December 2016


V 49

Hej!

Nu har det varit fullt upp igen. Mamma/mormor åkte utomlands i en vecka. Då passar pappa/morfar på att bli sjuk. Så det har varit kossor/hästar/hämta barn på dagis/laga mat och på det ett snö fall ;)

Men innan snön kom så hann Micke och några fler få in kossornas Mixer. Det är den röda grejen på bilden. Där lägger man i ensilage (gräs), kornkross/ärtor, mineraler, salt och lite hö och halm. Också mixas allt samman. Vilket innebär mindre foderspill på foderbordet. Alla kossor får i sig exakt samma foder. Annars kan vissa kor bli extremt duktiga på att pilla ut "de goda" ur ensilaget. Medans vissa inte orkar stå och pilla. Så med en mix vet vi att alla får i sig samma sak. Nu gäller det bara att få till ett bra recept som funkar bra. Alltså antal kilo kraftfoder och vilka olika skörder av ensilaget vi ska blanda i för att få det så bra som möjligt.
177 som var dålig förra veckan är pigg nu och går med dom andra kossorna i lösdriften igen. Så skönt att hon repade sig gamla damen. Nu är hennes dotter 238 på gång och ska kalva vilken dag som helst :) Sedan på lördag började det ju snöa och fortsatte i princip hela söndagen. Så rätt tidigt på söndag kväll åkte vi ut och skotta snö. Jag och Sara började med att skotta lite i Sandviken sedan åkte vi vidare och skottade allt på Högskolan i Gävle. Det är rätt mycket handskottning där. Så ett gratis styrkepass igen. Så måndag eftermiddag gick rätt trögt i ladugården. Men nu så är jag på banan igen. Det är kul ändå att skotta snö. Gå och små prata med en av sina bästa kompisar också blir det ju himla fint. Också lära jag ut och provköra traktorn också. Tränar hemma och ploga på gården och våran väg som går i skogen. Tyckte det gick rätt bra. Men en lite mindre maskin hade varit att före dra. Och gärna midjestyrd ;) Nu ska jag ta tag i att beställa lite grejor till verkstaden och kontoret. Det går åt en del pärmar m.m. Hörs om en vecka!
 
V 50 

Hej!

Julvecka och fullt upp :) Vi har haft ännu en praktikant med oss i två veckor. En jätte gullig tjej som verkade trivas bland kossorna och gjorde ett super jobb. Så kul när det kommer yngre som visar att dom vill lära sig. Det behövs! Kossorna har mjölkat på bra och vi har fått föst lite många igen nu ett tag. Skulle tro att dom måste vänja sig med att äta det nya mixade fodret. Dom tycker det är lite för gott och äter sig lite för mätta och "glömmer" bort att dom ska gå till roboten :)
 
Annars har vi idag haft julfika för våra anställda och några till som har hjälpt till på ett eller annat vis. Så jag har pysslat lite med det. Vi höll till i våran verkstad. Som ligger hemma hos mig. Vet inte om jag skrivit om det? Men vi har en anställd i verkstaden som jobbar med att serva och laga maskiner/traktorer och lastbilar. Där också andra kommer med sina maskiner för att få dom servade. De företaget heter MIDA Service. Så vi ställde iordning bord och bjöd på smörgåstårta och vanlig tårta. Också fick dom såklart en liten julklapp. Trevligt när alla är samlade. Det är inte så ofta det händer "alla" jobbar ju på med sitt.
 
Nu har jag slagit in lite julklappar, men såklart har jag en del måsten imorgon med (fredag) men det hinner jag nog:) Jag jobbar hela julhelgen. Det har jag gjort i princip sen jag slutade gymnasiet. Men tycker det är rätt mysigt. Hoppas bara inget krånglar så man hinner med lite julfirande på kvällen. Det fick bli ett kort inlägg idag. Hjärnan går på högvarv nu, för att inte glömma något inför jul. Jag trodde faktiskt det var en vecka till kvar ;) Samtidigt så ogillar jag hysterin. Det viktiga är att man får umgås med nära och kära. Inte massa hysteri över julklappar m.m.  Också såklart att barnen får en bra och trivsam jul. Nu ska jag ta en dusch och sova.
Ni får ha en super bra Jul och ett gott nytt år. Nästa inlägg kommer troligen i början av året!

 
V 52
 
Hejsan!
Skojade lite sist, ett till inlägg blev det innan det nya året. 😊Hoppas att jul har varit trevligt för er. Vi har bara haft det bra. Förutom att jag fick någon konstig förkylning. Kände redan på fredagen att jag hade lite ont i halsen. Och japp, på julaftons morgon fick jag knappt ner morgon kaffet. Då är det illa, var bra många år sedan jag hade så ont i halsen. Men inga andra förkylnings "symtom" så det var skönt. Fick förresten sovmorgon på julafton. Lyxigt värre. Danne tog ladugården. Himla mysigt att kunna äta lite julfrukost med Lovis innan jag åkte till ladugården. Men på eftermiddagen myste jag runt med damerna i ladugården i klädd flätor och tomteluva, såklart!
Så jag och 214 Sally bjuder på en julig selfi detta år 😊Lovis fick såklart träffa tomten och få en julklapp. Också var hon så bussig att tomten skulle få tillbaka julklappspappret ;

Damerna har skött sig hyffsat nu, en utav våra äldre kossor 193 vart lite halt. Som tur var kunde våran klövverkare komma förbi och kolla. Vilket började i lite kaos, alltså strömmen och all EL i våran ladugård krånglar gärna och ofta med oss. Då vi har satt in mixern nu så drar den jätte mycket el i början när den liksom startar upp. Så mixern och verkstolen samtidigt var ingen höjdare. Typ allt slutade funka eller gick på halvfart. Vi sprang runt i alla typ 4 elskåp och kollade. Som tur var så var "våran" elektriker i närheten och kom förbi.Det var tydligen en huvudsäkring som hade gått sönder rejält. Så han bytte den så funkade det igen. Tur det för jag har ingen aning om hur man byter dessa. Men jag fick inte igång på roboten. Men vi har en praktikant nu så dom kunde börja med halta lotta i verkstolen. Så tillslut kom Danne och fixade roboten. Den hade visst hakat upp sig på nå vänster då den precis skulle diska när strömmen försvann. Så tillslut ordnade allt sig och vi kunde konstatera att 193 hade ett klövsulesår som behövdes "gröpas ur" lite. Och försäkerhets skull fick hon en kloss på ena klövhalvan, för att inte belasta den hon har ont i. Och direkt efter gick hon mycket bättre. Så nu hoppas vi hon kan mjölka på ett tag till.
Vi fick också vår ena utgödsling lagad, så nu funkar den nästan klockrent ;) Vi slipper i alla fall stå böjd ner i kulverten och skotta massa tung kobajs/ensilage. Så där spar vi in lite på våra ryggar. Skönt. Vi skulle nästan kunna ha en liten händig vaktmästare gå och laga småsaker som är trasiga. Sådant som liksom inte är akut, men som skulle behövas göras ändå. Lite liggbås avskiljare som spruckit, några skruvar som saknas här och där. Antar att det är så i de flesta lite äldre ladugårdar ;)
Nu sitter jag med lite inpackning i håret som jag snart tänkte duscha ur, håller på eldar så jag får lite varmvatten. Igår när jag skulle duscha vart det en rejälsnabb dusch fanns inget varmvatten alls. Så idag hoppas jag få en normal dusch med varmvatten! Våran panna gör lite som den vill.
 
Hoppas alla får ett trevligt nyår så hörs vi nästa år 😊