Mjölk från Dalarna

Genuin och stark mattradition

Få andra landskap har så genuin och stark mattradition som Dalarna. Därför är det särskilt glädjande att tio gårdar i Borlänge, Gagnef, Gustafs, Stora Skedvi och Rättvik har valt att fortsätta den traditionen i samarbete med Gefleortens Mejeriförening.

All mjölkråvara från dessa gårdar hämtas i egna tankbilar och hålls åtskild genom hela mejeriprocessen. Den färdiga dryckesmjölken levererar vi sedan tillbaka till hela Dalarna i förpackningar med egen dekor. Det kallar vi Dalagårdsgaranti!
 

Naturligt nära med glädje

Dalagårdsgarantin omfattar hela mängden mjölkråvara, knappt 14 miljoner kilo. De gårdar som producerar mjölkråvaran ligger alla inom ett begränsat geografiskt område och avståndsmässigt inom avstånd som Gefleortens alltid hämtat sin mjölk.
Begreppet ”Naturligt Nära” har därmed i allra högsta grad sitt berättigande för vår Mjölk från Dalarna. Vi på Gefleortens är både glada och stolta över att vara en del i att föra Dalarnas mattraditioner vidare.
 

Gårdarna som levererar mjölken

11 gårdar i Dalarna bestämde sig för att Dalarna även fortsättningsvis ska ha sin egen mjölk. Nu kan du köpa den med 100 procent Dalagårdsgaranti i din butik.

 

Erik Roos & Göran Bulai Robu lantbruk, Gagnef

-Vi känner oss väldigt glada över att det här har blivit av, säger Göran Bulai.  
-Vi som bor i Dalarna är nog kända för att ha ett väldigt patriotiskt sinnelag, instämmer Nils Roos. Det här med lokalt producerad mjölk har varit eftertraktat hos konsumenterna, det har vi allt märkt. Nils och Göran har en lite annorlunda bakgrundshistoria till gården där 130 mjölkkor strövar omkring.

Från början ägde de varsin gård med kor. Men redan när deras svärfäder ägde gårdarna fanns det ett maskinsamarbete. När Nils och Göran tog över insåg de att de kunde utöka samarbetet på fler plan och då flyttade Göran helt enkelt sina kor till Nils gård. Resultatet blev en mer rationell hantering av djuren och tid över till annat. 2010 byggde de en helt ny ladugård med mjölkrobotar och det goda samarbetet har fortsatt under hela tiden. På gården arbetar tre heltidsanställda.
 

Bengt & Kristina Samuelsson Österfors gård, Gagnef
samt Botans Lantbruk, Rättvik

Bengt och Kristina driver inte bara en gård, de har två. Den ena ligger i Gagnef och den andra ligger i Rättvik. Österfors Gård köpte de i mars 2012 för att de vill fortsätta att utveckla sitt koncept. De mjölkar sina 120 kor i mjölkstallar och tog över personalen från den tidigare ägaren.
– Det känns lokalt och nära med Gefleortens, säger Kristina. Vi hoppas att även deras övriga sortiment av mejeriprodukter ska få stor spridning i Dalarna.
 

Ingemar & Anki Arvidsson Kvarnfors lantbruk, Gustafs

Hos Ingemar och Anki i Gustafs finns 130 mjölkkor i ladugården. De har stora förväntningar på Mjölk från Dalarna och samarbetet med Gefleortens.
– Det känns redan nästan lite familjärt med Gefleortens, säger Ingemar. Det är mycket lättare att göra sin röst hörd i en mindre organisation.
–Ja, och tänk att få se sin egen mjölk i hyllorna igen, säger Anki.Förutom familjen arbetar en anställd och säsongsarbetare på gården.
  

Joakim & Linda Borgs Borgs lantbruk, Gustafs

Joakim Borgs hade tidigare ritat flera ladugårdar åt andra bönder. Till slut var han bara tvungen att testa sina idéer på ett bygge åt sig själv också. Därför står det en helt ny och toppmodern ladugård hos Borgs.
– Den är lite speciell, berättar Joakim, genom att vi både har mjölkrobot och mer traditionell stallmjölkning.
- Det blir mer effektivt på det sättet, förklarar Linda. Om man enbart har mjölkrobot finns det alltid kor som stoppar upp processen. Alla kor gillar inte riktigt att mjölkas på det viset eller behöver någon annan slags omsorg. Det kan vi ge dem på ett bättre sätt genom att skilja ut dem. Att Joakims idéer fungerar visar också den stora mängden studiebesök på gården.
– Det är jättekul om konsumenterna också är intresserade och vill besöka våra gårdar.

Vår förhoppning är förstås att konsumenterna i Dalarna ska förstå värdet av att ha en egen mjölk som de vet var den kommer ifrån. Jag vill köpa närproducerat själv så långt det går. Och jag vet att svensk mjölk i allmänhet och vår egen i synnerhet håller en helt annan klass än den som finns ute i Europa, säger Linda.

 

Kjell, Ann-sofie & Gustav Arvidsson Burns lantbruk, Gustafs

På den största gården av de åtta finns hela 340 mjölkkor som tas om hand av familjen Arvidsson och deras nio anställda. Det är fjärde generationen som idag driver familjegården.
– Det lokala är jätteviktigt för oss, säger Kjell och Ann-Sofie nästan i mun på varandra. Vi vill producera mjölk som inte sedan behöver åka över hela Sverige för att komma till konsumenterna.
– Lika viktigt är det med de öppna landskapen och de arbetstillfällen som kan skapas på mindre orter som vår. Om vi inte har mjölkproduktion så växer landskapet igen, konstaterar Kjell.
 

Klas Danielsson Guldsmedsbo, Stora Skedvi

På gården Guldsmedsbo står förmodligen Dalarnas äldsta mjölkrobot, 13 år gammal. Men gården är betydligt äldre än så, Klas är fjärde generationen som driver lantbruk här.
– Jag hoppas förstås att det här ska bli en succé! Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta med vår mjölkproduktion. Klas och hans pappa arbetar heltid på gården med de 65 mjölkkorna. Till sin hjälp har de också några deltidare. Klas sambo är den som sköter papper, bokföring och annat som också hör till att driva ett företag.
 

Torsten Gustafsson & Elisabeth Halvarsson Spikgårdarnas lantbruk, Stora Skedvi

Det har blivit jubel när vi berättat att Gefleortens ska leverera vår egen mjölk till Dalarna, säger Torsten Gustafsson. Han har varit en av de mest drivande bakom uppgörelsen. Tillsammans med sambon Elisabeth Halvarsson och deltidsanställd personal, som han ger mycket beröm, driver han en gård med 70 mjölkkor.
-Det lokala är starkt förankrat i Dalarna. Nu kommer vi ut med produkter i butikerna som vi kan vara stolta över. Att se sin egen mjölk på hyllorna igen är skönt. Och vi vet att den är efterfrågad!

 

Per, Lena & Daniel Eriksson Floda gård, Borlänge 

Djuren går fritt inne i Floda Gårds stora ladugård. Mjölkningen med robot gör att Per och Lena kan ägna mer tid åt den övriga omsorgen om de 115 mjölkkorna. 
– Men våra kor går lite väl fritt ibland, skrockar Per. De brukar rymma ut ur ladugården, men aldrig långt bort. De går alltid in igen genom samma dörr som de smet ut. 

Vi kan se spåren av vad de haft för sig här utanför. Gården grundades av Lenas farfar i början av 1900-talet. Förutom Per, Lena och sonen Daniel arbetar en avbytare halvtid på gården. 
– Vi ser verkligen fram emot att få leverera mjölk till Dalarna igen.


Stiernhööks gymnasiet,  Rättvik                                                                    

I Rättvik finns Stiernhööks Gymnasiet som är en skola med flera olika inriktningar inom Lantbruk och djur. Gården drivs av Rättviks Kommun och eleverna är med i den vardagliga skötsel. Gymnasiet levererar krav godkänd mjölk till oss på Gefleortens.