Januari  2015


V 1
 Hallå!

Nytt år nya möjligheter, eller nytt år nya bekymmer, beror på hur man ser det. Men vi satsar på nya möjligheter tycker jag :)
Nyårsafton spenderade vi hemma med god mat och trevligt sällskap, jag och Sara gjorde desserter dagen innan, och eftersom desserter är det bästa satsade vi på två st ;) En pannacotta gjord på Ahlgrensbilar, man sorterade bilarna så att det vart tre färglager och en vitchoklad mousse med saffran. Båda var riktigt goda speciellt saffrans moussen. Tolvslaget firade vi med flädercider och tomtebloss!

I fredags natt var det dags, jag och Micke blev föräldrar till en liten go flicka. Så nu blir det lugnt på jobb fronten för mig ett tag. Så jag tänkte sammanfatta år 2014 här i några inlägg fram över, ni har ju inte varit med från början!

Januari förra året var ju snöfattigt, så jag kommer ihåg att tränings säsongen med Ruth drog i gång tidigt och vi var ute och träna mycket. Vi mjölkade fortfarande uppbundet ända fram till April, på bilden nedan ser ni hur det såg ut då, vi tog upp kossorna två gånger om dagen och mjölkade med tunnorna. Vi hade rätt mycket kor som mjölkade i den här tiden förra året, så det tog en stund att mjölka. Medans de mjölkade fick alla kor sitt kraftfoder som vi portionerade ut manuellt med en speciell vagn, både korn kross och ärtor. Och individuell mängd till varje ko. När kossorna inte mjölkades gick de i lösdriften som de går i nu. Så de har alltid haft det fritt med att gå runt och äta/sova när de har vilja.

I Februari var jag och Anna iväg på semin kursen nere i Uppsala en vecka, väldigt intressant och roligt. Så nu har vi haft ett helt gäng egna semineringar som har kalvat. Det är spännande för lite känns det som sina "egna" kalvar som kommer. Och nu får vi följa dem hela vägen tills det är dags för dem att bli dräktiga och kalva in som mjölkkossor. Robotbygget tog också riktig fart förra året vid den här tiden, vi gjorde mycket själva så som att gjuta och greja. Nytt mjölkrum byggdes också eftersom  mjölktanken till roboten är mycket större så fick den inte plats i det gamla mjölkrummet.

Nu ska jag ta och gå en promenad i snön med Ruth och lill tjejen och fixa med fåren, antagligen behöver jag skotta lite snö också :) Vi hörs nästa vecka! V 2


Hej!

Ojoj vad snö vi fått, trodde att det avtog igår kväll (söndag idag) men i morse fick jag knappt upp ytterdörren. Vilket rusk väder. Och jag har inte varit in i ladugården på 1,5 vecka börjar verkligen sakna mina damer. Dags att åka och hälsa på dem någon dag, men just nu är jag in snöad och kommer nog inte av gården med bilen. Och alla maskiner är såklart ute och skottar snö. Det är tur att Ruth inte använder hundgården, för den var fylld med snö :) Det har ju blåst samtidigt som det snöat så på vissa ställen var snön över knähöjd så det var riktigt tungt att skotta allt, skottade hälften sen kom Mickes syster med sambo och hälsade på så han tog över ;) ibland har man flyt! På bild nr två ser ni min fina julklapp som jag fick utav pappa, han är hovslagare så han har svetsat ihop en eldkorg utav skor från min häst Frippe, riktigt kul och fin.

Igår var vi ute och pysslade med fåren ett bra tag, de fick massa ny halm och väl sopat i ladugården. Jag tajmade bra där, de hade nog mysigt i all ny halm i natt trots att det blåste. De har en hage som de kan vara ute i om de känner för det, men i natt tror jag att de låg inne och gosade. 

Ja, lite mer robot bygge då, April månad, ett tag försenat så var i alla fall allting klart. Det är ganska långt mellan roboten och mjölk/foder rum. Så det går långa ledningar i ladugården med foder, luft och mjölk. Nu skulle alla kossor ha halsband också. Vi fick med ett helt gäng med halsband och transpondrar med roboten så det var nog två dagars jobb med att bara plocka i sär och tvätta alla halsband. Och hoppas att transpondern funkade, det är den som roboten läser av för att veta vilken ko som kommer in. Så varje ko har ett eget nummer så att roboten vet vart hennes spenar sitter och vi får reda på datorn hur mycket hon har mjölkat och så vidare. Och äntligen kom dagen då det var dags att starta roboten och mjölka första gången. Ja vi bodde i ladugården i några dagar :)

Där av skinnsoffan längst ner på bilden, roboten står framför . Så i soffan satt vi medans alla kor mjölkades, eftersom vi lära vara med och hjälpa till ifall kossan tex inte ville stoppa ner huvudet i krubban med mat, för det är i krubban avläsaren sitter till transpondern, och står hon tillräckligt länge i roboten utan att bli avläst så släpper roboten bara ut henne, då lär man börja om och hämta tillbaka henne. Men allt fick rätt smärtfritt ändå lär jag säga, roboten skötte sig och kossorna skötte sig hyfsat.
Det blev ett gäng som inte ville gå själva tillslut, men några har haft sin semester och fått en till kalv efter det och då har de gått själva. Så vi hoppas att resten av dem också gör det när de kalvar igen.

Nu ska jag ta och byta om lite och gå över till svärföräldrarna för lite mat, gott och bli bjuden på mat. Micke är ute och skottar
så honom lär jag inte se på ett tag! 
 
V 3


Hej Måndag!

Vad har jag pysslat med i veckan då? Jo jag och Lovis var ner och hälsade på i ladugården första gången, såklart var Ronja nyfiken på vad jag hade med mej för spännande :) Lovis låg och sov i vagnen i någon timme, så jag fick äntligen greppa skit skrapan och skrapa lite skit och borsta damerna.

När jag traskade ner i lösdriften så tyckte jag damerna såg lite annorlunda ut. Jo våran praktikant hade fått i uppgift att klippa svansarna på kossorna. Men han hade visst tagit klippmaskinen istället för saxen. Till och med på Ronja, gissa om jag vart ledsen. Vi brukar klippa med sax så att de som inte har så lortig svans får ha rätt mycket hår kvar. Jag brukar till och med ta en hink med varmt vatten och såpa och gå och tvätta de som har riktigt fina svansar. Aja en himla tur att det växer ut igen. På längden får svansen inte vara för lång, för då tror roboten att det är en spene på juvret och försöker mjölka svansen, vilket så klart inte blir så bra ;)

Igår när vi var ute så fick Ruth hoppa in i fårhagen och valla lite, vi har ju haft ett ganska långt uppehåll nu utav vallningen. Jag ville mest se om hon lyssnade på mig, vilket hon gjorde :) Så det vart ingen träning direkt utan mest checka av om hon lyssnade. Också hade jag släppt in mitt tack lamm till de andra, och hon vågade inte gå ut. Och maten serveras ju ute så hon lära gå ut så då fick Ruth plocka ut henne, så nu hoppas jag hon fattar att man måste gå ut och äta :)

Alla som hänger med via sociala medier och tidningar har ju anat kaoset som är i mjölkproduktionen. Mjölkpriset sjunker i botten, samtidigt som kraven ökar djuren måste producera mera mjölk men billigare. Samtidigt som djurensrätt och vissa veganer sprider massa fakta som inte är sant på internet. Te.x att mjölk är farligt att dricka. Att vi bönder är hemska människor och att vi inte tänker på hur djuren mår. Man blir uppriktigt sagt ledsen, om de visste hur mycket jobb det är att få fram de där litrarna med mjölk. Eller tex när man är i ladugården sent en lördag kväll med en dålig ko, efter 12 timmars arbetsdag. Inte tusan lämnar vi då våran dåliga ko, nej vi kan inte bara gå hem för att våran arbetsdag har passerat 12 timmar vi måste se till att kossan mår bra innan vi avslutar dagen. Eller om en kviga har en jobbig kalvning och klockan slår 12, inte tusan kan vi gå och äta lunch då nej vi måste se till att våra små juveler mår bra innan vi går hem eller tar rast, sen om vi inte ätit på 12 timmar så är det fortfarande kossan som går först.

Har inte hunnit läst så mycket om vad som hände på "mjölkens" dag i riksdagen, men jag hoppas verkligen att folk (inklusive politikerna) får upp ögonen och verkligen köper Svenskt. För annars är nog risken ganska stor att bönderna förvinner väldigt fort. Usch jag känner hur upprörd jag blir av att bara skriva nu. Men jag känner med alla bönder som levererar sin mjölk till Arla. Hoppas de kämpar på och att det kommer en vändning snart. Och det där med att mjölk är farligt att dricka, hallå?? Ni hör ju själva, mjölk har vi druckit i alla år och mått bra. Och det innehåller massa nyttigheter. Annat är det väl med tex Coca cola och Fun Light saft där snackar vi farliga saker att dricka!

Aja innan jag blir för upprörd så avrundar vi, men köp Svenskt mjölk/kött produkter gärna närproducerat. Arlas produkter som endast är gjorda på svensk mjölk är märkta med den Röda Arla kossan så det kan man kolla efter när men letar Svenska mjölkprodukter. Annars är det ju naturligtvis Gefleortens här i krokarna som är lokalt, Svenskt och närproducerat!

Tack och Hej :) 
V 4

Hej Måndag!
 
Ännu en vecka som passerat på detta år. Vad har jag gjort då. Tröttheten har antagit mig ;) Det trodde jag faktiskt inte, jag är ju van sen ett par år att inte sova så mycket. Men att vara vaken med bebis på nätterna verkar ta mer på krafterna än några timmars sömn, kanske har att göra med att timmarna inte är sammanhängande nu. Utan att det blir ca två timmar åt gången. Men det funkar ju ändå trots att man inte är lika pigg på dagarna som jag brukar vara.
 
Vi har i alla fall varit i stallet och hälsat på hästarna. Och igår tog jag en efterlängtad ridtur, det vart ju så himla fint väder. Varken jag eller Frippe är i toppform så vi tog det mest lugnt men han kändes väldigt fin i kroppen det lilla jag kände på honom. Så kul. Han blir ju 22 år i år. Tänk att jag redan har haft honom i 5 år, tycker det känns som igår jag var nervös och förväntansfull tömde sparkontot och åkte ner och provred och köpte honom :) 
 
Min morfar, och Lovis gammelmorfar med sambo var och hälsade på i veckan och hade med sig semlor så nu är årets första semla uppäten. Semlor är ingen favorit, men på Berglunds Bageri i kungsgården har de kanon goda semlor med egen mandelmassa i. Jag måste köpa en sån någon dag. Från kanonväder igår, till snö kaos idag. Typiskt. Pojkarna tycker det är toppen med massa snö för då går alla maskiner fullt ut och röjer snö.
 
Nu har ni fått se hur roboten kom in i ladugården, men vilket mjölksystem gillar jag bäst?
 
Robot: Fördelarna är flexibla tider, du måste inte vara ute i ladugården kl 5 på morgonen. Och du kan göra klart på kvällen tidigare om man ska bort på något. Mycket information om varje kossa i datorn. Stora krav på exteriören på kossorna, speciellt juver och spen placering.  Nackdel är att man inte får samma kontakt med djuren, visserligen kollar man ju alla djur varje dag, men de blir inte hanterade på samma sätt som när man mjölkar med annat system. Du vet inte riktigt hur lång tid ett pass i ladugården tar, om det är två kossor som du måste fösa fram till roboten för att de inte har gått själv, eller om det är 15 st som inte gått av sig själv. Visserligen kan det uppstå övriga problem i vilket system som helst så klart.
 
Uppbundet/tunnor: Fördelar, nära kontakt och mer koll på djuren. Nackdelar: tung jobbat, tidskrävande,  mycket krångel med disk osv. Ingen information om mjölkmängd per ko.
 
Mjölkgrop: Nu har jag bara jobbat i en liten mjölkgrop med en liten besättning. Men jag gillar gropen. Med höj och sänkbart golv kan man anpassa och ha en bra arbetsställning, och slipper slita på rygg/axlar. Kossorna står alltså i en
uppsamlingsfålla bakom gropen, och går in när det finns en ledig plats. Nu finns det massa olika gropar men där jag jobbade, släppte man ut kossan så fort hon ätit upp sitt kraftfoder och blivit mjölkad. Så det blir nästan aldrig någon dö tid, utan man tvättar/hänger på en ko, då är nästa ko klar så man sprayar spenspray och släpper ut henne. Bra uppsikt över juver. Svalt på sommaren :) Nackdel är väl att man lär kliva upp tidigt varje morgon ;)
 
Så Robot och Grop ligger på delad första plats skulle jag säga :)  Flyter allt på så trivdes jag väldigt bra att stå nere i gropen och mjölka. (Bild på mjölkgrop längst ner) Och kossan på bilden i mitten lever, hon var bara liite trött ;)
 
Nu ska jag nog åka och handla en snabbis och sen ska jag och Lovis ut och pyssla lite hos fåren!

 
V 5

Hej.. måndag kväll
 
Min plan var att skriva imorse, men Lovis hade andra planer :) hon tyckte att vi skulle vara vakna och leka hela förmiddagen. Hon bestämmer :)
 
Har precis kollat klart på det nya bonde programet, riktigt kul faktiskt. Men att böja ett balspjut det gör man inte så lätt, förstår att det är en himla press. Men vilken rolig utslagstävling det var med att hand mjölka en viss mängd mjölk. Det är jobbigt att hand mjölka, man får ont inne mitt i handen av någon anledning. Så riktigt bra jobbat av dem två. Ska bli spännande att följa
 
Vad har vi pysslat med i veckan då, kanske skottat snö? Joho det kan man säga. Det har kommit massor, så sambon har jag inte sett skymten av på ett gäng med dygn, han är hemma och sover någon timme nu innan dem skulle fortsätta skotta snö.
Det är ju tur att man kan köra traktor, så i söndags lämnade jag Lovis hos farmor en sväng också tog jag med Leo också tog vi traktorn upp till stället där vi har våra kvigor och tjur går. Så passade vi på att åka hem till mina föräldrar, så fick pappa ta traktorn och skotta av deras gård. Medans mockade jag och Leo åt hästarna och var och hälsade på dem. Efter det skottade vi av lite på gården hemma. Och idag har jag fortsatt skotta med spade, vi har två rätt långa grusgångar där man inte kommer åt med traktorn. Nog för att jag har skottat mycket snö i mina dagar, men himlans så tungt det var idag när det hade blåst hela natten, så jag gav faktiskt upp, får ta resten i morgon.
 
I Lördags var vi ner och hjälpte svärmor/farmor i ladugården, mysigt att få krama om damerna. Jag började med att gå ner i lösdriften och säga Heej tjejer och ropa på Ronja.. Gissa vem som då kommer med raska steg längst ner i från, jo Ronja med spetsade öron. Alltså nästan så jag fick en tår i ögat vad underbar hon är min fina lilla Ronja, vi stod ett bra tag och myste och kliade. I veckan ska vi ta oss till Järbo och hämta lite papper, fick lite uppdate därifrån och min favorit Prinsa hade kalvat, en liten kviga. Som ska DNA testas till Viking, så kul och spännande :)
 
Nu håller mina ögon på gå i kors, så nu ska jag springa ner i pannan och elda lite innan jag kryper ner i sängen!