Februari 2017

V 5-6


 
Hej på er!
Jag vet, skämmes på mej. Nu har det gått ett tag igen. Det har liksom inte hänt så jätte mycket. Men något ska jag väl kunna knåpa ihop :)
 
Hundarna har fått träna lite. Kul snart är det vår och vi kan sätta igång för fullt med vallningen igen. Ska bli så kul! Vi var upp till Edsbyn och träna i deras ridhus en sväng. När jag anmälde mig trodde jag att Edsbyn låg typ en timme bort. Men så fel jag hade strax över två timmar tog det att åka dit. Haha men så är det, jag är typ helt utan lokalsinne jag kan fortfarande köra vilse i Åshammar trots att jag har bott här i 8 år snart. Men det var värt bilresan för hundarna blev riktigt nöjda. Tom är fin, vi lär fortfarande känna varandra. Men jag hoppas vi kommer bli samspelta till sommaren. Sen var vi också till Carina en vända och tränade. Och kolla på Ross.. Alltså WOW jag blev tårögd när jag stod där och kollade hur fantastiskt fint han jobbade på i fårhagen. Och har så himla glad att jag tog beslutet att låna ut honom till Carina. Vilken hund, han kommer bli riktigt bra. Blir nog tävling redan i sommar såg det ut som. Har ni Instagram tycker jag ni ska gå in på min, NathalieBorgman heter jag där. Där finns en film på Ross.
 
I fredags var vi på utflykt Jag, Lovis, Elton och Eltons mamma. Vi tog bussen från Åshammar till Kungsgården. Gick på Berglund och fikade. Ungarna var super nöjda och tyckte det var jätte spännande när vi stod och väntade på bussen. Som tur var är vi smarta morsor. Så vi hade fixat så att vi hade en bil i Kungsgården och kunde åka bil tillbaka. Det är ju inte direkt att bussarna går var 10:onde minut till Åshammar ;) Vi stannade kvar hos Elton och åt mat på kvällen. Så det var en trött och nöjd Lovis sen när vi kom hem.
 
Roboten har hunnit krångla lite också. En morgon när jag kom var den typ hel död. Vakuumpumpen som hade fastnat. Den som gör att det bli vakuum i alla spenkoppar vilket gör att mjölken kommer ut från juvret, lite enkelt förklarat. Danne fick komma och skruva isär och greja, men den fortsatte krångla hela dagen. Så tillslut fick Lely komma och byta ut den. Så nu tycker man att roboten låter konstigt. Man blir duktig på att urskilja olika ljud i en ladugård. Tex när en ko håller på misslyckad i roboten, då kan man hinna dit och hjälpa till. Eller om en utgödsling krånglar låter det på ett ovanligt sätt. Det gäller att ha öronen med sig. Så nu med den nya vakuumpumpen tycker man att roboten låter helknäppt och det tar någon sekund innan man kommer på att det bara är den nya pumpen ;)
 
Härom dagen kom mjölkbilen med en liten överraskning. Jag hade en liten önskan på en bild på den fina "drottning" kossan. Och det fick jag. Så nu har jag pyntat personalrummet med henne. Se så fint det vart. Tycker den bilden är jätte fin! Och när vi är inne på samma spår. Våran lilla affär här i Åshammar har också fått lit fin reklam från Gefleortens. Kolla så fint det vart i affären. Dom säljer väldigt mycket Geflortens där och har ett stort utbud för att vara en sån liten affär. Så himla glad för det. Och man blir lite stolt och nöjd över byborna som väljer att köpa våran mjölk. Så svänger ni förbi Åshammar tycker jag ni ska gå in på Nära Dej och kolla in, och köpa lite Gefleortens produkter ;)
 
Jag har ju hunnit med och roat mej också. En rolig fest hos Viktor och Carro (Eltons föräldrar, Elton är Lovis bästa kompis) där vi bastade och hade trevligt långt in på natten. Mindre pigg dagen efter men sånt får man räkna med ibland. Också var jag och Sara iväg på rock i Järbo vilket också var trevligt. Skönt med lite kompis tid!! Och på tal om Järbo så var jag dit en kväll och mjölkade, lika mysigt som vanligt att snacka lite med damerna där borta. Det är något visst med att höra klickandet av 6 mjölkorgan :)
Nu ska jag ta och kolla en vända på tv innan det blir sängen. Min kropp har strejkat lite senaste veckorna. Skulle behöva typ gå till en massör eller något. Höger axeln och skulderbladet, Eller så är det så att bli gammal helt enkelt ;) 

 
V 7-8
 
Hej!
Fy på mej dålig på att uppdatera igen. Men snart kanske våren kommer med lite energi och inspiration. Känns rätt grått och trist just nu, dagarna går också börjar en ny dag lika snabbt. Någon som känner igen sig? Fyllt på lite energi idag. Jag har varit till frisören. Jag tror det var minst 1,5 år sen sist. Så nu tyckte jag att jag var värd lite uppfräschning. Så himla nöjd med färgen och skönt att få det riktigt genom klippt. Japp jag har klippt mej själv lite emellan ;)

Vädret har ju varit ganska varierat. På första bilden fick jag till en rätt häftig bild på hundarna. Det var storm ute, minusgrader och solen kikade fram. Skotta en vända snö har vi också hunnit med. Lite mys tid med en bästa vän med andra ord. Jag och Sara brukar börja vår snöskottning i Sandviken, först McDonalds och sen skottar vi några små ställen där. Sen tog vi en mellan landning med kaffe på Statoil innan vi fortsatte till Gävle för att skotta lite snö. Det var rätt tung och blöt snö, men inte så mycket istället.Så de gick bra :)  

Bild två är ju fantastiska Dagny, en utav mina favoriter. Aktiv och framåt ko som gärna står ochmyser en stund, eller kanske mer äter upp mina Peltor lurar, haha. Vi har tagit in en rådgivare som ska hjälpa oss att toppa alla våra produktioner. Te.x mjölkkorna ska mjölka mer, kalvarna ska växa bättre, kvigorna ska bli dräktig fortare och stutarna ska bli slaktmogna i tid. Alltså vi ska bli bättre på allt! Så jag har mätt ett gäng med djur som bor i våran andra ladugård. Också gick vi igenom det. Och dom låg faktiskt bra till. Vi har en ganska rejäl svacka på tillväxten på de djur som i somras fick parasiter ute på betet. Så i år måste vi planera betesdriften bättre. Vilket är svårt eftersom man inte har obegränsat med mark. Men det ska gå bra!!

En annan viktig grej som gäller ser ni också på en bild. Ny sopat foderbord. Mycket viktigt för att fodret ska hålla god kvalité måste utrymmena där fodret hanteras hållas rena och fräscha. Och stövlarna!! Båda händerna räcker inte för att räkna hur många gånger man sköljer/tvättar stövlarna varje dag. Ska du upp och gå på foderbordet måste man tvätta stövlarna. Vi har sammanlagt 5 foderbord, så ja ni förstår :) Sprang in på lantmanna (Granngården kanske "vanligt" folk säger;) häromdagen och skulle köpa lite mjölkhandskar och stora hinkar. Och då sprang jag på hur mycket fina blommor som helst. Så ja ett gäng fick följa med hem för lite vår fint i köket. Har läst lite att många har sina Orkidéer bara stå i vatten. Så jag tänkte prova, så jag tog bort all bark och stoppade ner dom i en varsin vas i stället. Så jag håller tummarna. I vanliga fall trivs inte Orkidéer hos mig, men hoppas på bättre lycka nu :) 

Jo en vända till Järbo har jag också varit och mjölkat, kul. Och på vägen hem fick jag se något häftigt. Ett lodjur. Samtidigt som det är fascinerande så är det lite läskigt också. Lo är ju ett rovdjur och för att inte gå in på någon stor jätte diskussion, som det lätt kan bli ;) rovdjur vill jag inte ha nära där jag bor. Så nu har jag sett både lo, björn och varg.  Nä nu ska jag kolla lite på TV innan sängen kallar.