kransa. Vi satt en stund och diskutera och hon fick bli kliad och slita av mig mössan/vantarna utan att jag blev irriterad på henne ;) Visst tar det emot att lasta på vissa kor på slaktbilen, men samtidigt vet man att det är ett måste. De kor som åkte nu hade Auerus en dum bakterie som inte går att behandla tyvärr. Jag önskar någon kunde komma på en medicin som kan ta bort denna bakterie. Det skulle rädda många fina mjölkkor. 778 Önska fick också åka med. Hon har fått gå som ammko sedan hon kalvade, för hon läkte mjölk så vi har inte vela släppa ner henne i lösdriften bland de andra kossorna. Auerus smittar genom mjölken. Så hon har fått bo i en halmad box och tagit hand om två tjurkalvar, vilket har fungerat super bra, nöjd ko och nöjda kalvar som har fått diat när de har velat. Kvig kalvar ska inte heller dricka mjölk från auerus kor då kan dem ha den bakterien sen när dem kalvar in och ska bli mjölkkor. Nu vaknar nog Lovis snart från sin förmiddags vila, då ska vi ta och pälsa på oss massor av kläder och åka upp till Mormor en sväng.

Justia valparna då, jo dem växer och är mer vild än tam ;) Tiken Roya är mest vild. Ross är aningen lugnare. Och Ruth är ganska less på dem vid det här laget. Så Ruth har börjat följa med mig ner till ladugården igen för att vänja valparna att inte dia hela tiden. Så nu får dem riktig hundmat 5-6 gånger/dygn och nästa vecka är det dags för veterinären första gången och bli vaccinerade och chipmärkta.V 2-3
 
 Hej!

Ännu en vecka med fullt upp. Valpar, kossor, får och barn ;) Det finns att göra.

I veckan var jag iväg till veterinären med valparna dem skulle ha sin första vaccination och sitt chip. Alla hundar måste märkas med ett specifikt nummer och registreras. Så nu har Roya och Ross fått sitt nummer och är registrerade deras stamtavlor från SKK kom också nu i veckan. Småttingarna börjar bli stora. Dem är redan 8 veckor gamla, så i dag flyttade faktiskt Roya.
Som tur är flyttar hon inte så långt bara till Kungsgården så jag kommer kunna träffa henne och se henne utvecklas. Det ska bli spännande och se vad det blir utav de små liven, jag tror dem kommer bli riktigt bra vallhundar. Så nu när Roya åkte till sin nya ägare fick Ross följa med till ladugården för första gången. Det blir bur ett tag framöver tills han har lärt sig "uppföra" sig dvs inte tugga sönder allt som finns ;) Visst har vi förresten fantastiska golv och tapeter i vårat personal rum?? Ganska charmiga men det får nog bli en liten upprustning någon gång i framtiden.

Våran husdjurstekniker var till ladugården i veckan och dräktighets undersökt lite kor. Ett gäng dräktiga och någon som var tom. Vi har börjat kolla med ultraljud också, som ni ser på bilden. Kossan som vi kollar på bilden har troligen kastat sin kalv tyvärr. Sånt händer ibland. Men mjölkar hon fortfarande skapligt så är det bara på´t igen och seminera. Hon fick även ta sig en titt på våran 177 som har brunstat konstigt. Hon har visat tydliga tecken på att vara brunstig samtidigt som hon har blodat. Vanligtvis blodar dem 1-2 dagar efter brunst. Men inget kändes konstigt så vi hoppas hon blir dräktig igen.

Också får ni en liten bild på Lovis fina lampa som hon fick utav oss när hon fyllde år, tycker den är mysig och charmig. Miffy heter den ;) Min äldsta barndoms kompis var hit och hälsade på i veckan super roligt. Vanligtvis bor hon på Svalbard bland massa minusgrader snö och isbjörnar. Så vi ses bara 2-3 gånger per år men alltid lika trevligt att träffas. 

Nu ska jag ta och gå ut med Ross och Ruth innan läggdags också ska vi se vad Ross säger om att sova utan syrran
inatt!

V 4 Hej!

Februari är här och vädret är bra knepigt. -10 till +6. Jag tycker snön kan få ligga kvar ett tag till blir så mörkt när den försvinner. Och ishalka och slask är inte riktigt min grej. 

Denna vecka har det inte hänt något speciellt riktigt utan dagarna springer förbi ändå.  Jag har fått uppdatering att Royas nya ägare trivs med henne och Roya trivs i sin nya hund flock :) Ross verkar också trivas och jag tror han kommer bli en mys hund, på kvällarna när Lovis somnat så har vi myst i soffan kollandes på serier, jag har börjat kollat på min favorit serie från Högstadiet/gymnasiet The O.C. Så kul och man får massa gamla Flashbacks från förr. Och då har Ross myst ner sig med mig i soffan. Ruth har aldrig gillat att ligga i soffan/sängen. Men min första hund Gösta han skulle inte komma på tanken att lägga sig på golvet. Han låg alltid i soffan och sov med mig i sängen. Med lite måtta tycker jag dem kan få vara med och mysa ibland.

Ser ni svansen på den bruna kossan 254? Hon fick nytt smeknamn nu "Stumpan" ;) För ett tag sedan gjorde hon illa svansen riktigt illa. Det händer ibland men oftast läker det bra utav sig själv. Dock inte hennes sår hon måste fått in någon elak bakterie för det ville inte läka trots att hon fick penicillin. Sen är svansen ganska svår att hålla ren och bandagera när dem ligger ner hänger svansen ner i skrap gången. Så vi beslutade att amputera en bit utav svansen. Så veterinären var hit hon fick lite lugnande så att hon skulle stå still, sen bedövades hela svansen och en bit ovanför såret "klipptes" svansen av, sen syddes stumpen ihop och hon fick lite smärtstillande och bandage. Och nu ser svansen fin ut och kossan är nöjd när hon slipper ha ont i svansen.Och sen ner ni våran senaste kalv han är så himla charmig för hans höger öra är krokigt. Det ser riktigt gulligt ut.Antagligen har han legat lite trångt inne i kossan vi får väl se om han rätar ut örat eller om han alltid kommer se ut så :)  Också har ni en bild på 270 när hon står och kliar sig på ätbåsen. Hon är en första kalvare som snart ska sinläggas för sin andra kalv. Hon har varit en väldigt nervös kossa men nu äntligen kan man borsta hela henne och hon gillar det. Men hon har att brås på, hennes mamma var 204 våran ända ko vi skickat på slakt pga dåligt lynne. Så med fjäsk och tålamod kan man få de flesta kossorna snälla och harmoniska. Fjäsk för en kossa kan vara att bli kliad vid svansroten det brukar vara väldigt uppskattat. Så det blev en snäll ko av 270 också hon är väldigt snygg exteriört men jag gillar inte hennes färg hon är för mycket vit för min smak. Sen avslutar vi med en bild på en sovandes Ross det är ungefär då det går att knäppa kort annars är det mest full fart på honom :)