(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Februari 2013

Vecka 5

Haft problem med foder åt korna. Inget fel på fodret men det är svårt att få till rätt mängd av rätt ensilage som passar kraftfodret. Kanske börjar det gå framåt.

Har haft möte med lrf konsult. Lrf står för lantbrukarnas riksförbund. Har en konsult där som hjälper oss på traven med allt möjligt. Mycket hjälp får vi av honom. 

Har tagit ut 5 stycken kalvar ifrån ensamboxarna. Dom 5 grabbarna fick komma ut i en gemensam box och dom trivs som fisken i vattnet. 

Passade på att skura rent boxarna på en gång. Vi gör alltid rent boxarna efter varje kalv för att minska risken för smitta. Dom är känsliga kalvarna. 

Provmjölkningen gjordes denna vecka med. Varierade mängder och resultat. Inte det bästa resultat vi haft. Men bara att kämpa vidare. 

Soligt ute var det en dag denna vecka med och plusgrader! Då trivdes jag! Likaså korna! Kika in bilden nedan så förstår ni vad jag menar. 
 
Vecka 6

En sak är säker. Det finns ALLTID något att fixa med bland kor, kalvar och i ladugården.

Denna vecka har jag pysslat mycket med kalvarna. 676 kom in en morgon till gropen och skulle mjölkas. Drängen ropade på mig. Visade sig att hon fått ett spentramp på en utav spenarna. Ett stort jack in i spenen liksom. Blev till att spanna henne dvs. mjölka henne vid sidan om i en spann eftersom det kom blod ifrån såret på spenen. Det är viktigt sånt. Att inte skicka konstig mjölk i mjölktanken. Det ska vara fräsch mjölk! Sånt ä vi riktigt noga med! Kvalité!

Dräktighetsundersökningar denna vecka med. Resulterade i 11 av 12 dräktiga! Jag hade seminerat alla! Riktigt stolt och nöjd tjej här kan jag lova! 610 kalvade en tjurkalv under helgen. Våran kviga 729 kalvade med. En svår kalvning, då ena frambenet låg bakåt och det andra framåt. När vi fick ut kalven var hon död. Riktigt tråkigt då det var en fin kviga som fick en fin kviga efter en bra tjur. Troligen har kalven fått massa vätska/fostervatten i sig för när vi fick ut henne höll vi henne upp och ner för att försöka få liv i henne och för att försöka få ur vätskan om det fanns något i henne. Det rann ut en hel del. Så tyvärr. En dödfödd kvigkalv. 

Annars har vi flyttat lite sinkor hit och dit. Blir en hel del flyttande när vi har två ställen vi har djur på.
 
Vecka 7

Månadens veterinärbesök denna vecka på måndagen. Endast 6 avhorningar så det gick snabbt. Bara en ko att kolla på som fått hemskt mycket vårtor över kroppen, men det var inget farligt utan ska läka ut av sig själv. 

Sen hade vi 3 kalvar som fått hosta så dom fick penicillin. Hade semex på besök, ett företag som säljer sperma doser ifrån tjurar ifrån kanada som vi bestämt att vi ska seminera en del med. Vi är så pass nya inom att seminera så vi testar lite olika tjurar så får vi se vilka som lämnar bättre avkommor.

I veckan togs nästan alla brädor bort i mitten mellan liggbås raderna. Har hindrat korna från att komma för långt fram i båsen, men vi tycker inte korna ligger riktigt bekvämt och kan inte sträcka ut sig som dom skulle kunna göra. Därför valde vi att ta bort dom. Farfar och pojkvännen min hjälptes åt en kväll under mjölkningen med att göra detta. 

Vi har en ko som är andra kalvare som kallas för Isen. Detta bara för att hennes öron är skadade efter kylan. Hon måste fått det som liten. Därför kallas hon får Isen. Hon fick sig en klippning av syster innan en kvälls mjölkning. Hon gick runt och svettades och blev överlycklig över att bli klippt. Måste vara bra skönt för dom att få av pälsen då dom produceras mycket värme av den energi som dom stoppar i sig.
 
 Vecka 8

Sista riktiga veckan i februari månad! Snacka om att tiden flyger iväg. Skönt för våran del. Jag vill att det ska bli sommar så vi får släppa ut korna på bete, så att det blir ljusare om kvällarna och lika så mycket värme. Håller ni inte med?

Veckan började med att våran kviga 729 hade kalvat på morgonen när jag och syster kom. Äntligen en liten kviga! Har bara haft ”oturen” att fått tjurar senaste tiden. 

Denna vecka körde jag provtagning på de kor som pendlat i celltal eller som ligger allmänt högt. Blev 11 stycken kor. Som ni ser på bilden på våran ”gammelkossa” 688 så mjölkar hon 56.4 kg mjölk per dygn. Ni kan tänka er att hon mjölkar ur sig ca 56 stycken 1 liters paket med mjölk. Häftigt va? 

Vi fick besök utav slaktbilen som hämtade 6 kor för slakt. Bla. De som ej blivit dräktiga eller låg lågt i próduktion. Det är inte bara dessa som skulle skickas. Inom de 2 närmaste veckorna kommer vi skicka 2 stycken till. En som inte blir dräktig, har svullna haser/kotor och som mjölkar lite. Sen har vi 1178 som stångade ner mig. Hon gick emot våran dräng igår samt emot pappa. Hon är inte riktigt riktig i lynnet. 

1-2 gånger i veckan strör vi in spån åt korna på liggbåsen. Det räcker väldigt länge när man lägger upp högar mellan alla rader. Jokk var med mig denna vecka och strödde nytt åt dom.

Jag tog upp 1016 och 647 i verk stolen eftersom både blivit halt bara på en kort tid. Trodde att båda åkt på limax, men morgonen därpå när veterinären kom så visade det sig att 1016 hade klövspalts inflammation och 647 limax.

Veterinären fixade dom och idag mår dom mycket bättre. Annars har denna vecka bjudit på en utbildning genom lrf ungdomen i stockholm, samt 20 års firande av min syster.