December

V 48-49


Hej Hallå!

Varit fullt upp här som vanligt. Vi har jobbat på i ladugården. Lagat massa små saker och lite större projekt är pågång. Också har vi ju gått och blivit medlemmar i Arla. Blandade känslor. Vi skruvade upp Arla skylten på dörren. Men Gefleortens fina skylt tycker jag ska hänga kvar. Vi ser det som en ny start med nya möjligheter. Också hoppas vi att mjölkpriset håller sig hyfsat stabilt så det inte blir någon super duper sänkning nu igen.
 
Igår Lördag fick vi finbesök av en gammal gymnasie kompis till min och Micke. Med sig hade han sin hund. Samma färger som Tom. Och också en slags vallhund. En Corgi, dom är ganska rejäla dock har dom väldigt korta ben. Tom var väldigt nöjd med en lek kompis. Medans sur Ruth mest höll sig undan och morra lite när den nya hunden kom i närheten. Så roligt att träffas. Vi satt uppe sent och spela kort och pratade gamla minnen från gymnasiet. Shit vad gamla vi börjar bli, helt galet! Så klart fixade jag lite mat. Oxfilé fick det bli. Och de vart riktigt gott. Lyckades steka den perfekt. Oftast steker jag för länge. Men nu vart det klockrent!
 
Så idag när jag var klar i mjölkladugården kom han och Micke ner till våran andra ladugård. Och då fick han så klart ta tag i en skitskrapa och hjälpa till ;) Och träffa våra super dryga Brown Swiss korsningar. Super fina utseendemässigt. Men dem vi har är jäkligt dryg kan man säga. Kan vara både charmigt och väldigt irriterande. Speciellt den på bilden, han ska alltid gå hack i häl när man skrapar skit.
 
Också ser ni fina 177 Dora. Vet inte om hon morgon stretchar eller vad hon pysslar med. Himla fin är hon i alla fall. Och äldst i ladugården nu, inne på sin 9onde laktation. Jag och Lovis har också varit på Tomtesmyg med dagis. Då gick vi fakeltåg till Folketspark. Där ropade alla barnen på Tomten och tillslut kom Tomten. Alla fick krama Tomten och lämna önskelista. Lovis vågade inte riktigt så jag fick lämna över hennes lista.
 
Drängen som jobbar hos oss hade köpt sig en ny såndär Helikopter mojäng så han knäppte ett häftigt kort över gården där mjölkkorna bor. Så jag fick låna en bild av honom. Skulle vilja ha en över våran gård också hade varit snyggt. Har ett gammalt inramat på väggen. Hade varit kul att ha ett nytt foto hänga bredvid. Andra advent idag. Och jag har en hel del klappar kvar. Men det löser sig som alltid. Huvudsaken barnen är nöjda.
Nu ska jag kolla klart på Maria Wern och plocka undan lite. Och ladda för en fullspäckad vecka.


 
V 50
 

Hej!

Det nalkas mot jul, är ni redo?
Ungefär som varje år så tappar jag en vecka någon stans och tror att jag har "en vecka till innan jul" Lika så i år. Men nu tror jag att jag har alla julklappar klara, dom ska bara slås in. Nu minns väl min Ronja? Min fina Jersey ko? Hon får agera julgransmatta i år.
I söndags när jag jobbade kände jag att vi borde hjälpa till lite, så jag fixade så vi på MIDA inklusive kossorna skänkte 1kr per levererad liter mjölk samma dag till Musikhjälpen och "Med kärlek från Hofors" musikhjälpen har i år samlat in enorma summor pengar för att jobba att förhindra att barn säljs. Tycker det är ett enormt viktigt ämne. Och hoppas dom som har möjlighet bidrar med en liten slant. Musikhjälpens bössor har öppna ett tag till så än är det inte för sent.
 
Vad har vi pysslat med då. Flyttat runt lite kalvar. Vissa skulle sluta dricka mjölk och en del fick flytta in till nya kompisar. Det har även kommit två nyfödda små kalvar. Vi har också varit på en intressant föreläsning om sin kossor. Som ni kanske vet så två månader innan en ko ska kalva så sinlägger vi dem. Alltså vi minskar kraftfoder givan och trappar ner på antalet mjölkningar. Och efter en vecka så är kossan avsinad, vilket innebär att hon inte mjölkas och inte producerar mjölk. Det för att återhämta sig och förbereda sig  för kommande kalvning och laktation.
Foder/mineraler/grupperingar är väldigt viktigt under denna period. När kossan är i sin så ska hon ha speciella mineraler och annat foder. Annars riskerar hon att bli för fet under sin viloperiod vilket kan medföra svåra kalvningar/kalvförlamning vid kalvning. Sedan runt 3 veckor innan kalvning ska kossan byta foder igen, för nu är det snart dags att börja producera mjölk igen. Så nu för hon börja äta mjökkornas ensilage mix. Plus att man långsamt trappar upp kraftfoder givan så att när hon väl kalvar är hennes energier i kroppen påfyllda så hon orkar kalva och börja mjölka.
 
Imorgon ska vi ha lite julfika för de anställda så idag har jag grejat med lite julklappar till dom. Dom är duktiga allihopa som gör att företaget går framåt och att vi fixar alla "problem" som uppstår. Som typ när en slang på lastmaskin går sönder så fixas det galant och fort. Eller när det behöver sandas/saltas/snöröjas så blir de gjort. Och när en ny kalv kommer till världen så finns dom där och fixar så kalven och mamma ko
blir ompysslade. Vi är ju ett rätt stort gäng, så det är inte ofta man träffar allihopa. Så jag hoppas så många som möjligt har möjlighet att komma imorgon så vi kan visa lite uppskattning till dom.  Men nu ska jag ta och slå in lite julklappar och ta en dusch! Så hörs vi igen nästa år!!!
Hoppas alla ni får en fridfull jul. Med svensk julmat ;)