Bengt & Kristina Pershagen Samuelsson, Vikarbyn

Både Bengt och Kristina Pershagen Samuelsson har arbetat som rådgivare inom lantbruket, hon med avelsfrågor och han med foder. De har sett mängder av gårdar och sätt att driva verksamheten på.
– Man kan säga att vi försökt ta med oss de bästa exemplen och använda dem på våra egna gårdar, säger Kristina. Det är roligt att bygga upp något eget på det här sättet.

Paret driver två gårdar utanför Vikarbyn och i Gagnef med totalt 320 mjölkkor.
– Vi vågar nog säga att vi är rätt duktiga på att producera mjölk.
– Under nästa år börjar vi bygga en ny lagård för kor som ska till att kalva, för kalvar och ytterligare 80 mjölkkor, säger Bengt. Och i Gagnef bygger vi om ett gammalt svinhus för att få plats med fler kalvar.

Bengt och Kristina betonar att det är viktigt för dem att vara med i den dagliga driften för att se att allt fungerar.
– Men vi försöker vara lediga två av tre helger i alla fall.
De tre barnen har fått vara med i sysslorna sedan de var små för att se hur yrket är, för att de sedan ska kunna välja om de själva vill arbeta med lantbruk.
– Äldsta dottern har börjat arbeta på gården i Gagnef under hösten.
– Det är väldigt omväxlande att arbeta med djur och lantbruk, konstaterar Bengt. Mitt tidigare jobb som foderrådgivare var mer enformigt.

De senaste åren har mycket av debatten kring det svenska lantbruket handlat om pengar.
– Det vi behöver är ekonomiska förutsättningar som gör att vi har råd att finnas kvar och utvecklas, så att det ska vara attraktivt för våra barn att ta över så småningom, säger Kristina.
– Mycket skulle förändras om vi försvann, inte minst hur det ser ut omkring oss, menar Bengt. Våra ungdjur betar till exempel runt Rättvik och håller landskapet öppet.

Ja, utan tvekan skulle alla turister som besöker området varje år tappa en del av upplevelsen om de öppna vyerna började växa igen …
 
 
Namn: Bengt Samuelsson och Kristina Pershagen Samuelsson
Ålder: Bengt 53 år, Kristina 59 år
Familj: Två döttrar och en son
Gårdar: Botans i Vikarbyn och Österfors i Gagnef
Fritid: Umgås med familj, vänner och träning
Alternativt yrke: Lärare eller rådgivare av något slag (Kristina). Foderrådgivare (Bengt)