December 2015


V 49

Hej!
Andra advent har passerat, jul stämningen är väl inte på topp. Men man ska inte klaga. Än så länge har jag inte behövt börjat elda för att få varmt inne och det är rekord. Någon gång har vi stått ut till 1 oktober. Så skönt jag drömmer om typ jordvärme
förstå att alltid ha varmt i huset allt det alltid finns varmvatten så att man kan duscha det vore en dröm. Självklart för många men inte när man bor i ett stort ved eldat hus.

Valparna då? Dem växer värre en ogräs. Två små knubbisar är de. Ruth är jätte duktig och sköter om sina valpar mycket bra. De har inte fått några namn ännu jag lugnar mig lite har ett helt A4 med förslag men inget känns riktigt 100. Det ska bli himla spännande, ingen tvekan om att det kommer bli två grymma vallhundar i alla fall. Hon som har pappan till valparna var hit och hälsade på i veckan. Och då passade hon på att träna sina hundar på mina får. Vi tog ut fåren i kossornas hage. Tänk att det är grönt i hagarna i mitten på December. Fåren var mycket lättare att träna på nu när dem är flera. Ruth fick vara inne med bebisarna men snart ska nog hon få börja valla igen, men hon får lugna sig lite så jag är säker på att hon har återhämtat sig riktigt efter valpningen. Tiken är den som är till höger på bilderna hon är tre färgad. Hanen verkar bara bli svart och vit.

Inget speciellt har hänt nere i ladugården hos damerna allting rullar på som vanligt, men snart drar massa kalvningar igång.
Härom dagen lyckades 253 krypa emellan ligg båsen som är i mitten utav ladugården. Det var länge sedan nu någon kossa "ställde till det". Börja skruva inredning i ett sådant här läge är sista alternativ. Eftersom inredningen har suttit i massa år är den inte lätt att få lös. Tidigare när någon har hamnat här så har det bara varit att ta dem över foder bordet där maten ligger. Men där har vi varit så duktiga och satt upp ett plank för att dem inte ska putta ut massa mat. Så enklast var att skruva ner planket. Leta skruvdragare, som inte funkade, det fattades typ 1,5mm för att vi skulle få bitsen att fastna. Så vi fick ringa svärfar som hade
en skruvdragare låg i bilen som tur var. Skruva ner hela planket (eftersom lilla kossa mu vägrade hoppa ens 30 cm)
Så efter lite skruvande fick vi kossan på rätt ställe. :)

I söndags var jag, Mickes syster och Lovis iväg till Falun på julmarknad mycket fina grejor dock var stämningen inte så julig
med 12 grader varmt ute och regn i luften. Lovis fick gunga som hon tyckte var super kul. Åka pulka hade känts mer normalt i December ;) Efter några varv på marknaden åkte vi till Kupolen och åt lunch och kollade i lite affärer.

Tjej middag har också hunnits med i veckan, den här veckan var det min tur att bjuda på mat, det vart Gulasch gryta med
potatis. Super gott med massa grädde och paprika. Riktig vinter mat.  Huset är julpyntat förutom julgran den får man inte sätta upp förrän MAX två dagar innan jul ;) Men jag väntar fortfarande på att Micke ska hjälpa mig att hugga en advents gran som jag kan har stå ute på gården. Får se om vi hinner leta på någon fin gran i skogen till veckan.

Nu ska jag ta och passa på att greja lite innan Lovis vaknar från sin förmiddags lur. Ha de gott!!
 
V 50 
 
Hej!

Tredje advent och lucia har passerat, tiden går på tok för fort. Tänk att om 3 veckor fyller Lovis 1 år. Jag hänger inte riktigt med. Känns som veckan har varit fullspäckad samtidigt som jag inte riktigt kommer ihåg vad som hänt ;)

Hos kossorna rullar det på vi håller på sinlägger ett helt gäng kor nu. Det innebär att vi trappar ner på kraftfoder och mjölkningar tills kossan är helt sinlaggd och inte har någon mjölk kvar. Då får hon 2 månaders semester innan hon ska kalva. Klövverkaren kom förbi en dag och vi kollade på några kor som har varit lite halta. Två st fick en kloss på den "friska" klövhalvan, den sätter man på för att hon inte ska behöva belasta den halva som hon är öm i och så att den kan växa och läka. En ko hade en liten liten sten i klöven. Så nu hoppas vi att dessa halta lottor blir tipp topp igen. 

Ser ni ett fel på bilden med kalvar? Alla ligger åt fel håll, dem ska ligga med huvudet inåt så att skiten hamnar i skrapgången och inte där dem ska ligga. Men eftersom dem är så nyfikna på vad som hände de att de hamnar åt fel håll. Men sen när dem är större brukar dem lära sig att ligga åt rätt håll, för då är dem för stora för att gå upp och vända i båsen.

Kolla in min nya kaffekopp. Jag älskar kaffe och jag älskar muggar, men har alltid varit för snål för att köpa fina muggar. Men nu hade de himla bra rabatt på Indiska så jag slog till. Det stod att muggen hette XL men jag lovar det får platts typ en liter kaffe i den ;) Synd bara att det kallnar så fort annars hade det varit perfekt för mig. Då jag måste har minst två rejäla koppar på morgonen.  Valparna växer som bara den. Nu har dem öppnat ögonen och springer runt i lådan och busar med varandra. Så snart ska jag göra iordning så att dem kan vara ute i hallen, så att de får större yta att springa på. Också är det minst grejor de kan förstöra där ute. Jag är inte så sugen på att ha valpar gnagandes på köksbordet ;)

Kompis tid har jag faktiskt också hunnit med. Middag hemma hos Sara denna vecka som vanligt roligt att komma bort lite. Också var jag och hälsade på en kompis som jag inte har träffat på flera år, som vanligt hinner man inte med och prata igenom allt då. Men får hoppas att det inte dröjer flera år tills vi träffas nästa gång :)

Just ja jag har ju unnat mig själv lite lyx också, har alltid varit sugen på att prova frans förlängning men som vanligt för snål och för dåligt med tid. Men nu fanns det ju en salong i Kungsgården så då hade jag inget att skylla på. Och jag vart riktigt nöjd, jag trodde att det skulle klia och bli tungt åt ögonlocken men faktiskt känns det nästan inget alls. Lite myror i benen fick jag dock av att ligga still i två timmar ;) Jobbigt när man inte är van att vara stilla. Så nu känner man sig aningen fräschare när man springer runt man kossorna och massa kobajs ;)

Ännu en julmarknad har hunnits med också. Jag, Faster Anna (Mickes syster) och Lovis var iväg till Högbo en sväng i Söndags och gick på marknad. Hittade lite gott julfika och ett par mysiga fårskinnstofflor till Lovis.

Nu ska jag se om jag hinner städa lite innan Lovis vaknar. Också ska jag kolla om jag hittar något nytt kylskåp och frys. Våra har krånglat bra länge nu, men det ska ju passa in också eftersom vi har massa köksskåp runt om.


 
V 51

Hej!

Jag har inte glömt bort er, bara lite superduper mycket att göra nu innan jul :) Men nu sitter jag i soffan med lite kaffe huset är städat, julgranen står på sin plats, alla julklappar är inslagna, julmaten är redo i kylen och skinkan är ny griljerad.

Ni minns i våran när Ronja gjorde illa sig och lära avlivas? Trots att jag vart super ledsen så hann jag tänka lite och sa till han som slaktade och tog reda på kroppen att flå (man flår av skinnet från kroppen) att göra det försiktigt så jag kunde spara skinnet.Och det är inte bara, man ska salta skinnet i två veckor. Och sen skicka iväg det på beredning. Bredningen tog super lång tid men nu efter ca 8 månader fick jag tillbaka det. Jag vart super glad så himla fint och lite sorgligt. Nu ska jag bara hitta på det perfekta stället att ha skinnet på. Min fina Ronja <3 Ronja bjuder även på en julbild från förra året.

Full rulle har vi haft i ladugården tre st har kalvat i veckan. Två kvigor och en andra kalvare. Kvigorna har skött sig i roboten men dem har inte lärt sig att gå dit själv än så man får hjälpa de lite på traven. Kossorna har fått julfint i ladugården jag har sopat rent alla liggbåsen noggrant på allt spån och lagt på ny kalk och spån. 232 (på bilden) gav mig en hjälpande klöv och kraffsade ner spånet i skrapgången ;) Carina har varit hit och hälsat på (hon som äger pappan till valparna) då passade vi på att träna lite hund. Ruth tyckte det var super kul att komma ut och valla lite. Och hon gick riktigt bra faktiskt trots ett litet uppehåll. Ganska konstigt känns det att kunna träna hund i gröna hagar  i December. Och ingen direkt julstämning.

Det är numer full fart här Lovis åker super fort framåt på rumpan, hon vägrar krypa ;) Och valparna springer runt och lyckas numera klättra ur valplådan så nu när jag inte är hemma får jag bygga på den på höjden. Så nu är det dags att göra ordning ett rum till valparna så dem kan springa runt bäst dem vill. Hade tänkt hallen så måste röjja undan alla skor och bygga ihop någon grind.

Nu ska jag plocka ihop det sista och ställa in skinkan i kylen sen ska jag nog krypa ner i sängen.
Hoppas att alla ni får en trevlig jul.  
V 52
 
Hej!
Nu har vi kommit till sista veckan detta år. Shit ett helt år har passerat redan. Och på Söndag fyller Lovis 1år, de är helt galet. För ett år sedan jobbade jag sista dagarna nu innan Lovis kom. Jag hade tur och kunde jobba länge med en gnutta envishet.Detta år har verkligen gått super fort det har hänt mycket och samtidigt massa saker man inte riktigt hunnit med. Vi hoppas på ett bra 2016 och att mjölkpriset stiger igen. Så att bönder kan fortsätta med sitt arbete. Hoppas alla ni har haft en bra jul med en svenskt julbord.

Det har vi haft lite stressigt innan som vanligt med mat, djur, städning och klappar. Egentligen ska man skippa stressen och njuta av att träffa familjen. Men jag kunde inte riktigt låta bli stressen eftersom vi skulle vara hemma hos oss i år. På julafton hjälptes vi åt i ladugården, för såklart måste kossorna skötas om trots röda dagar och jul. 168 Sally fick bjuda på årets julbild.
Våran äldsta kossa som är dräktig med sin åttonde kalv. Julafton gick fint och 240 fick en liten tjurkalv.

Juldagen däremot då började lite krångel med roboten som stod still ett gäng med timmar. Mjölkmätaren som krånglade, ett avancerat system för att mata hur många kg varje ko mjölkar. Som en flottör ungefär den hade fastnat uppe och då tror roboten att det är mjölk kvar i glasbehållaren. Men framåt eftermiddagen hade kossorna mjölkat ikapp igen. Sådana här gånger är man glad att man inte  har fullt i roboten med typ 60 kor.

Valparna växer så det knakar och har nu fått flyttat ut i hallen så dem kan härja fritt. Jag tror jag har kommit på två namn men inte riktigt bestämt mig ;) Dem har börjat få valpmat nu också som dem älskar. Nu ska jag försöka plocka undan lite innan det är dags att åka, fortfarande kaos här inne sedan jul. Vet inte riktigt vart jag ska göra av alla Lovis julklappar, hon har för litet rum! Hon fick en stor traktor, så klart en New Holland som hon vart super glad över. Julgranen står kvar, den ska också upp igen.
Jag hade faktiskt en plast gran. Men nästa år ska jag nog ha en riktig, måste läsa på lite hur man sköter en sådan,
vill inte ha hela huset fullt av barr.

Gott nytt år på er så hörs vi nästa år :)