April 2016


V 14
Hej!
Äntligen har vi fått några dagar med lite vårkänsla och värme :) 
Idag har jag och Lovis varit ute i trädgården hela dagen. Plockat grenarna som blev när äppelträden klipptes, rensat alla rabatter så nu har jag bara halva hallonhäcken kvar att rensa sedan är det bara att släppa ut Hercules. Eller okej sladden till Hercules har gått av på några ställen så de måste lagas först.
I veckan har vi flyttat om lite kalvar, det börjar bli fullt nu igen. Några kalvar har vi vant av mjölken. Det gör vi när dem har passerat 3 månaders ålder. Kossorna har skött sig bra, så skönt när det bara rullar på. 

Jag har också hunnit med och träna Ruth en vända, Carina och några fler kom hit och vi tränade på mina får. Ruth skötte sig hyffsat för att vara i början på säsongen. Nu ska vi försöka få till delningen så kanske kanske vi kan tävla något på får i sommar. Första klassen i vallning på får är delning med, vilket innebär att man ska dela flocken på två. Låter kanske lätt men det är inte så lätt som det låter. Det är ett stort steg för hunden att "släppa kontrollen" på flocken och dela av den.  Också måste jag lära mig vissla i pipa. Ruth måste höra mig på avstånd!! Påminnelse till mig själv= häng visselpipan runt halsen!! Och träna vissla!!

Nu hoppas vi att vädret fortsätter vara fint så gräset börjar växa och att vårbruket kommer gå som det ska. Så är det inte allt för långt kvar till betessläpp och sommar :) Tror inte det har hänt något annat spännande den här veckan, nu ska jag ta och kolla på Maria Wern och sen sova. Hörs nästa vecka! 

 
V 15
Halloj!
En super snabb vecka lite som vanligt. Vad har jag hunnit med då? Jag var har varit en kväll ute i Järbo och mjölkat, mysigt som vanligt att träffa damerna där och stå i gropen och mjölka.
Jag och Lovis var iväg på valpträff/träning. Och Ross fick gå in till fåren första gången på "riktigt". Han har råkat smita in en vända till fåren här hemma. Han skötte sig riktigt fint och jag hoppas han kommer bli en toppen vallhund. Utanför hagen är han rätt flamsig och "dryg" och det är så häftigt att se så fort vi gick in till fåren flög flamsigheten bort och koncentrationen började på en gång. Ruth fick också träna en sväng. Hon är lite väl het nu i början av säsongen Vi fortsätter träna att dela fåren. Och ta det lugnt "sista kvarten" bakom fåren i ett  hämt. Och på att gå förbi balans punkten om jag ber om det. Balans tänker man som en klocka. Jag är kl 18 fåren är i mitten och Ruths balans punkt är kl 12. Men vill jag te.x ha fåren till en annan fålla som kräver att Ruth stannar kl 2 så måste hon då gå förbi balans punkten och stanna kl 2. På väg hem igen stannade vi till och köpte en gunga. Så nu har Lovis fått en gunga i äppelträdet!
Kossora har skött sig bra nu. Roboten har fått lite service och de flyter på. Vi har också klövverkat alla kor. 52 st vart det totalt. Sinkorna tog lite tid då dem skulle ut i en fålla och rasta sig lite. Men mjölkkorna flöt på riktigt bra. Trots att vi fick både snö, regn och blåst på oss. Vi håller till utomhus när vi verkar. Inget större fel på någon utav korna. Finaste 168 våra äldsta ko som är 10 år (8onde kalvare) hade en limax ( en "grej" som sitter mellan klövarna som kan orsaka att kossan blir öm när hon går) Trots detta så har inte 168 visat några tecken på obehag så klövverkan verkade ur också fick hon lite "dunder pulver" och ett bandage. Så håller vi alla tummarna att den inte kommer påverka henne i framtiden.
Vi har också dräktighets undersökt några kossor 5 av 6 var dräktiga! :) Speciellt roligt var 177 som har haft konstiga brunster och brunstat ofta. Eller haft väldigt tydliga "mellan brunster" men nu sist här tog jag ett progesteron prov på henne innan jag seminerade. Då tar man lite mjölk och testar och man kan se om hon är brunstig och om hon ens överhuvudtaget är i sin "brunst cykel". Super bra om man har kor som krånglar eller kor som kanske inte visar någon brunst överhuvudtaget.
Så nu är hon dräktig med sin 8onde kalv som kommer bli en Brown Swiss korsning, spännande. Hon själv är Holstein (SLB) men efter som hon inte tog sig dräktig med tjur av samma ras. Så brukar man prova byta ras då kan man har bättre tur. Som ni ser på bilden (nästan hel svarta kossan) så är hon väldigt stilig trots att hon börjar bli till åren ;)  Nu ska jag ta och kolla lite tv innan det är dags för sängen och imorgon kväll ska jag till Järbo igen och mjölka :) 


 

 
V 16 
Hejsan Hallå!
Regn idag igen, vart har solen tagit vägen? Vårbruket står i startgroparna men det är lite blött ute på åkrarna ännu.
Vad har vi gjort då? Ja det vanliga det har varit rätt lugnt. 214 Sally, ni vet döskalle kossan? Hon fick sin 5e kalv, en kviga :) Ni ser hennes kalv på bilden, visst har kalven nästan en liknande döskalle i pannan? Kul hur som, Sally är bra ko, lite humör men det har blivit bättre med åren. Hon är ingen topp mjölkare men går som hon ska i roboten, tagit sig dräktig på första semineringarna. Och frisk och kry. Vi håller tummarna att hon fortsätter i samma spår.
Vi har haft ett litet mysterium med en ko. Som är konstaterad dräktig, men som blödde rätt rejält ungefär som en att hon kastat fostret för någon månad sedan. Så en husdjurstekniker har kännt på henne två gånger till. Hon har haft "swirr", det kalla så när man känner att det pulserar blod till livmorden. Alltå måste något ha levt där inne, men det har inte känts normalt. Och nu en förmiddag började hon kalva, två månader för tidigt. Men vi antog att det inte skulle komma någon vanlig kalv. Så vi gick in och kände, och det kändes mest konstigt som två uppblåsa fotbollar. Vi hittade inga ben eller dyligt. Så veterinären fick komma ut och hjälpa till så åtminstonde kossan skulle klara sig. Med hjälp av veterinären fick vi tillslut ut en missbildad kalv, som såklart inte levde.  Tyvärr händer sånnt emellan åt, jag har aldrig varit med om det. Händer det flera gånger måste man ta reda på orsaken. Det finns ett hemskt virus som myggor bär på som kan smitta dräktiga kor/tackor som gör att fostren blir missbildade.
Så kossan klarade sig bra, efteråt fick drack hon närmare 60 liter ljummet vatten med lite energibalans i. Så nu får hon gå över sommaren och ha det bra också får hon gå till slakt framåt hösten.
Annars har kossorna börjat mjölka på duktigt och första kalvarna har också mjölkat på bra. Tidigare har vi tyckt att dem har kommit igång dåligt och inte börjat mjölka på riktigt förens dem har fått sin andra kalv. Har hunnit med att träna Ruth två vändor också. Hon har gått bättre nu när vi kommit igång lite. Och jag har faktiskt haft visslan med mig och visslat lite åt henne. Beställde en ny vissla från England förra veckan jag hoppas den kommer snart och att den är lättare att vissla med. Halva får hagen har jag hunnit med och fixa, rivit bort allt gräs som har vuxit upp på den understa tråden. Så nu är det alledes strax dags för dem att flytta upp till sommarhagen :)
Nu ska jag städa lite efter Lovis innan det är dags att åka ner till damerna i ladugården. Nu håller vi tummarna för lite bättre väder så hörs vi om en vecka!!

 
V 17
Hejsan!
Wow två fina dagar än så länge. Hoppas detta väder fortsätter :)
Veckan har varit lite av varje små pyssel. Fixade klart fårens sommar hage. Rätade till alla tre el trådar och rev bort allt gräs som hade vuxit över understa tråden.
Så nu har fåren fått sommarbete och jag har fått super tränings möjligheter med hundarna. Nu ska jag bara få dit alla grindar så det går att bygga en lite mindre tränings hage och en fålla. Nu är vi taggade på att träna! Och på tal om träning håller vi förfullt på att planera nöt träning nästa vecka. Viktora som var till oss förra året kommer hit igen och har träning i år igen. Det ska blir super kul. Så vi ska ta hem lite stutar hem till mig som vi kan träna på. Och det står inte på förens det är dags för alla djuren att komma ut på sommarbete.
Det ska blir skönt att tömma ladugårdarna och tvätta och göra fint. Kossor kan det där med att skita ner över en vinter ;) Kossorna har skött sig bra, för det mesta.
 193 fick sin 7nde kalv i helgen, tyvärr en tjur så klart. Tyvärr ramlade hon nere i lösdriften och vägrade ställa sig upp. Vi trodde nästan att det var kört för henne. Men skam den som ger sig, 4 pers och lite hjälp av Avanten (våran lilla gröna som är bästa maskinen på gården). Så fick vi upp henne på benen och ut i en sommarhage. Sol, lite grönt gräs kan göra susen för en små rasslig kossa. Så nu får hon gå ute ett par dagar så kommer hon säkert bli tipptopp. Så klart får hon komma in och mjölka och äta lite kraftfoder i roboten. Och snart är det dags för alla mjölkkor att komma ut, men damerna får vänta två veckor till.
Helgen bestod också av lite trevligheter i Lördags blev vi först bjudna på mat hos svärföräldrarna för att senare dra vidare till ett par kompisar för en trevlig kväll.Mindre trevlig dag efter. Härdan efter blir det nog vin förbud för mig ;)  Men måste berätta en till trevlig sak. Lite smått trött efter ladugården en dag åkte jag till Konsum och skulle handla lite och hämta ut ett paket. Får lite smått en chok men ut kliver en gammal kompis som flyttade till Norge för typ 3?år sedan som jag inte har träffat på minst 1,5 år. Snacka om lycka, så det blev en superduper kram och lite snabb snack. Så himla kul så i söndags kom Johanna hit och vi snackade ikapp livet lite. Finafina vän. Vi har kännt varandra sen lekis så det har blivit en herrans massa år tillsammans nu ;)
Nu börjar klockan bli mycket igen så nu är det snart dags för sängen. Vi hoppas på ännu en solig vecka så sommaren kommer snart! Så hörs vi nästa vecka.