(Klicka på bilderna för att se dem större!)


Januari 2013

V 1

Nytt år och det innebär nya utmaningar och nya möjligheter!

Nyår gick över förväntan faktiskt. Korna reagerade i stort sätt ingenting under 12 slaget på natten. I och för sig så hade vi fodervagnen på så att det inte skulle låta så mycket för dom. Det var värre under dagen när människor i byn började smälla vid 16-19 tiden. Då var korna stressade. Alla tryckte emot mjölkgropen och de kor som just gått ifrån mjölkningen kom tillbaka in. Stackarna, dom visste inte alls vad som pågick. Men men, huvudsaken 12 slaget gick bra sedan. Förra året var dom panikslagna.

Denna vecka körde vi provmjölkning som gick mycket bättre än förra gången. 

169 kor var med på den och vi fick resultatet nu idag under söndagen. Vi låg på 29,4 kg per ko i snitt. Alltså i snitt mjölkar varje ko det per dygn. Vi har legat under detta 1.5 året mellan 18-31 kg på dygnet.

Det är mycket som spelar in om hur dom mjölkar. Fodret är riktigt viktigt. Bara en annan ensilagebal kan göra att korna minskar i produktion om man inte kompletterar rätt med kraftfodret. Det flyttades kor. 5 stycken som ska läggas i sin så dom står i en annan ladugård nu i ca en vecka för att kunna sinas. 3 kor flyttades tillbaka till ladugården för att vänjas med det foder de ska äta sen när de mjölkar.

De flesta gånger när det flyter på riktigt bra med mjölkningen och alla sysslor i ladugården på kvällen så ska det nästan alltid krångla. En kväll blev det stopp i avloppet ifrån mjölkgropen ut till kulverten, så vi blev fast ett bra tag till innan allt gick som smort igen. Kylaren till mjölktanken gick sönder under en kväll med. Det mest nervösa var att det varit hämtning av mjölk den dagen så all mjölk som hamnade i tanken den kvällen ska kylas ner så fort som möjligt. Tur nog fick vi tag i kylservice som kom ut på ett kick och fixade kylaren. Det hade varit tråkigt om det inte gått att fixa så att vi fått tappa ut ca 2000 liter mjölk i avloppet....

Vi fick ett tvillingpar under söndagen! Två stycken pojkar blev det. 1219 som blev andra kalvare och mamma till dessa fina pojkar funderade bra mycket på varför hon hade två stycken bredvid sin sida.

Hon tog bra hand om dom små. Nu väntas en ny vecka med bla. dräktighetsundersökningar. Ca 25 stycken närmare bestämt.
 
Vecka 2

Andra veckan har gått detta år, halva januari. Tiden går riktigt snabbt. När jag skriver det här sitter jag framför en varm brasa inne i mitt lilla hus som jag hyr av mamma och pappa. Det eldas för fullt för minus graderna har börjar krypa tätt inpå oss igen. Idag har det nämligen pendlat mellan -13 och -20 grader. Fy så kallt det är! Men är det vinter så är det.

Denna vecka har vi haft dräktighetsundersökningar! Sammanlagt blev det ett resultat på 22 dräktiga kor! Riktigt fint resultat! Det bästa var att de 15 som vi seminerat själva utav våra gamla kor, alla var dräktiga! Sen resterande 7 var dräktiga som vi nyligen köpt in. Hade några stycken som inte var dräktiga därifrån med. Så nu har vi extra koll på dom korna. Hon som dräktighetsundersökte kände även på kor som inte visat brunst efter kalvning. Redan nu så här i slutet av veckan har vi seminerat flera stycken hon kände på. Tänk att lite massage av äggstockar kan göra så att dom kommer igång i brunst så snabbt.

Vi har haft sperma leverans igen, var 2 månader sedan sist. Hade beställt alldeles för lite så han som levererar slängde i extra doser till oss så vi skulle klara oss till nästa gång han kommer i slutet av februari. En svår kalvning var det i veckan med. 661 som blev tredjekalvare hade riktigt svårt att få ut sin kalv. Detta för att kalven kom upp och ner. Vi var tre stycken som fick dra ut den lilla. Då kan ni tänka er hur hårt och svårt han satt. Det blev i alla fall en liten pojke som fick namnet Flin för det såg ut som han flinade åt oss när vi höll på att dra ut honom. Jättefin kille som är efter tjuren Vh Mota.

En morgon skulle jag öppna upp grindarna för ett gäng som var precis färdig mjölkade och skulle ut i lösdriften för att äta foder. Men när jag tryckte på knapparna funkade ingenting. Visade sig att kompressorn hade gått sönder. Tur nog hade vi en vi kunde låna på vårat andra ställe, så det ordnade sig. Vi skickade iväg sammanlagt 27 kvigkalvar till kvighotellet i veckan. Fick hem 10 stycken därifrån. 2 stycken ska kalva nu i februari. Har även pysslat med lite TS halter i grovfoder denna vecka. TS står för torrsubstans. Detta mäter man för att se hur mycket kraftfoder som ska blandas i. Förutom ladugården har jag haft ett givande styrelsemöte med LRF ungdomen Gävleborg.
 
Vecka 3

Nu börjar denna kyla komma igen. Pendlar mellan minus 5 till minus 25! Nu vill jag ha sommar så vi får släppa ut korna på bete! Längtar till det! 

Veckan började mindre bra med 5193 som stod inne för kalvning. Hon verkade allmänt hängig så jag tänkte att hon kanske var på gång för att kalva. Tog tempen och hon hade feber. 

Det visade sig även att hon hade en svullen juverdel och var alldeles stenhård om den. Tur i oturen så skulle veterinären komma på sitt månads besök denna dag så han kikade på henne på en gång. Hon fick penicillin och smärtstillande. Sen skulle vi mjölka ur den inflammerade juverdelen några gånger om dagen så trycket i den lättade och så man fick ur alla bakterier. 

5193 kalvade under veckan och fick en liten grabb som var pigg och glad. Tyvärr blev hon trespent i den spenen som hon hade inflammation i. Men hon mjölkar riktigt bra ändå. Vid veterinärbesöket avhornades 26 stycken kalvar sen kikade vi även på 296 som är sinlagd. Hon har ett sår på magen, eller en böld som spruckit. Men visade sig inte var något farligt och det skulle läka av sig själv. 

Tisdagen hände en olycka som kunde gått riktigt illa. Det är mig det handlar om. Jag hade nog tur att jag klarade mig så bra som jag gjorde. Det kunde gått betydligt mycket värre än vad det gjorde. Jag klarade mig undan med ett stort blåmärke över sidan på låret och lite små skavanker över benen. 

Det hela började med att det var riktigt kallt den morgonen så att vi är tvungen att stänga dörrarna till gropen för varje omgång som släpps in för mjölkning. Annars blir det sådant drag med kall luft. Inte så skönt om det är minus 20 ute.

1178 blev en som fick vänta mellan mjölkgropen och väntfållan. Så dörren stängdes bakom henne. Utrymmet mellan väntfållan och gropen är kanske 1,5 meter bred och 2,5 meter lång. Så utrymmet är inte så stort. På något vis så hade 1178 varit så smidig och vänt sig så hon stod med baken emot gropen och huvudet emot dörren ut emot väntfållan. Jag gick upp ur gropen för att försöka få henne att vända sig, utan att lyckas. 

Tänkte att jag skulle gå in för att öppna dörren, fösa ut henne och ta in henne på nytt så hon kom åt rätt håll. Gick in för att öppna dörren till henne och helt plötsligt fick jag en smäll i sidan av henne. Hon stångade mig rätt in i sidan. Hann inte reagera ett skit. Vad hände liksom? Allt gick så snabbt. Har aldrig varit med om något liknande. Vände mig emot henne. PANG. En gång till stångade hon mig hårt som bara den, rätt in i magen. 
Jag ramlade ihop framför henne, fick ingen luft. Kippade efter andan. Ser hur hon laddar igen. PANG. Rätt över låret satt denna hårda smäll. Så otroligt ont, vilken smärta! 

Man såg i hennes ögon hur hon blivit en helt annan ko. Det slog slint för henne. På något sätt lyckades jag kravla och krypa till utrymmet bredvid där 1178 stod. Jag skrek. Jag grät. Kunde inte röra benet. Gjorde så ont! Kan inte beskriva! Tur så var pappa i närheten. Hjälpte mig upp på en hink som jag kunde sitta på. Åkte hem. Fick ringa pojkvännen min som hämtade mig. Har aldrig någonsin varit med om en ko som kan vända i humöret så snabbt. Och vi vet inte varför. Här om dagen var hon på pappa med. Gick emot honom och försäkte stånga honom med. 
Nej tack och lov klarade jag mig bra. Tänk om hon stångat mig så att jag slagit i huvudet och svimmat av. Vem vet hur det kunde slutat då. Kunde blivit ihjäl stångad i värsta fall. Nej fy vilken tanke.

  Efter olyckan har jag fått mig en riktig tankeställare. Jag har alltid haft snälla kor omkring mig och tror alltid det bästa. Men efter det här går jag aldrig ut i lösdriften själv när jag ska seminera. Jag kikar en extra sväng över axeln när jag ska fösa kor. Jag reagerar på minsta lilla ljud bakom mig. Nej, det sätter sina spår. Annars denna vecka har vi fått en dräng som är i ladugården. Riktigt duktig på allt omkring korna och tar det lugnt med djuren. Jag gillar han skarpt! Har honom för att syster blivit sjukskriven en månad till.
 
Vecka 4

Vi går nu in i nästa sista veckan för januari månad. Snart februari och i mars börjar förhoppningsvis alla vår tecken att visa sig. Nej, nu vill jag har det varmare och sommar!

Mår mycket bättre efter olyckan med 1178 som stångade mig. Det har gått ca en vecka och blåmärket finns fortfarande kvar. Kommer säkerligen göra det i ca 3 veckor. Denna vecka har vi haft möte med LRF konsult. En herre som vi kan diskutera med runt omkring företaget och spåna lite idéer och få hjälp med saker. En riktigt bra konsult i mina ögon. 

Drängen har jobbat på för fullt denna vecka. Det går riktigt bra och jag är super nöjd med honom! Han gör det riktigt bra, är lugn med korna och gör sitt arbete noga. 

11 stycken tjurkalvar hämtades. Skönt för då blev det mera plats i kalvstallet. Det märktes stor skillnad efter dom åkt. Det blir så mycket utrymme för andra kalvar. 

Jag och mamma bytte benband på korna. Banden på benen är till för att se vad som är speciellt med den kon. Blått står för penicillin, grönt för spann, gult för trespent och röd/orange för sinko. 

Bytte dessa för att dom är säkrare än de med kardborre band. Man vill inte att en penicillin ko ska tappa bandet och sen råka mjölka henne i tanken. Då förstör det all mjölk i tanken!

Vi fick besök av våran foderrådgivare eftersom vi haft problem med att få korna att mjölka. Det visade sig att vi har för lite protein i grovfodret så nu om ett par veckor ska vi börja med ett annat kraftfoder så det blir stabilare för korna. Annars fick jag en ledig helg. Från fredag eftermiddag till söndag förmiddag. Då fick jag chansen att åka iväg till min kärlek och umgås med honom.