Janssons frestelse med sötpotatis
8 portioner

INGREDIENSER
3 gula lökar
800 g potatis
700 g sötpotatis
2 msk smör
2 burkar anjovisfiléer á 100 g (spara spadet)
4 dl Gefleortens vispgrädde
2 dl Gefleortens mjölk 3%
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 msk ströbröd
3 msk smör (att klicka över)

GÖR HÄR
Sätt ugnen på 175°.
Skala lök, potatis och sötpotatis. Skiva löken tunt och fräs i smör. Skär potatisen och sötpotatisen i tunna stavar. Varva potatis/sötpotatis, lök och ansjovis i en smord ugnsfast form. Understa och översta lagret ska bestå av potatis/ sötpotatis. Blanda grädde, mjölk, salt, svartpeppar och spadet från anjovisen, häll över gratängen. Strö över ströbröd och klicka över smör.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1 ½ –2 timmar. Om gratängen börjar få för mycket färg
utan att vara klar, täck med aluminiumfolie.