Februari

V 5 & 6
 
(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Första veckan började mindre bra. 854 hade blivit svullen i högra bakdelen av juvret, samt att det endast kom vatten varigt och blod blandad mjölk ur den spenen. Var bara att ringa veterinären för att få hennes spene uppkollad. Tog ett prov på spenen , samt satte in smärtstillande och penicillin. Visade sig inte vara någon hemsk bakterie så penicillinet tog sig bra och nu kan hon gå i tanken igen efter behandlingen och karensen som gått ur.

Haft lite krångel med disken till mjölkanläggningen, inget speciellt allvarligt så det ordnande upp sig ganska så snart. Aldrig roligt när det ska krångla för det kan lätt bli bakterier i anläggningen om det inte diskas ordentligt med diskmedel och med rätta temperaturer.

Jag och syster satt flera timmar en dag tillsammans med JP ifrån växa Sverige. Vi satt och gick igenom varje ko och passande tjur till varje individ. Det är så vi avlar med framförhållning. Kollar upp varje kos svagheter och styrkor för att kunna kombinera med en bra tjur anpassad till henne.

Vi har kört januaris provmjölkning. Det kändes inte värst bra. Men min magkänsla hade fel. För tydligen låg vi på 33,6 kg i snitt per ko och dygn! Sjukt! Trodde jag aldrig. Kändes som att vi skulle ligga på 28-29 kg per ko. Så jag är ruggigt nöjd!

Våran 726 har hunnit med att kasta kalven som hon hade i sig. Hon var ca 3 månader gången. Tråkigt när det väl händer. Men hon har brunstat igen , så när hon kommer brunsta nästa gång om ca 3 veckor så kommer hon semineras igen.

Vi har haft klövverkaren ute igen. Verkade av de värsta korna , samt de som var nykalvade och de som ska läggas i sin. Gick riktigt bra faktiskt och han kommer om 2 månader igen.

Vi börjar gå ner i celler igen i tanken! Vill så gärna under 100 och nu senast låg vi på 114! Det tråkiga är att fettet och urean är lite väl lågt. Men svårt det där med foder eftersom det är det som styr det hela.

V 7 & 8

Nu får vi hoppas på att våren är på väg. 5 plus grader ute och snön smälter bort sakta, men säkert. Skönt säger jag. Ett steg närmre sommaren.

Ska försöka resumera dessa 2 veckor som gått.

Jag och syster har varit med i en pilotinspelning av unga bönder. Det vill säga ett test program som detta produktions bolag ska åka runt och visa upp för olika tv kanaler. Det var riktigt roligt och spännande, om inte annat har vi fått lite ny erfarenhet i livet. 10 timmar var dom här sammanlagt, så må säga att jag var helt slut på kvällen.

Vi har haft dräktighetsundersökningar och vet ni vad? För första gången på dessa 2,5 år som vi hållit på så hade vi ALLA kor dräktiga som vi undersökte ! En underbart skönt känsla ! Gick som på moln under hela dagen. Kände även på ett par kor som inte visat brunster.

Haft en svår kalvning. 979 låg o krystade o det kom inte ut någonting. Bara blodigt tjockt slem. Jag gick in o kände. Ett ben som låg vikt långt ner. Så efter många om o men rättade det till sig. Kände redan då att kalven var död. Pappa fick ta över o rätta till det sista. Sen satte vi på rep runtom klövarna o började dra. Vi var 4 personer som drog. Så segt gick det. Tog säkerligen 40 minuter innan vi fick ut den lilla. Eller lilla. Den var stor. En tjurkalv. 979 mådde bra efter omständigheterna, men var helt slut efter denna svåra kalvning. Förståeligt !

Tyvärr så fick 979 mastit. Kunde nästan till 100% garantera att det var ecolie. Vattnigt o blodigt samt luktar skit av det! 1103 kollades också upp. Misstankar om hon hade något vasst i sig eller vad det kan vara. 691 hade blivit svullen i ett ben. Samma ben hon hade klövspalt i för typ 1.5 månader sedan. Troligen det som kan ha kommit tillbaka o spökat till det.

Nödslakten kom och avlivade o hämtade 979 under dagen. Prognosen var för dålig för att hon ska bli bra igen. Hon hade åkt på kallbrand i den juverdelen som hon har mastit i. Veterinären sa att det är väldigt ovanligt. Senaste gången han såg kallbrand var för ca 8 år sedan o han kan räkna på handen om hur många han sett på alla år han jobbat. Ni ser på bilderna att hon är blå om spenen o den juverdelen. Sjukt hur det kan bli.

1103 hittade han inget direkt fel på. Men efter alla symptom vi berättat så tyder det nästan helt säkert på att det är något vasst. Vi får se om hon ens repar sig ordentligt. Har ju hittat en hel del av delar av aluminium burkar i kornas ensilage. Så ni som slänger ut burkar på åkrar, sluta upp med det på en gång Jag blir så arg! Det gör jätte stor skada! Nu står vi här med 1103 som har ont o kanske inte kommer att bli bra helle. Hon fick iaf pencillin och smärtstillande . 691 var svullen i benet hon hade klövspalt i förut. Men enligt veterinären hade jag gjort rätt o det var inte klöven som spökade. Troligen ett skav på hasen som gjort att hon blivit svullen. Smärtstillande o inflammations nedsättande åt henne.

Annars då?

Det har varit extremt lugnt med kalvningar nu, så det är någonting som har känts skönt. Att kunna stöka undan boxar och grejor inför kommande kalvningar. Korna mjölkar inte lika bra längre då vi bytt ensilage. Dom har minskat ca 4-5 kg per ko och dygn. Förhoppningsvis får vi hem bättre ensilage till veckan som vi kan slänga åt dom istället.