(Klicka på bilderna för att se dem större!)


December 2012

Vecka 49-50

Nu får ni en STOR uppdatering om vad som hänt under dessa två veckor som jag inte uppdaterat på. Datorn hemma har krashat och min tid för att sitta vid en dator har varit dålig! När ni läser detta sitter jag på kontoret i ladugården och har precis fått kväller, klockan är 23.00. 

Det har varit en hektisk dag idag med massor att göra. Vi har flyttat sinkor till det andra stället och flyttat hem kor som ska vänjas med foder som ska kalva här framöver. Det har pysslats med kalvar och kor. Idag har vi haft 3 stycken kor som har kalvat, en kviga och 2 tjurar blev det. Kvigan var min första x-vik som har kommit till världen! Jättefin är hon! Hon har fått namnet Kulva och hennes pappa heter D Etoto. När jag ändå skriver om kalvar så kan jag nämna att våran 1023, första kalvare, fick tvillingar under förra veckan! Pigga och i farten! Max och Leo fick dom döpas till. Det brukar vara problem för kvigor att kalva för första gången, men hon klarade det själv! Blev förvånad när jag kom på morgonen och såg åtta ben bakom henne.

Kylan har väl ni alla känt på under dessa veckor? -28 grader hade vi som kallast och det ställde till en del problem. Den gjorde så att skraporna som går i gångarna i lösdriften fryste och fastnade vart eftersom, det blev stopp i kulverten, vattenkaren fryste och en grej i mjölkanläggningen fryste så att mjölken inte gick iväg som den skulle. Så massa strul har det varit med denna kyla, men det är bara att bita ihop och köra på! Även om hur kallt det än är så måste korna mjölkas och skötas.

Novembers provmjölkning har avklarats med. Sämre resultat i mjölkmängden än förut. Men vi vet var problemet ligger så det är åtgärdat. Skönt! 

Vi har hunnit med klövverkning utav de kvigor, numera första kalvare, som gått för tjuren. Passade även på att ta de kor som varit lite halv dåliga i klövar eller var halta. Gick på någon timme så var det klart. Alltid lika skönt och ha det fixat och korna ser så nöjda ut efteråt. 

Vi har numera ca 160 mjölkande kor jämnfört med tidigare då vi hade 127 stycken. Så nu tar mjölkningen längre tid och speciellt när de nya korna är van med en annan mjölkgrop och inte en sådan som vi har. Men det får ta den tid det tar, dom lär sig ganska snabbt ändå. Dom nya korna ser riktigt nöjd ut i alla fall och verkar trivas, det känns riktigt bra. Nu ska jag hem för att duscha och äta för att sedan göra kväller. Ska upp om ca 5-6 timmar igen för då vill korna bli mjölkade.
 
V 51-52

Här får ni en uppdatering om vecka 51 till vecka 52.

Hoppas ni haft en fin jul tillsammans med nära och kära, att ni fått nyttiga julklappar och att ni haft gefleortens mjölk till gröten! :)

Det är mycket nu. Alldeles för mycket vissa gånger. Mitt humör är som en jojo, går upp och ner under dagarna. Ena sekunden när allt flyter så känns det som att man kan fixa allt och man har mycket energi. Andra sekunden när något litet strular känns det som att världen går under och jag bara vill släppa allt och all energi är som bortblåst.

Jag vet redan svaret om varför jag är som jag är nu och hur kroppen reagerar. Syster är nämligen sjukskriven till den 15 januari så det betyder att det är jag, mamma och pappa som går i ladugården från 5-6 på morgonen till 21-23 på kvällen, 7 dagar i veckan. Jag ska säga att det sliter , både psykiskt och fysiskt, det ska jag inte sticka under stolen.

Vissa dagar jobbar pappa på sitt vanliga jobb och då är det jag och mamma som fixar korna och ladugården. 3 stycken på 180 kor som ska fixas, 170 som ska mjölkas, runt 50 kalvar som ska skötas, pappersarbeten och allt därtill tar mycket energi. Det är så läget är just nu.

688 , gammel kossan, som hade problem förra året med kalvningsförlamning och var nära  att stryka med, har klarat sig galant efter kalvningen. Höll extra koll på henne och har förberett henne noga inför kalvningen och varit försiktig med urmjölkningarna. Skönt! Lika så med 1332, grisrumpan. Blev 3:e kalvare och var försiktig med henne också eftersom hon var väldigt tjock och kalvade som sagt in för 3:e laktationen.

Det är lite skillnad nu med semineringar. Ena veckan när vi hade våra gamla kor så var det 4 stycken. Nästa vecka sa det PANG och så var det helt plötsligt 14 stycken när de nya korna kom. Några som brunstade om och några som skulle semineras för första gången efter kalvning.

Under dessa två veckor låg vi på 87 i tank celltal vilket är det minsta vi legat på! Riktigt bra resultat! Vi är stolta efter allt arbete vi lagt ner! Jag hann med att ligga i influensan också, i ca 3 dagar låg jag innan jag tröttnade. Jag är så van att vara igång hela tiden. Fick iaf rapporter ifrån mamma och pappa de dagar jag var sjuk. Det lättade en hel del.

Det har varit hektiskt med kalvar. Har säkerligen fått upp emot 12-15 kalvar på ett par veckor. Det har varit fullt upp med detta. Tagit sin tid när det ska rengöras och halmas efter varje kalv i ensamboxen också. Detta för att minska risken för bakterier då kalvar är riktigt känsliga.

Våran 600 kalvade den 29 december och åkte på kalvningsförlamning. Vi hade ut vetereinären en gång, behandlade henne med kalcium i blodet, hon ställde sig upp o var pigg. Morgonen efter låg hon igen. Tog ut veterinären o behandlade henne. Blev pigg och ställde sig upp. På kvällen låg hon igen så vi gav henne ett sista försök och tog ut veterinären. Tråkigt nog låg hon dagen efter igen och hon kom inte upp. Då beslutade vi oss för att hon skulle få somna in. En utav våra bästa kor också. Vi har två kvigkalvar efter henne så vi får hoppas att dom blir lika duktiga som sin mamma.

652 fick också juverinflammation i två spenar efter kalvning. Visade sig vara staffauerus. Nu behandlas hon med pencillin och smärtstillande. Så året slutade dåligt med en avlivning och en ko med juverinflammation i två spenar.

Nu hoppas vi att år 2013 börjar bättre!