Daniel & Karin Flodman, Österfärnebo

 


Förra året köpte Karin och Daniel Flodman i Österfärnebo ytterligare en gård med tillhörande mark. De tänker utöka sin nuvarande verksamhet som innefattar 30 mjölkkor och 70 ungdjur.
– Vi vill ta hand om de ungtjurar som föds hos oss och föda upp dem. Det är ett sätt för oss att bredda verksamheten på gården, säger Daniel.

Redan 2002 köpte de Norrgården i Österbor av Karins föräldrar. Där bedriver de mjölkproduktion, sedan 2008 som KRAV-certifierade.
– För oss känns det bra att våra barn kan springa ut på åkrarna när som helst, utan att behöva tänka på om de nyss besprutats, säger Karin.
Barnen är fem stycken mellan 7 och 18 år, där alla på olika sätt alltid har deltagit i allt som händer på gården. På den nya gården reser man nu ett helt nytt stall där ungtjurarna ska gå i lösdrift. Större delen av familjen är med även där och hjälper till där man kan.

– Man behöver vara lite av en allt-i-allo för att kunna driva jordbruk som vi gör, säger Daniel. Det blir för dyrt om man ska ta in hjälp för allt möjligt. Som tur är har jag både utbildning till maskinreparatör och inom lantbruk, så det är en ganska bra kombination. Jag har en servicebil och åker runt och reparerar maskiner vid sidan om arbetet på gården.
 
Karin är utbildad kock och har arbetat i storkök. Men ingen av dem kan tänka sig att gå tillbaka till ett jobb som anställd istället för att driva eget jordbruk.
– Det är förstås tuffare nu när ersättningen för mjölken har sänkts i flera omgångar, säger Karin. Men vi lever på hoppet att det ska bli bättre framöver. Och alla säger ju att de skulle vara beredda att betala mer för närproducerad mjölk. Friheten är trots allt större på många sätt när man arbetar så här än när man är anställd.

Familjen återvänder till bygget av det nya stallet, det gäller att hinna med så mycket som möjligt innan jobbet med mjölkkorna på den andra gården kallar igen. Men minstingen Lars längtar mest tillbaka till den andra gården för att han där har sin lilla fyrhjuling som han brukar köra runt på.

 
Namn: Daniel och Karin Flodman
Ålder: Daniel 44, Karin 40
Familj: Barnen Malin 18, Maja 15, Sven 14, Frida 8, Lars 7.
Gård: Norrgården i Österbor
Fritid: Har en stuga i Gåsholma, fiskar abborrar.
Alternativa yrken: Kan inte komma på något.