(Klicka på bilderna för att se dem större!)Januari 2011

Lördag 1 januari

Nu måste vi vänja oss att skriva 2011 istället för 2010. Jag tyckte så jättemycket om 2010. Det låter så fint! Ett nytt år är för mig nästan lika spännande som en ny sida. På en gård är det jätte viktigt att fundera vad man vill göra annorlunda eller göra nytt nästa år. Men bredvid som man planerar blir det alltid många andra projekt. Det känns lite konstigt men man är verkligen aldrig färdig på en gård. Precis när man tänker ”men nu blir det lugnt” då händer något. Så varje år blir det mycket mer än man hade tänkt innan. Därför är det jätteviktig att titta bakåt/ tillbaka så att man kan känna sig nöjd! Så det blir spännande igen hur året kommer att se ut!! 

Igår kväll hade vi det mysigt tillsammans. Freerk var färdigt ganska tidigt med mjölkningen så det kändes som vi hade hela kvällen ledigt. I början av kvällen visste vi inte precis vad vi skulle göra eftersom vi saknade en riktig nyårsafton känsla. Och vi hade glömt att fråga våra kompisar som var på besök i måndags att ta med sakerna som kan ge oss en bättre stämning. I Holland brukar vi äta ”oliebollen”, friterat bakverk i form av en boll, pudrat med florsocker, som vi främst äter vid nyår. Men vi bestämde oss att se en film och den var otroligt bra så vi blev i en mycket bättre stämning. Efter filmen tittade vi lite på Skansen men ville inte lyssna på hela Jan Malmsjös berättelse så vi gick ut. Hela kvällen hade det snöat så det såg nästan magiskt ut. 

Vi hade två fina kinesiska lyktor som gav oss en ännu mer magiska känsla. Det var helt mörkt och tyst och sedan hade vi två stora lyktor som gav ljus i mörkret ...... även grannarna hade sett våra lyktor och de väntade med deras fyrverkeri tills lyktorna var försvunnen. Vad snällt!! Själv tycker jag inte om fyrverkerier. Dels eftersom djur blir rädda men framförallt inte för miljön. Hela året försöker vi alla att panta flaskor och burkar, prata om hur duktiga vi är på källsortering, hur viktig det är att pendla med tåget men på nyårsafton får vi göra allt vi vill med miljön.... 

Och sedan är första kalven född 2011!! Freerk sa att det var en som hade värkar så jag sprang ut men jag kom tyvärr försent. Kalven var redan född. Båda mamma och kalven var jättesöta och lugna så jag fick komma nära. Jag brukar alltid ha ett visst avstånd om kalven är nyfödd och låta mamman slicka på sin unge. Det ögonblicket är så speciellt. Kanske är jag lite extra känslig eftersom jag kommer att tänka på min egen förlossning, jag vet inte. Men eftersom de var så lunga vågade jag tar flera bildar av dem. Som jag skrev tidigare bor våra sin kor i en djupströbädd. Det betyder att de kommer att bo där 8 veckor innan de ska kalva. Innan dess kan vi fortfarande mjölka dem. Det betyder att de först måste sinas i juvern. Och det händer efter de har ätit bara halm i två dagar. Efter den ”behandling” flyttar de till ”sinkor avdelningen”. Där får de inte mycket mat heller annars blir de för feta och förlossningen blir för tuff för dem. Det betyder att de är alltid sugen på mat!! 

Tisdag 4 januari 

Igår kväll har det hänt en olycka med ett rådjur igen. Trots att bilen inte körde så fort, dog rådjuret ändå. Så idag har vi ringt till vägverket igen och de har lovat att komma ut med skyltar, så förhoppningsvis tar det slut snart. Men varje bil som passerar oss är vi nu rädda att ett rådjur blir påkört och det känns verkligen hemskt. Idag var Hedda och jag ute i ladugården. Hedda tycker mer och mer om att titta på kalvarna. Ibland blir hon fortfarande skrämd men hon försöker att följa kalvarnas rörelser. 

Kalvboxarna är ganska stora nu så det blir snart dags för Bijke (vallhunden) att träna med kalvarna. Jag har försökt en gång med honom men han tyckte att det var för kul så det gick alldeles för snabbt. Och eftersom kalvarna rör sig hela tiden och mycket fortare än kor, tycker han att det är ännu roligare att ”jaga” dem. Så det blir jobbigt för honom. Nu i vintern är han ute med Freerk under dagen och jag tar med honom på promenader men egentligen får han för liten utmaning i huvudet. Så jag hoppas att det kommer att hjälpa honom om vi tränar.
 
Lördag 8 januari

Sedan i onsdags har vi besök från Holland igen! Den här gången är det mina kompisar, Marlies och Nico. Jag känner Marlies sedan jag läste arbetsterapi och hon är här nu för andra gången. För Nico är det första gången på en bondgård. Visst har han varit på en av många små bondgårdar vi har i Holland som är egentligen framförallt för att visa gårdsdjuren för barnen. Det finns till exempel en gård där de har getter och man kan köpa en flaska mjölk som barnen kan ge till getkalvarna. Sedan finns där en ko och en häst som de får klappa. Så de flesta barn tror att man alltid kan klappa djur om man vill....men tänk på att alla inte är tama!

Det blev en stor upplevelse för Nico. Men han var jättemodig och hjälpte Freerk en gång under mjölkningen. Efteråt sa han att han inte ens visste att en ko är så pass stor. Marlies hade redan mjölkat en gång tidigare. Egentligen är det inte så svårt att mjölka även om man inte har någon erfarenhet. Om man står mitt i mjölkgropen ser det ut som att korna bara kan bajsa och kissa och ingen annat. Men då är det bara prova. I början är det ganska jobbigt att hänga under organen. Det krävs mycket koncentrationsförmåga och då glömmer man lukten och smutsen snabbt! Själva mjölkningen går inte särskilt fortare om man mjölkar tillsammans. Egentligen sparar man bara tid när en kan mjölka och den andra kan hämta kossorna som väntar ute i samlingsfållan. De första 60 korna och ibland även den 80 första kommer in själva. Det betyder att man kan fortsätta med mjölkningen och inte behöver springa ut. När det regnar mycket eller snöstormar då vill alla helst komma in samtidigt. Så om man jobbar två tillsammans blir det effektivt efter ungefär 60 kor. Och sedan sparar man liten tid efteråt när man kan spola rent tillsammans. Men egentligen sparar man kanske 15 minuter så det är inte så mycket. Däremot är det naturligen trevligare om man jobbar tillsammans!
 
Tisdag 11 januari

Vilken töväder vi har! Snön är nästan borta från hela taket och har lämnat sina spår. På lösdriftstaket har den tunga vikten från istappar och snö böjt ner takplåtarna och skadat takrännorna. Det var inte mycket vi kunde göra åt detta.

Onsdag 12 januari 

Idag har det snöat igen. Jag blev jätteglad. Jag tycker att allt ser mycket trevligare ut på gården om allt är gömt under snön. Jag tycker bara synd om fåglarna som blir mer och mer hungriga. Idag läste jag i tidningen att efter den senaste tidens kyla kan lagren av fågelfrön vara tomma om en månad. Därför har jag nu börjat att mata dem lite extra. De får krossat spannmål och jag har en boll som hänger i äppelträden. Men inte bara små fåglar tycker om den.......
 
Fredag 14 januari

Idag blev vi förvånade över vår egen Upplandsmjölk. Det är nämligen så att vi har försökt att få till en perfekt cappucino med vår nya mjölkskummare som jag fick i födelsedagpresent. Vi har även ringt till företaget som vi köpte den av och provat alla deras tips. Det var bara ett tips som vi egentligen inte ville prova och det var… att prova med mjölk som är mindre fet...... Men vi ville inte veta något om det. Vår egen mjölk är den bästa tycker vi.... Som bonde får man inte bara betalt för kvantitet utan även för kvaliten. Det betyder att mejeriet tittar bland annat hur mycket fett och protein som finns i mjölken. Fettet behövs nämligen till exempel till vispgrädde och creme fraiche. Sedan finns där naturligtvis också fett kvar i mjölken. Det är hälsosamt och nyttigt för kroppen. Så mjölken som vi dricker direkt från tanken är fetare än mjölken som man köper i butiken. Och därför köpte vi idag färdig packad Upplands mellanmjölk. Och gissa........ skeden blev stående i skummet precis som det borde vara..... aj aj aj! Jag tror att vi måste börja köpa mjölk nu. Men imorgon ska jag först försöka med att ta bort fettet som ligger ovanpå vår egna mjölken. 
 
Tisdag 18 januari

Idag hade vi en kviga som var sjuk och inte åt foder. Veterinären kom och bedömde att det var en löpmagsvridning. En ko har fyra mager och en av dem är löpmagen. Ibland kan det förekomma att kon mår lite sämre, och istället för äta ordentligt med grovfoder, äter hon då bara kraftfoder, som smakar godast. Om kon äter bara kraftfoder, så kan det byggas gas i löpmagen som ligger kvar nere i magen. Blir det gas där så kan löpmagen vridas uppåt som en ballong. Så det är viktigt att behandla det. 

Själva behandlingen kan vara ganska jobbigt och behöver förberedelse. Först är det viktigt att bestämma var kon ska behandlas. Man behöver ett mjukt och rymligt underlag. På sommaren gör vi det till exempel helst ute på bete men inne kan det vara svårare att hitta ett bra ställe. Men Freerk flyttade några kalvar och sedan hade han precis vad de behövde. Kvigan var inte så stor så de behövde ingen hjälp. Om det händer med stora kor behöver vi alltid hjälp från grannar. Första steget i behandlingen är att man binder ett rep omkring magen. 

Om man drar repet kommer musklerna att slappna av och kon kommer att ligga. Om man håller huvud på golvet kan kon aldrig komma upp igen själv. Sedan binder man ett rep om alla fyra ben så att de sitter tillsammans. Och sedan kan man rulla kon över på rygg, så ’löpmage ballongen’ flyter upp till bukväggen.

Veterinären lyssnar var löpmagen sitter och tar den med en tråd och knyter den på utsidan av magen. När jag såg hela behandlingen för första gången tyckte jag jättemycket synd om kon. Men efteråt konstaterade jag att behandlingen var kanske stressfull för kon men inte smärtsam. Och idag var det inte stressfull heller. Kvigan var jättelugn och låg på ryggen och väntade tålamodig till de var färdiga. Och behandlingen har gått jättebra, kvigan började äta på en minut!!
 
Onsdag 19 januari

Som bonde är det inte bara att jobba på gården. Man måste utveckla gården och sig själv hela tiden. Och det kan man göra på flera olika sätt. Därför åkte vi idag till Thomas och Annika Lundgren på Storängen i Månkarbo. De har en jättefin gård och mjölkningen sker med två mjölkrobotar.

Dagen handlade om säkerheten på våra gårdar. Jord- och skogsbrukare har nämligen Sveriges farligaste arbete. Varje år drabbas flera tusental personer av skador och ett 15-tal dödsfall. Och det är inte bara en bonde som är hotad i sitt arbete. Många olyckor drabbar också barn till lantbrukare. Så vi tycker att det är ett viktigt ämne på gården framförallt nu när vi har Hedda.

Dagen var organiserad av LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och där fanns många besökare. Det var jättebra att få tänka på säkerheten och vad som kan hända på gården med djur och maskiner. En väldigt viktigt sak som vi fick lära oss var att man ska kommunicera med varann om var man är på gården och vad man ska göra om man till exempel ska fixa någonting i en stor maskin. Sen är det väldigt viktigt att barnen vet sina gränser, framförallt när det är dags att skörda på sommaren. 


Dagen var ganska kall men solen sken. 
Och vad kan man önska mer då än ............korv och Upplandsmjölk! 
 
Fredag 21 januari

Att det är viktig att underhålla saker det är självklart men ibland står underhåll inte på prioriteringslistan. Men jag tror att så är det nog hos de flesta.... Och ibland blir man konfronterad med sin prioriteringslista och det är när sakerna går sönder,, precis när det passar som sämst. Och så hade vi det idag med matarbordet. Korna får ungefär 8 gånger om dagen grovfoder, utkört via en rälshängd fodervagn. Den fodervagnen fylls via ett stort matarbord som Freerk en gång om dagen fyller på med telescop lastaren. Foderet blir framdrivet genom en bottenmatta med länkar som blir driven av en, tydligen väldigt stark, elmotor. Och som man kan se på bilden kan den även omforma järn!! 

Som tur var hade vi alla reservdelar hemma så det var bara krypa in under vagnen. Och som alltid kunde Freerk fortfarande skratta!
 
Lördag 22 januari

Lördagen stod för många i vårat område i Roslagsvalsen tecken. Det är ett rally som de körde sist 1997. Loppet är ganska spektakulärt eftersom det körs på grusvägar med snö och is. Våra kompisar Måns och Bernice bor i närheten av en av sträckorna som de tävlar på och bjöd oss att komma dit och titta. Den enda väg till rallyt var över åkrar som var täckt med snö. Så det var bara en sak vi kunde göra..... längdskidåkning! Hedda satt fastspänd på en pulka. Det var första gången för både mig och Freerk som vi åkte längdskidor. Och vi tyckte att det var jättekul!

Hedda somnade direkt när vi åkte och jag följde Freerks spår. Jag behövde koncentrera mig och kunde inte prata. Varje gång jag försökte titta var vi var eller var de andra fanns, föll jag nästan. Måns och Bernice kunde nästan inte tro att vi aldrig hade åkt skidor, tidigare men i Holland är det inte många som gör det. Där finns inte alltid snö på vintern och då måste man åka utomlands. Men för Måns, Bernice och deras barn såg det ut att det var deras andra natur att åka längdskidor. Både Freerk och jag är duktigare på is och att åka skridskor. Som barn har Freerk åkt flera lopp på is. Längsta loppet han gjorde var 15 mil. på en dag. Framförallt i norra delen av Holland finns många sjöar som är bara 2 till 3 meter djupa. Det betyder att man kan åka skridskor kanska snabbt. Men nu har vi i alla fall bestämt oss att köpa längdskidor men för oss betyder det ett nytt ämne med flera olika nya ord som vi måste lära oss först: pjäxor, stavar och allt i olika längder... Hur vet man vad man behöver....hmmmm...jag tror att vi behöver liten hjälp
 
Onsdag 26 januari


Historia om rådjur på gården är fortfarande inte slut. Nu har vi en ny grupp med rådjur som nästan flanerar över vägen. På bilden finns ”bara” sex stycken men oftast finns där åtta. De är fortfarande ganska farliga på vägen och idag har vi kört ensilage på andra sidan av vägen. Förhoppningsvis stannar de nu där!!!! Ibland ser vi åtta rådjur på vägen och en bil som kör efter dem i samma fart som de går. Helt galen! 
 
Fredag 28 januari

De senaste dagarna har det inte hänt så mycket på gården. Det är inte kallt längre och korna mår bra! Så det är bara de dagliga rutiner som gäller nu. Kanske lite tråkigt men å andra sidan härligt. Det betyder att vi har tid för att träffa kompisar.

Däremot händer mycket hemma. Hedda blir större och större och utvecklingen går så fort. Hon har precis fått sina två första tänder. Och på öppna förskolan satt hon för första gången i en barnstol. Hon tyckte jättemycket om att sitta vid bordet så nu får hon det också hemma om vi äter frukost eller middag. I Holland brukar många föräldrar använda en ”hink” som man badar barnet i. Som tur var kunde jag få tag på en här i Sverige. Den var rea på den eftersom butiken inte hade så stor efterfrågan på dem. Och jag blev jätteglad!

Även på BB i somras hittade de en hink när vi skulle bada Hedda för första gången. Sjuksköterskan har varit i Holland på studiebesök eftersom vårdsystemen är mycket annorlunda efter förlossningen. I Holland föder de flesta kvinnorna hemma till exempel. Och efter förlossningen får man en typ hemmhjälp i 6 dagar. De hjälper till i huset med städningen, matlagning och har koll på mamman och bebisen. Men nu tillbaka till hinken. Som sagt är bada i hinken helt vanligt och jag tycker det är jättelätt. Barnet sitter i hinken på rumpan och i början behöver man bara stöda barnet under hakan. Och nu kan hon sitta självständigt trots att hon inte kan sitta riktig. Kanske tycker ni att det ser lite trångt ut men jag tycker att hon har det jättemysigt i badet..... 

Måndag 31 januari

Förra veckan började vi med det sista jobbet i kalvstallet. Om man börjar bygga om eller bygga nytt till djur måste man ansöka om förprövning hos Länstyrelsen. De vill ha bl.a. ritningar och mycket information om hur nya ombygget ska ser ut. Informationen omfattar till exempel hur många djur som kommer att bo i stallet, hur mycket vatten de har tillgång till, hur temperaturen blir, ventilationen och så vidare. Så det är mycket man måste tänka på och nu är sista delen nästan färdigt. Dörren som ger möjlighet att köra in i stallet med en minilastare är färdig. Med minilastaren kan man skrapa ur boxarna. Vi har inte gjort det ännu men nu med dörren färdig ska vi göra det inom kort.