April 2017


V 15-16
 

Hejsan!

Mycket att stå i, och dagarna börjar äntligen bli längre. Dock har det varit himla trökigt väder. Skit kallt en morgon när jag åkte till kossorna var de -11 grader ute.

Skriver lite i ordningen på bilderna, lättare att få ihop något då. På första bilden ser ni mina efterlängtade Airplants. Alltså hur snygga är dom inte?? Har längtat efter dom i några månader nu men varit för snål. Men nu så när jag låg halv sovandes med telefon sent en kväll "råkade" jag beställa dom. Dom behöver ingen jord för att trivas. Antingen vill dom bli sprayad med vatten eller bada en gång i veckan. Hoppas verkligenjag lyckas hålla dom i liv.

Sen vart det påsk och grejor. Men nä ingen ledighet för oss. Kossorna behöver sitt dagliga ändå. Och jag tog på mig att stå "Bonde i butik" en dag. Så på Ica i Storvik stod jag i ett gäng med timmar och bjöd på marängsviss. Tyvärr var det inte så mycket folk som jag hade hoppats på, men roligt ändå. Där på Ica ovanför kyldisken hängde också en stor bild på oss bönder i Kungsgården/Storvik. Visste ni förresten att Storvik är min "hemort" där är jag uppvuxen :)

Lovis tror jag uppskattade påsken, massa påskägg och godis. En kanindräkt fick hon av mormor och morfar och såpbubblor av oss. Och då fick jag till en himla häftig bild :)  Också hände en sån sak som får en att tappa sugen och bli ledsen. 214 Sally, ni vet döskalle kossan. Fick en fin kvigkalv. Dag ett var hon pigg och vi mjölkade henne i roboten två gånger. Men sedan varit hon lite dålig. Så extra pyssel med Kalcium pasta, energi och massa vatten. Mycket halm och täcke. Tecken som tydde på att hon var på väg att få kalvförlamning. Då behöver dom värme och kalcium. Dock ställde hon sig upp i boxen utan problem. Vilket motsäger kalvförlamning. Trots extra pyssel så efter 4 timmar låg hon död i sin box. Så himla ledsamt hon var en favorit och väldigt personlig ko med enorm vilja. Mjölkade bra tog sig dräktig snabbt och enkelt. Troligen var det något helt annat än en kalvförlamning. Usch och fy, inge roligt att gå och plocka bort halsbandet på en utav sina favoriter. Det är inte roligt med någon ko självklart. Men lika självklart så är det så att vissa som ligger en varmare om hjärtat.  Men det är sånt som händer och nu hoppas vi att hennes kvigkalv kommer bli en toppen mjölkko i framtiden.

Lite krångel med skraporna (som skrapar med sig all koskit ner till kulverten). Då lär man klättra upp på en grind för att kolla vart felet sitter. Men då fick jag ju möjlighet att få en rolig blid på 298 som stod och sörplade i sig vatten. Och igår klövverkade vi hela gänget med kossor. Det känns lite i kroppen i dag att man stod och putta kor hela dagen. Men så skönt när det är klart. Inge större fel så de är också skönt. Våran gammal kossa 168 Sally har limax så hon fick ett litet bandage. Vilket hon har fått dom senaste gångerna. Men hon har aldrig blivit halt utav sin limax så det är bra. Det flöt på bra och vid fyra på eftermiddagen var vi klar med hela gänget :)

Nu ska jag titta på tv en snabbis innan det är dags för sängen!