Augusti 2016

V 30

Hej!! Äntligen har jag fått en stund att sätta mig ner vid datorn och skriva. Lovis har semester från dagis och varit vaken länge på kvällarna så jag har inte hunnit med datorn riktigt. Ja vad har hänt sen sist då?? Vi hade lite kaos ett tag där allt, näst intill i alla fall gick sönder i ladugården. Roboten krånglade, så vi fick byta laser (den som ser till att spenkopparna hamnar på rätt spene) Åskan tog datorn = vi får ingen information om vad roboten gör/vilka kor som har mjölkat och inte. 

Som tur var så mjölkade roboten ändå bara att vi inte fick upp det på datorn. Hade varit lite mer kämpigt om vi hade haft en kalvning under dagarna utan datorn. För varje kalvning läggs in i datorn annars tror roboten att kossan fortfarande är i sin (semester) De flesta utgödslingar har krånglat och svårt att få tag på delar i semester tider såklart. Grabbarna stod helt utan traktorer en dag då alla bestämde sig för att gå sönder. Så det kändes lite kämpigt ett tag, men nu hoppas jag vi är på banan igen.

 Och så klart har vi massor att göra inför Öppen gård. Det ska tvättas, städas och planeras. Men allt blir nog bra tillslut :) På bilden som ni ser ovanifrån ser ni hela gården där mjölkkorna bor. Jag bor ju på en annan gård uppe i Åshammar. Men jag ska tjata till mig en bild på våran gård här också. Det är våran ny-gamla dräng som tagit den med sin sån här flyg manick. Albin Lindblom heter han. Och har varit på gården längre än oss. Och tog studenten nu i våras och då blev han anställd och fick börja jobba hos oss. Till vänster ser ni E16 och rätt fram är mot Hofors/Falun. Det gula fältet bland allt grönt är en betesfålla som vi sått råg på. Råget tröskas senare och blir mjöl till Berglund Bageri :)

Lite roligheter har också hunnits med. Bland annat var jag och Sara till Furuvik och kollade på Lars Winnerbäck, underbart! Var många år sedan sist jag såg honom. Han har varit en favorit länge. Så jag har varit på en del konserter med honom. Vi var på en super trevlig inflyttnings fest i helgen också, god mat, live musik och trevligt sällskap. Och nästan bra väder, som tur var hade dem satt upp tält så vi klarade oss trots några regnskurar. Ross börjar bli stor nu och har nästintill vuxit om mamma Ruth. Vi har också börjat träna lite smått på får nu. Vilket går super bra. Jag har någon känsla som säger att han kommer bli en toppen vallhund.
Riktigt varmt har vi haft också till och med så att kalvarna fick smaka lite piggelin ;) 

Också har vi finaste 275 Dagny som hjälpte mig att måla lite i ladugården.Det är lite pyssel att måla med massa kossor runt om, men det får duga. Eftersom vi "alltid" måste ha öppet fram till roboten är det svårt att få till en yta som är helt "kofri" ;) Öppen gård nu då? Lördagen blir det fårvallning kl 11 och kl 14 och på söndagen blir det kl 11. Ponnyridning och häst och vagn kommer finnas båda dagarna. På söndag börjar ponnyridningen runt 12. Fika och lunch kommer att finnas. Skyltar kommer finnas så ni hittar rätt :) Så nu håller vi tummarna för att vi får fint väder och att ni som kommer till oss kommer få en trevlig upplevelse. Och kom gärna med frågor till oss om djuren/maskinerna och lantbruket. Ha det så bra så hoppas jag att vi syns nästa helg :)
 
V 31 -32

Hej!

Äntligen är 2 hektiska veckor över, och jag är helt slut ;)

Veckan började med en nöt tävling med Ruth. Och det största problemet vi har haft är ju min nervositet. Jag blir nervös och stressad under tävling, vilket såklart påverkar Ruth. Men i vilket fall så vet jag är Ruth är en duktig hund och på arbetet hemma är vi ett bra team. I alla fall så skickar jag Ruth på första momentet som är ett ca 150 m långt hämt. Och jag visste att kossorna kunde vara lite trögstartade vilket inte är negativt för oss då Ruth är bestämd och snabb. Så hämtet gick bra 46 poäng av 50. Det blåste väldigt mycket så Ruth hörde mig dålig så jag fick ta fram visselpipan lite. Som vi inte riktigt har tränat på.

Men hon kan vissa kommandon på visselpipa. Så det gick bra. Sedan var det drivning och precis då kommer en stor helikopter ovanför oss vilket gör att Ruth inte hör ett dugg vad jag säger och jag blir stressad. Jaja vi fortsätter driver, öppningsbar grind, Ruth får lite avdrag då hon rundar djuren. Fålla in gick bra, fålla ut. Fösning, vårat svåraste moment gick hyffsat. Och vi går i "mål" och jag är så stolt och nöjd så jag nästan skakar. Vi gick runt hela banan jag och min Ruth. Fan vad vi var bra och jag är så stolt över henne att hon lyssnar trots att jag är så nervös. Så jag vart så himla nöjd och vi fick 101 poäng och 46 poäng på hämtet. Och vi fick ett 2 pris på nöt. Jätte roligt vi fick till och med vara med på prisutdelning och kom 7a. Så Ruth vann en rolig hundleksak!

Veckan rullar på och vi kämpar på med alla förberedelser inför "Öppen Gård" jag ringde in förstärkning på ko borstningen så min snälla kompis Veronica kom och hjälpte till. Jag tvättade och hon borstade kor. Och jag tycker att allt vart väldigt lyckat. Mycket pyssel att förbereda men så himla roligt att öppna upp gården för alla som är intresserade att se hur vi jobbar och lever. Och förklara och berätta hur kossorna fungerar och roboten. Så folk förstår lite mer hur mycket som faktiskt ligger bakom att producera 1 liter mjölk. Jag tror att vi slutade på 1800 besökare över helgen.

Egentligen helt galet mycket folk, men det funkade fint och jag tycker att det aldrig blev rörigt utan jag tror att alla hann med och se det dom ville. Så på söndag kväll trots att alla var helt slut så åt vi mat på restaurang. Alla som har hjälpt till veckan innan och under helgen var med. Och vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi har fått. Populärast verkar ha varit häst och vagn (Tack till Åsa som kom med sina fina hästar och körde) och så klart att klättra upp i alla maskiner och prov sitta, kolla in alla knappar och spakar.


På lördagen när alla åkt hem så skrämde Micke fart på tröskan och tröskade den första rågen. Vilket hade gått bra. Han fortsatte sen tröska nu i veckan och Lovis fick så klart vara med och provköra tröskan. Stor och spännande maskin tyckte hon.   Så nu när allt är över gick liksom orken ur totalt, men roligt har vi haft!! Och tur med vädret!! Nu däremot känns det som riktigt höstväder. Men hoppas det kommer tillbaka lite värme innan det är dags för höst och vinter så man hinner ladda upp batterierna lite. Nu fick jag lite bråttom (eftersom jag har krånglat med datorn 1 timme för att få in lite bilder) måste åka och hämta Lovis på dagis!! Vi hörs nästa vecka! :)