December 2014


V 49
 
Hej!

Första vinter veckan avklarad. Med en väldig variation av temperaturer. Idag är det måndag. I helgen har det varit fullt upp.
I lördags fyllde Micke år, så dagen bestod av städning och sedan massa fika. Jag gjorde fruktsallad istället för tårta, smart drag av mej, för himlans vad gott det var med massa frukter och glass. Lördag kvällen var riktigt kall -10 grader på kvällen, så jag vart förvånad när jag klev upp på söndag morgon och  det var plus grader ute. Både Ruth och fåren fick vinter rus när den lilla snön kom, efter en promenad med Ruth stannade jag till vid fåren och pratade lite. Då vart det rally i hagen med Benny i spetsen, syns kanske lite dåligt på bilden men Benny står på bakbenen och kastar med huvudet. Charmiga djur!

Micke plöjde klart det sista här hemma för hösten, det vart två betesfållor. Det har inte gått att plöjja vallar när det har varit så varmt och regningt i höst, men nu med lite minusgrader funkade det. Är inte jätte hemma på växtodlings fronten. Men betet började bli dåligt så då plöjjer man upp det och odlar en ny gröda i vår. Man kan inte odla samma sort för många år i rad på samma åkrar. Tex har man odlat vall/bete lär man med jämna mellanrum odla spannmål (ärtor/havre/vete/korn) på samma åker för att förnya och hålla nere ogräset. Speciellt viktigt i ekologisk drift eftersom vi inte får konst gödsla eller använda bekämpnings medel mot ogräs. Så om något år växer det fint gräs där igen åt ungdjuren som betar här hemma.

Fredag eftermiddag var jag ledig så då passade jag på att rida en sväng, det var länge sen jag hann med att rida. Det var mysigt och kul att komma upp på hästryggen igen. Och min gamla häst var pigg och glad som vanligt han fyller 22 år vid årsskiftet. Jag har ju sån himla tur att jag har världens snällaste föräldrar som tar hand om hästarna, så mamma håller Frippe i kondition. En äldre häst vågar man inte riktigt ge "semester" då de får svårare och svårare att bygga upp muskler igen efter vila.

Veckan har tuffat på i ladugården och från den ena dagen till den andra så började damerna sköta sig riktigt bra i roboten inklusive alla nykalvade kvigor. Så det har flutit på riktigt bra, kul. De har ökat i mjölk också vilket är kul såklart, och eftersom vi hade så många som kalvade samtidigt så kunde vi sina av ( ge semester) till några kor lite i förtid. Vissa mjölkade knappt något alls och någon var lat och gick inte i roboten, så då gör det nog susen med en semester för dessa damer :)

Längst ner har vi 778, Önska heter hon inköpt som kviga nu ska hon kalva igen vilken dag som helst. Så igår klippte jag henne, då stod hon som på bilden med nosen i backen och njöt under hela klippningen. Vissa älskar att bli klippta. I morse var jag till Järbo och mjölka och efter en taktik vila så får vi se vad jag nu hittar på. Jag håller på eldar lite nu, så ska jag ta och åka ner till ladugården om ett tag.

 
V 50

Heej!
 
Nu vart det ett sent vecko inlägg för mig, allt har gått på lite halv fart senaste veckan. Internet har krånglat och förkylningen ligger i kroppen. Vädret varierar från -10 till +5. Men som ni ser på första bilden tittade solen fram en förmiddag så kossorna njöt av strålarna nere i lösdriften. Och på bild fick såklart min fina Ronja ställa upp :) Jag får inte nog av att kolla på och umgås med henne, hon är så himla charmig. Min "Hej" fras när jag möter henne nere i lösdriften brukar vara "- Nämen Heeeej Ronja är det finaste kossan i ladugården som kommer" och då blir hon glad och kommer och ska bli kliad en stund. Nog om Ronja nu, men jag kan inte låta bli ;)
 
Vi gjorde genvägen i veckan, som är vårat avels program. Då kommer en tjej från Växa ut och vi letar på passande tjurar till alla som ska semineras fram över. Nu hade vi inte så många att gå igenom då vi gjorde många förra gången. Man kollar på massa siffror samtidigt som vi lägger till fakta om kossan som inte finns i siffror, för att förhoppnings vis få en perfekt  matchning. Vi har så himla mycket "gamla" doser av tjurar ligger i kväve kärlet så vi försöker köra slut på dem så inga nya tjurar vart det den här gången. Det är även hon som exteriör bedömer våra kor och kvigor, denna gång hade vi bara tre kvigor att bedöma. Kommer inte ihåg siffrorna i huvudet nu, men de fick faktiskt lite bättre poäng än vad jag trodde. 
 
I torsdags blev jag bjuden på mat på Church Street av mina arbetsgivare i Järbo. Jag hade aldrig varit där innan, så det var himla kul och maten var god. Sen är det alltid trevligt att träffas utan gummistövlar ;) Det blir inte så ofta man tar sig tid till det. Så det var riktigt trevligt. Hela helgen hade jag ladugården, så jag letade rätt på lite praktikanter för lite hjälp ;) Så på Lördag morgon hade jag mamma med i ladugården, så det var trevligt med lite hjälp och sällskap. Sen på söndag morgon fick pappa ställa upp som praktikant :) Då hade äntligen 778 kalvat när vi kom på morgonen, en stoor kviga blev det efter VR Cigar. Allt hade gått bra och kalven sörplade i sig alla råmjölk som jag bjöd den på så fort jag hade mjölkat mamma ko.
Vi tar ner dem och mjölkar i roboten och sen får dem gå tillbaka till kalvningsboxen och stå med sin kalv minst ett dygn.
 
Bilden längst ner har ni våran dräng när han matar kossorna. Vi är omoderna när det kommer till foder, vi har inte bestämt eller investerat i någon foder mixer. Vi får se vad vi väljer i framtiden. Så nu kör vi på kross för hand på foderbordet och sedan ensilage uppe på. Ett annat alternativ är att mixa fodret då blandar man i allt man ska ha i en stor "tunna" med knivar
som mixar och blandar samman allt, då äter kossorna oftast allt och pillar inte så mycket i fodret och man vet att alla kor får i sig samma blandning. Vad blandningen består av handlar om vad man odlar själv och värdet på allt. Man tar analyser på allt
som kossorna äter, ensilage, ärtor och korn. För att kunna få till en rätt foderstat. Nu ska jag ta och tvätta, min tvättmaskin gick sönder förra veckan, men jag har snälla svärföräldrar som fixade reservdelar och lagade den, så tvätt högen har hunnit vuxit lite för mycket! 
 
 
V 51

Hej!
 
Ja, tiden rullar på och nu börjar hela detta år lacka mot sitt slut. Det är knappt man hinner med i svängarna.
 
Vad har vi gjort i veckan då? Det är lugnt i ladugården just nu " peppar peppar ta i trä" ! Kossorna sköter sig helt fantastiskt i roboten och det är nästan lite svårt att vänja sig med att det bara är 1-3 kor som man måste hämta för att de är sen till mjölkning. Sånt här högt snitt antal mjölkningar per ko har vi aldrig legat på sen vi satte in roboten. Så mjölken ökar i tanken också vilket är ännu roligare, speciellt när vi har så många första kalvare som mjölkar. De mjölkar ju inte lika mycket som en 2-3dje kalvare. Också har vi fortfarande mest röda kossor fortfarande. Så fett och proteinhalten i mjölken ska vi absolut inte klaga på :) Nu håller vi alla tummar för att damerna fortsätter att gå själv i roboten, och gärna ökar liite mer i mjölkmängd ;)
 
Så känslan nere i lösdriften för tillfället är som på bild nr 2, lugnt och harmoniskt. Man kommer på sig själv med ett leende på läpparna när man går där nere och skrapar skit, kossorna är nöjda då är pigor/drängar nöjda. Några står och tuggar vid foderbordet, många ligger och idisslar, ett gäng köar till roboten och de mest sociala kossorna kommer fram och vill bli kliade, det är så det ska vara! :) På första bilden har vi nått spännande, råmjölks pannkaka. Tog 1,5 liter råmjölk från 3:e mjölkningen och gjorde pannkaka på, så klart med vetemjöl från Berglunds Bageri som köper vete utav oss, så det var
vårat eget mjöl, så det vart riktigt närproducerade pannkakor. Behövde inte använda några ägg eftersom jag gjorde på råmjölk. De vart faktiskt goda, jag är ingen pannkaks älskare, men ibland lär man offra sig för sambon som tjatat om pannkaka ;) Tycker det mer är en efterrätt.
 
Sen har vi dräktighets undersökt 5 st i veckan, 4 var dräktiga, skönt. Och vem var med bland de 4 då?? Min Ronja!! Tjohoo! Hon var 90% dräktig, så vi ska känna om på henne nästa gång. Gud va kul, tyvärr tog hon sig inte på de två första doserna x-vik (könssorterat) men sen seminerade jag henne med en vanlig dos så det verkar som de tog sig då! På tredje bilden har vi fredag eftermiddag runt halv fyra tiden, vad händer?? Roboten dör, skit skraporna dör, mjölktanken dör, lysrören i  lösdriften dör!!  Tjoho!! Det här med el är ju inte riktigt min grej, livrädd för ström och säkringar och grejor. Drängen hittade inget, som tur var kom svärfar förbi fort och hittade felet, så roboten kom igång och mjölktanken. Tur att det var enkelt, annars har vi ju ett reserv el aggregat man kan koppla på traktorn ifall det skulle bli ström avbrott.
 
Nu väntas julvecka och jag har slagit in julklappar till våra drängar som jag och Anna fixat. Får se om våra chefer (sambos;) har tänkt på nån julklapp till mej och Anna som har fixat ett riktigt bra år i ladugården, riktigt bra jobbat av oss! Om jag får säga det själv ;) Nu snöar det ute, kanske vi får en vit jul i alla fall? God Jul Alle samman och hoppas tomten kommer i år med! Kastar in en sista bild från förra Julafton och 216 fick prova tomte luvan!
 V 52 

Då var årets jul vecka över, hoppas att alla har haft en bra jul :) med snäll tomte och god mat.
 
Tekniken krånglar för mig, så jag hoppas bilderna syns hyffsat,  våran dator vill inte veta av Apple produkter, så jag brukar maila bilderna och sedan spara dem på datorn. Men idag strejkar visst mailen på mina Apple produkter istället. Suck, blir så less när teknik inte funkar. Och den här datorn har jag aldrig förstått mig på, det är något nytt Windows, så nästa gång det är dags för ny dator blir det absolut en Apple dator. 

Julafton, kossor vill ha mat och pyssel ändå, så vi hjälptes åt för att det skulle gå fort så vi skulle hinna med lite julfirande. Och allt flöt på fint och utan krångel, det är ju dagar som man tänker det värsta att tex skit skraporna går sönder, eller att någon ko blir sjuk så veterinären lär komma ut, det kostar nog många tusenlappar på självaste julafton. På kvällen var det dags för julklappar och mat hemma hos Mickes föräldrar. Lägligt nog kom ju snön det har inte snöat i princip på hela vintern men på julafton då kommer det. Så pojkarna fick skippa julfirandet och åka och skotta snö i stället, är väl bra egentligen maskinerna ska rulla! Men lite julmat tyckte jag de kunde fått innan. Vi har ju en hel del maskiner som går på snöröjning.
Tidigare har jag också varit med och skottat snö, men i år kände jag att jag inte hade tid. Vi brukade skotta på kväll/natt och så åkte jag och mjölkade ett morgon pass innan jag åkte hem och sov för att sedan mjölka ett eftermiddags pass. Man vart så trött, osocial och hade ingen koll på dagar. Och vårat hus är vedeldat så när man kom hem och skulle sova så hade ju ingen varit hemma och elda så oftast var det 10-12 grader inomhus. Så nä, denna vinter kör jag på eldning och håller minst 15-20 grader inomhus :)
 
Juldagen bjöd på lite jävligheter, vårat vatten hade frusit hemma. Jag märkte inget för jag fick mitt morgon kaffe ;) men grannarna hade märkt det, vi är tre hushåll på samma brunn. Men det var tur att svärföräldrarna kunde rycka in och fixa för Micke var fortfarande ute och skottade snö. Så på eftermiddagen funkade vattnet igen, skönt. I år fick såklart Ronja ställa upp på jul bild med tomteluvan, vilket hon gärna gjorde. Fina 193 ställde också upp på att vara med på bild :) Fina damerna!!
Nä nu har jag krånglat klart med tekniken för idag, nu blir det sängen! Så hörs vi nästa år ! :)