(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 
 

December 2013

V 49

Hoppas allt är bra med er läsare. Med mig är det bara fint och dagarna rullar på som dom ska. Snö har vi hunnit att få också, dock börjar den smälta undan. För mig gör det ingenting för jag gillar inte kylan och inte snö heller. Men lite snö till julafton så vi får lite julkänslor sitter inte helt fel.

Jag tänkte börja med att berätta att vi har hunnit kört provmjölkningen för november månad! Och vet ni vad? Det firade vi med gott fika och en extra klapp åt korna! För dom låg i snitt på 31,6 kg per ko och dygn! Herregud vad bra! Nästan så jag grät när jag fick se det med egna ögon! Vi har kämpat i lite mer än 2 år för att komma upp till 30 kg och vips så ligger vi 1,6 kg över målet! Roligt!

Vi har fått påfyllning av sperma doser i kärlet. Kändes riktigt skönt eftersom det började minska kraftigt och dåligt med utbud. Skönt när man har lite att välja bland.

Vi har kört klövverkning på en del utav korna med. Har lagt in som rutin att verka de kor som är i behov av det varannan månad. Så nästa gång kommer han ut i början av februari så vi får verka lite flera kor då. Fick även en spray och salva av honom som ska vara bra på eksem! Ska pröva det nästa gång ett eksem dyker upp. Ska vara ett bra preparat i alla fall.

Hade en dålig morgon en dag i veckan med som jag tänkte berätta om.

Först o främst blev mjölkningen sen pga ytligare en disk, då den inte gått igenom ett mjölkorgan ordentligt så det fanns mjölk kvar i det. Sen gjorde jag misstaget att sätta på ett vanligt mjölkorgan på en penicillin ko! Upptäckte precis när den pumpat ut första tagen ur spenarna så slet av organet fort som bara den! Stängde av vakuumet satt alla organ på plats o sen körde igenom så att det sköljdes rent. Fy så rädd jag blev! Hade bara en tur att jag kom på det så att det inte hanns pumpas ut i tanken.
 
Hade inte varit så roligt att tippa ur ca 5000 liter mjölk rätt ner i avloppet. Så mjölkningen denna morgon var inte klar förrän strax före 11. Så hade tur i oturen kan man säga. Men för att vara 100% säker så skickade vi in ett prov på mjölken innan den hämtades så det absolut inte fanns några som helst rester avc penicillin i tanken. Men det var grönt och mjölken kunde levereras!

Ibland när man jobbar dubbla pass i ladugården och det händer massvis emellan så hinner man inte hem för att sova en stund på dagen. Man blir riktigt trött efter ett pass må jag säga. Så då brukar jag bädda ner mig på bänken inne i seminrummet, släcka ner och lyssna på lugn musik. Riktigt skönt även om det inte ser ut som så.

Alla kor har fått sig en klippning med! Alla är rakade över bakdelen, juver och svansar! Vi hyrde in 4 personer för detta och på ett par dagar var det klart. Skönt eftersom vi inte hinner med ca 170-180 kor själva att klippa dom.

Vi har gjort i ordning en del bredvid lösdriften där de kor som ska sinas ska gå. En djupströbädd med massor av halm. Vi flyttade in dom och dom verkade helnöjda över sitt nya boende. Det blev riktigt bra.
 

V 49-52

Hoppas ni alla läsare haft en trevlig jul, ätit god gröt och såklart haft Gefleortens produkter på julbordet. Det har i alla fall jag haft.

Kan börja med att tala om att jag drömde mardrömmar flera nätter i rad sen jag var nära att köra pencillin mjölken i tanken. herregud. Men som tur var det ju bara mardrömmar. 

Vi tog tag i att vaccinera en del kvigor som ska upp till kvighotellet. Vi skickade iväg 18 stycken upp dit och fick hem 4 stycken dräktiga. Blir en hel del kvigor så i framtiden lär vi sälja iväg lite. 

Vi har flyttat sinkor, precis som vi gör varje eller varannan vecka. När det flyttas kor så brukar dom göra upp rang i ladugården. Då är det lätt att en ko kan få en smäll på juvret. Här på bilden ser ni 753 som troligen fått en smäll. Bara blod i den juver delen. Det blir som ett blåmärke inombords. Tyvärr repade sig aldrig den juverdelen så hon har sinat av i den och blivit trespent. 

Jag har tampats en del med ömma kor. Bland annat den ko som hade ett klövsulesår. Man karvar ur så att trycket i såret lättar dvs. blöder. Sen sätter man på en träkloss på andra delen så den delen som det är sår på kan läka av ifred. Den vilar liksom i luften. 

Vissa kor kan ha eksem på klöven. Då använder jag digiderm plus , ett medel som man sprayar på som läker av eksemet.

På tal om klövar så fick vi faktiskt ta ut veterinären en gång. 731 var tvärhalt och vi hittade ett litet sår eller på gång till böld längst ner på klövdelen. Nu är hon mycket bättre!

Dräktighetsundersökningarna har gjorts ännu en gång. 687 som gått för tjuren då hon inte tagit sig dräktig på seminering var inte dräktig nu heller.

1057 skulle ha kalvat den 23 november, men har kastat. Det vill säga stött bort kalven/fostret. 5193 har jag sett blodiga äckliga flytningar på så min misstanke på att hon kastat var stor. Och där hade jag rätt. Hon hade kastat. Sammanlagt 11 dräktiga. Så det var bra.

Jag och mamma har varit ner till Eskilstuna för att kolla in Wille, våran valp och lovande vallhund, som vi får hem i mitten av Januari. Visst är han fin?! Samma mamma som Jokk har. 

Jag och syster har köpt en fjällkviga! En vacker dam på 3 veckor som har sina idéer. Vi fick köpa henne av en bonde i närheten. Henne ska jag seminera själv i framtiden hade jag tänkt. 

Slänger in en sen julhälsning här nedan. Jag och Snögås som säger god jul. En glittrig grimma och en tomteluva fick hon ha på sig. 

Sen så kom den dagen när vi äntligen kom över 10 000 liter i tanken och det firade vi med tårta! Vi var så glada!